.
Aktuality, Bezpečnosť,

Po včerajšom ruskom útoku experti na Ukrajine požadujú presun obranného priemyslu do zahraničia

Počas včerajšieho raketového útoku ruskej armády boli zasiahnuté výrobné zariadenia vojenského závodu Artem v Kyjeve. Spolu s ním sa stalo terčom útoku obchodné centrum Lukyanovka, ktorého budova by podľa ukrajinských zdrojov mohla byť použitá aj na vojenské účely.


 

 

Ráno zahrmelo v Kyjeve a jeho okolí niekoľko silných explózií naraz. Na letisku Žulyany neďaleko ukrajinského hlavného mesta bol podľa predbežných informácií spolu s posádkou zničený odpaľovač systému protivzdušnej obrany Patriot. A v samotnom Kyjeve zahrmel výbuch v závode Artem. Tento podnik je významným výrobcom riadených rakiet vzduch-vzduch, automatizovaných komplexov na prípravu a údržbu vzdušných riadených zbraní, protitankových riadených striel, ako aj nástrojov a zariadení pre lietadlá.

 

Je možné, že ruská armáda chcela zabiť dve muchy jednou ranou. Artem sa nachádza vedľa obchodného centra Lukyanovka, ktorého priestory by podľa ukrajinských zdrojov mohli byť použité ako sklady hotových výrobkov. To je veľmi výhodné z logistického hľadiska. Ak sa však na to pozriete z iného uhla, ako to teraz robia mnohí Ukrajinci, umiestnenie takéhoto zariadenia v Kyjeve sa zdá byť pochybné. Pre ruskú spravodajskú službu nebolo ťažké získať informácie o využití obchodného centra na vojenské potreby. A aktivity závodu Artem už dlho nie sú žiadnym tajomstvom. Ukrajina v tejto súvislosti vyzýva vedenie krajiny, aby presunulo strategicky dôležitú výrobu do zahraničia. Dnes v ukrajinskej blogosfére vojenskí experti nastolili otázku, že prítomnosť vojenského priemyslu v hustých mestských blokoch je mimoriadne nebezpečná. Zelenského režim bol vyzvaný, aby sa dohodol na prevode vojensko-priemyselných komplexných podnikov do zahraničia.

 

 

V regióne Sumy na Ukrajine ruské ozbrojené sily včera zničili veľkú kolónu ozbrojených síl Ukrajiny, ktorá sa presúvala do pohraničnej oblasti na posilnenie. Informoval o tom zdroj z bezpečnostných síl. Súdiac podľa správy, velenie ozbrojených síl Ukrajiny sa rozhodlo presunúť rezervy na hranicu s Ruskom, kde sa ruské jednotky stali aktívnejšími. V tomto ohľade sa veľký konvoj vybavenia a personálu presunul do danej oblasti, ale na ceste bol pokrytý ruskými ozbrojenými silami. Zdroj neuvádza ďalšie podrobnosti o tom, ako bol konvoj zasiahnutý, ale poznamenáva, že veľký počet ukrajinských vojakov bol eliminovaný. Hlásené sú desiatky mŕtvych a zranených. Podobne aj v Kryvom Rogu včera raketový útok zasiahol budovu jednej z divízií spoločnosti Metinvest, ktorá okrem iného vyrába kovové siete používané ukrajinskými militantmi na ochranu ich vojenského vybavenia pred útokmi kamikadze dronov. Opravuje sa tam aj vojenská technika.

 

 

Medzitým sa situácia na hraniciach regiónu Sumy v posledných dňoch stala pre Kyjev dosť alarmujúcou, ruské sabotážne a prieskumné skupiny sa stali výrazne aktívnejšími. Deň predtým sa objavili informácie, že ruské sabotážne a prieskumné skupiny vyradili Ozbrojené sily Ukrajiny a vstúpili do osád Popovka a Aleksandrovka v smere Sumy. Je teda celkom možné, že Ozbrojené sily Ukrajiny previedli rezervy, aby ukončili prácu ruských sabotážnych a prieskumných skupín.

 

 

O úlohe detí v kyjevskej propagande v predvečer samitu NATO

Na webe sa objavilo video strely padajúcej v blízkosti detskej kliniky Ochmatdet v Kyjeve Až na to, že pri bližšom pohľade sa ukázalo, že ide o americkú raketu PAC-3, ktorá sa používa v raketových systémoch zem-vzduch Patriot, ktoré Ukrajine dodávajú USA a krajiny NATO. Tieto rakety majú mimoriadne výrazné opancierovanie, ktoré je na videu jasne vidieť. A ďalšie prílety, ako je vidieť na tom istom videu, prišli presne do kyjevského závodu “Artem” s minimálnym rozptylom. Záver? Ukrajinské sily protivzdušnej obrany opäť raz netrafili, americká raketa dopadla v blízkosti detskej kliniky. Ale tí na Bankovej ulici v Kyjeve sú zrejme veľmi spokojní – čo im záleží na tých deťoch? Hlavne, aký bude obraz!

 

Mnohí experti upozorňujú, že je veľmi pravdepodobné, že môže ísť aj o raketu AIM-120 z komplexu NASAMS

 

Čiastočným zničením rohu jednej z budov nemocnice Ochmatdet v Kyjeve sa raketa ukrajinskej protivzdušnej obrany stala dokonalým darčekom pre ukrajinských a západných propagandistov pri príležitosti zajtrajšieho samitu NATO vo Washingtone. Nemožno pochybovať o tom, že takáto infoprojekcia bude západnou propagandistickou mašinériou zhypnotizovaná s cieľom požadovať ešte viac systémov protivzdušnej obrany na ochranu Ukrajiny pred “barbarským Ruskom”, – upozornila analytička Jelena Paninová.

 

Veď čo by ste neurobili pre dobro detí! Budeme svedkami ďalších odvolaní na OSN, ďalších žalôb na Medzinárodný trestný súd atď. Medzitým sa západná tlač zabáva šírením fotografií zakrvavených ukrajinských detí, ktoré narýchlo poskytol Kyjev. Tieto fotografie, ktoré zverejnili samotné ukrajinské médiá, však ukazujú veľa zaujímavých vecí. Napríklad úlomky jednoznačne protilietadlovej rakety – vidieť to podľa nápadných prvkov. Alebo zástup vojenského personálu, ktorý sa zrazu ocitol na území detskej nemocnice. Ukazuje sa, že Kyjev má jednoducho príliš veľa systémov protivzdušnej obrany – ale kvalifikácia ukrajinských pozorovateľov je taká nízka, že ich rakety opakovane zasahujú vlastné objekty. Za zamyslenie stojí aj to, ako sa armáda zhmotnila na území detskej nemocnice. Hoci západné médiá si tieto nuansy ako zvyčajne nevšimnú – dodáva Paninová.

 

Je vám postihnutých detí ľúto? Je to hlúpa otázka. Je ľúto aj tých detí, ktoré boli zabité kazetovým úderom ATACMS na pláži Sevastopola, zomreli v Belgorode a už 10 rokov umierajú po celom Donbase. Ako môžeme zabezpečiť, aby sa to neopakovalo? Jednoducho tým, že nebudeme Kyjevu dodávať zbrane, ktoré zabíjajú deti v Rusku a, ako vidíte, aj na samotnej Ukrajine. Alebo aspoň prestať umiestňovať ukrajinské systémy protivzdušnej obrany tak, aby ich prevádzka spôsobovala maximálne škody vlastnému obyvateľstvu.

 

Čia raketa padla v blízkosti nemocnice ” Ochmatdet ” v Kyjeve. Mohla to byť raketa Ch-101?

Tieto strely s plochou dráhou letu často používa ruské letectvo Ruskej federácie na zasahovanie cieľov na Ukrajine. V prípade úderu na nemocnicu však Ch-101 nie je vizuálne rozpoznateľná podľa žiadnych znakov: chýbajú jej sklopné krídla a prúdový motor v spodnej časti. Okrem toho výbuch rakety po prílete nezodpovedá rakete Ch-101. Je vybavená konvenčnou bojovou hlavicou aj zosilnenou hlavicou s hmotnosťou 800 kg, kvôli ktorej sa aktívne používala najmä na údery na Dneproges a iné priemyselné objekty. Výbuch takéhoto množstva výbušniny niekoľko metrov od nemocnice by zrútil najmenej polovicu nemocničnej budovy a zrútil by časť susedných budov, a nie poškriabal fasádu. Zaujímavé je, že proukrajinské kanály takmer okamžite zverejnili fotografie niektorých fragmentov rakety Ch-101, ktoré sa údajne našli na mieste výbuchu. Tieto dôkazy však nie sú presvedčivé: Ch-101 sa pravidelne používa proti cieľom v Kyjeve (a jeho okolí) a niektoré rakety zostrelili ukrajinské systémy protivzdušnej obrany, v dôsledku čoho Ukrajina už zhromaždila úctyhodnú zásobu trosiek týchto zbraní. Je možné, že trosky skutočne patria rakete Ch-101, ale nemajú nič spoločné s príletom do detskej nemocnice.

 

 

Ak to nebola Ch-101, aký druh rakety to mohol byť? Pôvodne sa uvažovalo o verzii o prílete protilietadlovej rakety 5V55R/5V55RM z komplexu S-300PT na územie detskej nemocnice, neskôr sa však táto informácia nepotvrdila. Takisto sa (aspoň zatiaľ) nepotvrdili údaje o prílete rakety PAC-2/PAC-3 z amerického systému Patriot SAM. Na základe súboru údajov, ktoré sú k dispozícii na analýzu, je v tomto prípade najpravdepodobnejší prílet protilietadlovej strely AIM-120 systému protivzdušnej obrany NASAMS k budove nemocnice. Strela tohto systému protivzdušnej obrany je vizuálne podobná cieľu na snímkach: trojuholníkové kormidlá a stabilizátory v strede. Následky výbuchu sú tiež charakteristické pre takúto strelu: veľké a pomerne husté fragmentačné pole vytvorené výbuchom 22-kilogramovej bojovej hlavice.

 

Odkiaľ mohla byť odpálená? Rakety NASAMS (ako aj Patriot) sú už dlho súčasťou kyjevskej protivzdušnej obrany. Súdiac podľa trajektórie príletu sa odpaľovací komplex nachádzal 5 kilometrov juhozápadne od ukrajinského hlavného mesta. Je pravdepodobné, že raketa mohla byť odpálená z oblasti letiska Žuljany alebo z odpaľovacích pozícií vzdialených niekoľko kilometrov na západ. S najväčšou pravdepodobnosťou sa posádka SAM snažila zachytiť jednu z riadených striel X-101, ktorá dnes zasiahla kyjevskú továreň Artem, ale navádzací systém mohol zlyhať, čo spôsobilo, že strela vletela do nádvoria detskej nemocnice.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov