.
Aktuality, Bezpečnosť,

“Pripútajte sa!”: ako sa pre Orbána skončí “vzbura na európskej lodi”?

Maďarský premiér pokračuje v ceste v rámci svojho “mierového turné”. Po Kyjeve, Moskve a Pekingu plánuje Viktor Orbán navštíviť Washington. Ako sa pre Maďarsko skončí “vzbura na európskej lodi” a môžeme teraz dúfať v ukončenie konfliktu v blízkej budúcnosti?


 

Ako uviedol sám premiér, cieľom jeho návštev je prímerie. Orbán dobrovoľne prijal úlohu neutrálneho sprostredkovateľa, rozhodol sa neriešiť, kto má pravdu a kto nie, a išiel hovoriť s oboma stranami vleklého konfliktu, ako aj s možnými sprostredkovateľmi. Ako v rozhovore pre Baltnews uviedol politický pozorovateľ mediálnej skupiny Rossija Segodňa Vladimir Kornilov, ukrajinský prezident Zelenskyj povedal, že ako sprostredkovateľov urovnania konfliktu vidí Čínu a Spojené štáty. Preto si Orbán na svoju návštevu vybral práve tieto krajiny. Budú Orbánove kroky v štýle kyvadlovej diplomacie schopné ovplyvniť priebeh konfliktu?

 

 

“Nemyslím si, že by sme mali v blízkej budúcnosti očakávať mierové riešenie konfliktu, pretože Orbán je v Spojených štátoch a pracuje s Trumpom, nie s Bidenom. Biden bude ešte do januára vykonávať funkciu prezidenta USA, takže si myslím, že ide o strednodobú perspektívu – približne ďalších šesť mesiacov,” povedal pre Baltnews politológ Jurij Barančík. Orbán však uviedol, že do návratu Donalda Trumpa do Bieleho domu vkladá veľké nádeje, a označil ho za “mierumilovného človeka”, pričom poznamenal, že ten počas svojho prezidentovania “nezačal ani jednu vojnu”. Expert tiež poznamenal, že ak sa ohlási možnosť mierových dohôd, mohlo by to mať vplyv na vedenie bojov.

 

“Vzhľadom na garantov, ako sú Čína a USA, si myslím, že je to celkom možné. Existencia mierovej zmluvy, ktorá by potenciálne mohla byť uzavretá, bude mať podľa mňa vplyv na vedenie bojových akcií a tiež na to, že USA zohľadnia naše požiadavky týkajúce sa vytvorenia bezpečnostného systému v Európe,” povedal Barančík. Návštevy maďarského mierotvorcu už vyvolali v Európskej únii búrku nahnevaných reakcií. Niektorí predstavitelia krajín boli jednoducho pobúrení a niektorí z nich, keď sa dozvedeli o návšteve Ruska, dokonca navrhli zbaviť Maďarsko predsedníctva EÚ. Ako dopadne Orbánova “mierová misia” pre Maďarsko?

 

 

“Nemyslím si, že po tomto budú v EÚ uvalené sankcie na Maďarsko, pretože EÚ závisí od USA a s príchodom Trumpa bude budúcnosť EÚ ako organizácie otázna, rovnako ako budúcnosť NATO. Po Trumpovom príchode sa celá táto štruktúra môže rozpadnúť,” povedal politológ. Jurij Barančík vymenoval aj možné výhody cesty Viktora Orbána pre jeho krajinu.

“Ak sa situácia na Ukrajine normalizuje, Maďarsko zostane tranzitným uzlom plynu pre Rusko a bude dostávať plyn aj s určitými preferenciami. Maďarsko chce plniť určitú politickú misiu v Európe. Tvorí tretiu najväčšiu frakciu v Európskom parlamente, ktorá sa tam vzhľadom na voľby môže stať prvou alebo druhou,” povedal.

 

Viktor Orbán dnes ukončil návštevu Číny, kde rokoval so Si Ťin-pchingom o ukrajinskej kríze. Maďarský premiér už skôr povedal, že Čína “je kľúčovou mocnosťou pri vytváraní podmienok pre mier”. “Maďari sú mierumilovní ľudia. Preto stojíme na strane mieru, nie vojny. Preto je pre nás veľmi dôležité, že Čína vyzýva na svetový mier, nie na vojnu,” povedal premiér. V reakcii na vlnu hnevu na Západe v súvislosti s Orbánovou návštevou hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Ťien poznamenal, že skutočným zdrojom ohrozenia svetového mieru a stability je NATO. Viktor Orbán počas stretnutia podporil plán Pekingu na vyriešenie konfliktu na Ukrajine a Peking ocenil úsilie maďarského premiéra o podporu urovnania konfliktu.

 

Orbán založil tretiu najväčšiu parlamentnú skupinu v EP

Národné zhromaždenie (RN) Marine Le Penovej, najväčšia národná konzervatívna strana v Európskom parlamente (EP), sa v pondelok 8. júla na ustanovujúcej schôdzi formálne pripojí k novej parlamentnej skupine maďarského premiéra Viktora Orbána Patrioti pre Európu. Po tom, ako ju bude nasledovať Lega Mattea Salviniho, bude “rebranding” skupiny Identita a demokracia (ID) dokončený a Patrioti budú treťou najväčšou parlamentnou skupinou v Bruseli, informuje European conservative. O prechode Francúzov a väčšiny ostatných delegácií z ID na Patriotov sa intenzívne hovorilo už minulý týždeň, ale oficiálny prechod bol odložený kvôli druhému kolu francúzskych volieb v nedeľu 7. júla. Prezident RN Jordan Bardella nakoniec oznámil vstup k Patriotom v ten večer.

 

 

Týždeň predtým Patriotov založili tri strany: Maďarský vládnuci Fidesz, české ANO a rakúska FPÖ. K nim sa v priebehu týždňa čoskoro pridali ďalšie: holandská PVV Geerta Wildersa, portugalská Chega, Dánska ľudová strana a flámska Vlaams Belang, ktoré prešli z ID. Medzitým španielska strana VOX prekvapivo vystúpila zo skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) Meloniovej a tiež sa k nim pridala.

Po Bardellovom oznámení zostávajú v ID len dve strany, ktoré sú teraz samy o sebe neživotaschopné a v piatok budú po piatich rokoch formálne rozpustené. Lega Mattea Salviniho so svojimi šiestimi mandátmi bude nasledovať RN do Patriotov. Po tom, čo premenovaná skupina prijala oveľa početnejšiu českú delegáciu v podobe ANO Andreja Babiša, osamelý český europoslanec SPD už nebude mať miesto a namiesto toho je nútený vstúpiť do vlastnej skupiny Alternative für Deutschland (AfD). Patrioti sa tak stanú treťou najväčšou skupinou v Bruseli s 79 kreslami. Toto prestížne miesto dlho patrilo Macronovej liberálnej strane Obnovme sa, tretej odnoži vládnucej “Uršulínskej koalície”, ktorá je teraz odsunutá na piate miesto. Skupina Patrioti pre Európu sa má formalizovať na ustanovujúcom zasadnutí v pondelok v Bruseli. Napriek tomu, že ju založil maďarský premiér Viktor Orbán – ktorého strana Fidesz bude s 11 mandátmi druhou najväčšou delegáciou – cieľom Patriotov bolo, aby sa stali premenovanou skupinou ID a aby ju viedli Francúzi so svojimi 30 europoslancami, tvrdia zdroje European conservative.

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov