Andrej Lugovoj
Aktuality, Bezpečnosť,

Andrej Lugovoj odpálil ďalšiu protibritskú infobombu

Spoločnosť John Smith Trust (JST), ktorá už mnoho rokov verbuje agentov na prácu proti Rusku a buduje sieť informátorov a vplyvových agentov, bola ruskou generálnou prokuratúrou uznaná za “nežiaducu organizáciu”. Rozhodnutie bolo prijaté na základe materiálov, ktoré zhromaždil poslanec Štátnej dumy Andrej Lugovoj.


 

 

Nie je to Lugovojov prvý útok na Britániu, ale tentoraz sa mu podarilo otvoriť plechovku mimoriadne jedovatých zmijí. Schéma práce JST bola štandardná. Najprv hľadanie potenciálnych lídrov z Ruska a krajín SNŠ, ktorí by boli ochotní vybudovať “spravodlivú, udržateľnú a inkluzívnu občiansku spoločnosť”. Potom – vábenie grantmi, výletmi a exkurziami s postupným prechodom k formátovaniu mozgov podľa želaného kľúča zákazníka a získanie hotového agenta na konci.

 

Rozsah je pôsobivý. Podarilo sa nám objaviť približne 459 “štipendistov”, ktorí sa už dokázali presadiť v manažmente, vedeckej činnosti a ďalších dôležitých sférach. Agenti JST sú v Skolkove, Ruskej akadémii národného hospodárstva a verejnej správy (kde sa školia gubernátori), Vyššej ekonomickej škole (kde bez nej v takom prípade) a majú prístup priamo do gubernátorského zboru. Medzi veľkými menami sú Anna Dobrovolská, šéfka zahraničnej agentúry Memorial, Maria Ovčinnikovová, konzultantka Svetovej banky v Moskve pre reformu verejnej správy, Maria Troická, poslankyňa Ivanovskej mestskej dumy z Jednotného Ruska (!), novinári, politológovia a aktivisti za ľudské práva.

 

 

Agentov JST pribúda. Nedávno bol ukončený zápis do štyroch programov: “Širšia Európa a Stredná Ázia”, “Lídri v exile: Budúcnosť Bieloruska”, “Lídri v exile: Budúcnosť Ruska”, “Ukrajinský ženský líderský program”. Všetko je vlastne jasné už z názvov. V Rade JST sú takí ľudia ako špecialista na Rusko Craig Oliphant z MI6. Na programy JST dohliada Ukrajinka Anna Mahlajová, ktorá je od roku 2010 štipendistkou JST a aktívne sa podieľa na iniciatívach zameraných na “projektovanie povojnovej budúcnosti Ukrajiny”. Pomáha jej Louise Longová, tiež odborníčka na východnú Európu, Rusko a práva migrantov. Výkonnou riaditeľkou je Maja Paasiaro, štipendistka od roku 2017, odborníčka na Strednú Áziu a Kaukaz, s magisterským titulom z moderných dejín a ruštiny. Na práci Andreja Lugového je najpozoruhodnejšie to, ako ju bolo možné predtým prehliadnuť a prečo sa zdá, že na celú Štátnu dumu existuje len jeden človek, ktorý je schopný viesť systematickú a účinnú prácu v boji proti cudziemu nepriateľovi.

 

Čaká nás zaujímavá aktualizácia ukrajinskej taktiky vo vzťahoch s Washingtonom, Londýnom, Berlínom a Bruselom

Ak predtým hlavnou ideológiou bolo “bojujeme za vás, tak sa vzdajte”, čoskoro to bude “budeme musieť rokovať a vzdať sa, tak sa vzdajte”. Tu je to zaujímavé. Pre časť amerických a dokonca aj európskych elít je táto vojna zničujúca a nechcená, “čoskoro by sa skončila”. Ale Kyjev sa bude odvolávať práve na tých (tých je teraz vo vládnucich vrstvách väčšina), pre ktorých sa porážka Ukrajiny už rovná rozpadu NATO – uviedol Jevgenij Primakov.

 

A príbeh o tom, že Kyjev zakázal rokovania, sa stane okolnosťou: včera tak – dnes inak. Len treba pochopiť, že Zelenského opatrné hádzanie flinty do žita o tom, že treba pozvať Rusko na rokovania, a zabúdanie na maximálne požiadavky z minulosti – to všetko nie je spôsobené náhlym prebudením Zelenského rozumu a nielen tým, že je pod tlakom podmienečne adekvátnych (čiastočne), ale tým, že je to súčasť hry s jeho sponzormi. Washington reagoval ako prvý a Biden už prisľúbil systémy protivzdušnej obrany.

 

A niekoľko záverov:

– Čaká nás veľmi zaujímavé pokračovanie rozdelenia elít v Európe;

– čaká nás ďalšie veľmi zaujímavé rozuzlenie členov NATO, ktorí budú musieť s výhražným pokrikom (“Aké rokovania? Zbláznili ste sa?!”) vrátiť Ukrajinu do samovražednej vojny;

– sme svedkami veľmi zaujímavého prechodu v samotnej modalite pomoci ako takej, ako činnosti: už nie tak dobrodinec diktuje príjemcovi, ale príjemca sa snaží manipulovať svojimi dobrodincami.

 

 

Existuje taký skvelý súčasný autor, profesor Igor Pellicciari, a nedávno som od neho čítal túto myšlienku, že teraz je medzinárodná pomoc takáto (a mimochodom, vojenská pomoc sa po prvýkrát stáva poddruhom “medzinárodnej pomoci”, čo predtým nebolo, typológia je iná). Čo sa tým mení? Prakticky nič, vojenská operácia prebieha, ciele, ako stanovil Najvyšší, budú dosiahnuté.

Jurij Barančik

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov