.
Aktuality, Bezpečnosť,

Trump 2.0: čím nás prekvapí politika USA po voľbách?

USA, 9. júl 2024 (AM) – Ako by mohla vyzerať zahraničná politika USA počas druhého funkčného obdobia Donalda Trumpa? Je zrejmé, že americký prezident bude konať v americkom záujme. Napriek argumentom, že Trump ukončí ukrajinskú krízu do 24 hodín a že demokrati a Joseph Biden sú na zlej ceste, posledná vec, ktorú bude Trump chcieť urobiť, je vzdať sa užitočného nástroja zahraničnej politiky Spojených štátov, ktorým je teraz Ukrajina, domnieva sa Andrej Sušencov, programový riaditeľ Valdajského klubu.


 

 

Ukrajina je veľkou investíciou amerických zdrojov, pozornosti, energie a symbolického kapitálu, ktorú Spojené štáty nenechajú okamžite “padnúť” bez toho, aby ju vymenili za niečo cenné. Môžu Spojené štáty v rámci tohto vyjednávania Rusku niečo ponúknuť? Veľmi o tom pochybujem. Žiaľ, prvé Trumpovo funkčné obdobie ukázalo, že neexistuje žiadna veľká platforma
na hlboké a dôkladné rokovania, ktoré by priniesli trvalý výsledok. Ja sám som o tom presvedčený, pretože neexistuje žiadna záruka, že akákoľvek dohoda s prípadnou budúcou Trumpovou administratívou prežije aj po skončení jej funkčného obdobia. V minulosti sme to videli v niektorých iných závažných zahranično-politických situáciách.

 

Článok Roberta O’Briena, bývalého poradcu prezidenta Trumpa pre národnú bezpečnosť, uverejnený v časopise Foreign Affairs, poodhaľuje možný spôsob myslenia republikánskeho tímu Bieleho domu v roku 2025. V článku sa nevenuje veľká pozornosť Rusku, ale Číne (groteskne prikrášlenej) a situácii na Blízkom východe s dôrazom na Irán. V tomto kontexte sa Ukrajine a Rusku venuje desatina pozornosti, ktorú dostali Peking a Teherán.

 

 

V zahranično-politickom programe tímu, ktorý môže prísť do Bieleho domu s Trumpom, je zrejme najmenej rozpracovaná časť Rusko-Ukrajina. Napriek tomu článok obsahuje skutočne triezvu pasáž: “Trump by pokračoval v dodávkach smrtiacej pomoci Ukrajine na úkor európskych krajín, pričom by si zachoval manévrovací priestor v diplomatických vzťahoch s Ruskom a svojou nepredvídateľnosťou by vyviedol Moskvu z rovnováhy… Ak chce Európa ukázať, že to s obranou Ukrajiny myslí vážne, mala by túto krajinu okamžite prijať do EÚ a upustiť od štandardnej byrokratickej procedúry vstupu. Takýto krok by vyslal Putinovi jasný signál: Západ neodovzdá Ukrajinu Rusku.”

 

Pochybujem, že americké zahranično-politické záujmy v tejto kríze môžu znamenať bezpodmienečné vzdanie sa pozícií, ktoré sa teraz sústreďujú nielen na Ukrajinu, ale aj na celý spojenecký okruh, ktorý podporuje Ukrajinu, dodáva jej financie, zbrane, spravodajské informácie, cvičí ukrajinských vojakov a niekedy prevádza posledné zásoby cenných zbraní z vlastných arzenálov. Táto veľká podporná skupina môže spochybniť vhodnosť svojich investícií do viacročného ukrajinského projektu, ak Washington zmení svoj postoj v tejto kríze.

 

Z tohto dôvodu takmer vylučujem, že Trump bude ochotný podniknúť rozhodné kroky v prospech ruských záujmov. Domnievam sa, že ruský záujem pramení z toho, že americký zahraničnopolitický proces bude v dôsledku nadchádzajúcich prezidentských volieb dezorganizovaný. Mohlo by sa tak stať v dôsledku víťazstva jedného z kandidátov, o ktorého čistote bude pochybovať veľký počet voličov, a establishment sa bude cítiť zraniteľný. Alebo voľby neprinesú jednoznačný výsledok a sčítanie hlasov sa bude odkladať, ako sme to videli v roku 2000, keď o víťazovi nakoniec rozhodol Najvyšší súd. Všetky tieto scenáre by boli pre spojencov USA – veľkú skupinu krajín, ktoré sa Spojeným štátom prihlásili k účasti na ukrajinskej kríze – príznakom, že narušenie politického procesu v USA ohrozuje nielen ciele a záujmy USA v rôznych častiach sveta, ale aj hlavnú devízu, ktorú Spojené štáty v očiach svojich spojencov stále majú – devízu dôvery.

 

Mnohé kroky spojencov USA nie sú opísané zdravým rozumom a logikou: zakladajú sa na dôvere. Predpokladajú, že Spojené štáty najlepšie vedia, ako sa majú za daných okolností správať, aké zdroje treba vynaložiť na dosiahnutie strategického cieľa, ako dlho môže trvať súčasná kampaň. Ak voľby prinesú výsledok, ktorý náhle vnesie zmätok, dôvera utrpí, a to je nosná štruktúra. A som presvedčený, že ak to môžeme ovplyvniť, je rozumné o tom premýšľať.

Andrej Sušencov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov