AVIC AG600
Aktuality, Letectvo,

Čínsky lietajúci čln AG 600 bol zaradený do sériovej výroby

Čína zaradila do počiatočnej sériovej výroby najväčšie obojživelné lietadlo AVIC AG600 Kunlong. Ide o veľký štvormotorový lietajúci čln, ktorý pravdepodobne prenikne aj na komerčný trh a jeho hlavnou úlohou má byť záchrana na mori a boj s rozsiahlymi požiarmi. Je však zrejmé, že s ohľadom na jeho výkony bude schopný z ostrova Hainan dopraviť personál alebo náklad na ktoréhokoľvek miesto v Juhočínskom mori v priebehu štyroch hodín. Historicky bývalo úlohou lietajúcich člnov aj námorné hliadkovanie a protiponorkový boj. Pozoruhodné je, že certifikácia stroja ešte nebola ukončená a mala by sa zavŕšiť až koncom roka 2024. Priorita kladená na lietajúce člny je však momentálne veľká.


 

AG600 prechádzal v plynulých týždňoch sériou náročných testov:

 

V prípade AG600 ide o stroj s veľkými výkonmi a potenciálom, ktorý papierovo prekonáva priamych konkurentov. Mal by mať dĺžku 36,9 metra, rozpätie krídla 38,8 metra, výšku 12,1 metra a maximálnu vzletovú hmotnosť 53, 5 tony pri vzlete z letísk, resp. 49,8 tony z rozbúreného mora. Lietadlo poháňajú štyri čínske turbovrtuľové motory WJ-6 (výkon po 3805 kW), ktoré sú licenčne vyrábanými sovietskymi motormi Ivčenko AI-20. Majú šesťlistovú vrtuľu. Maximálna rýchlosť je 570 km/h, cestovná asi 500 km/h s vytrvalosťou minimálne 12 hodín a doletom okolo 5500 km. Stroj má prepravnú kapacitu až 50 zachránených pasažierov a v prípade použitia na hasenie požiarov dokáže za 20 sekúnd nabrať 12 ton vody.

 

Lietajúce člny ako AG600 nebývajú najkrajšími lietadlami, ale môžu byť užitočné pri hasení požiarov:

 

Japonský lietajúci čln ShinMaywa US-2 je už v sériovej výrobe, ktorá však dala doteraz len asi 8 kusov pre japonské sily sebaobrany. Pred desiatimi rokmi o 15 lietajúcich člnov prejavila záujem aj India, ktorá ich chcela rozmiestniť na Andamanských a Nikobarských ostrovoch, ale zatiaľ sa nič neudialo, problémom mohla byť cena pre Indiu príliš vysoká. Japonský čln má o málo horšie letové výkony a odvezie len 20 pasažierov, po znížení doletu zo 4700 km na 2300 km vypustením jednej palivovej nádrže dokáže nabrať 15 ton vody alebo hasiacej zmesi.

 

Štart japonského lietajúceho člna z hladiny:

 

Rusko postavilo okolo 20 lietajúcich člnov Be-200, ktoré nie sú poháňané štyrmi turbovrtuľovými ale dvoma prúdovými motormi a ich letové výkony sú logicky vyššie. Maximálna rýchlosť sa uvádza od 600 do 710 km/h, ale praktický dolet len maximálne 3100 km. Naberie 12 ton vody alebo hasiacej zmesi.

 

Ruský prúdový lietajúci čln Be-200 naberá vodu pri hasení lesných požiarov:

 

O vývoji v hydroplánov v USA bol spísaný samostatný článok. Nebola v ňom vylúčená možnosť, že USA spasí stroj, ktorý prvýkrát vzlietol v roku 1935 a súkromná firma navrhuje obnoviť jeho sériovú výrobu.

 

 

Čínska firma Aviation Industry Corporation (AVIC) je popredným leteckým výrobcom a má na starosti jeden z troch hlavných projektov veľkých čínskych lietadiel, ktoré majú z Číny spraviť globálneho hráča na leteckom trhu.

 

Okrem lietajúceho člna ide aj o veľké transportné štvormotorové prúdové lietadlo Xi’an Y-20 Kunpeng s kapacitou až 66 ton nákladu. Dňa 29.6.2024 jedno pristálo na letisku v Moskve a ukrajinská tlač z toho vyvodila panické závery, že to signalizuje začiatok priamej vojenskej pomoci Číny Rusku. Z ukrajinských relácií preniklo spravodajstvo o pristátí Y-20 v Moskve aj do zahraničných správ. Isté je len jedno, drobný partizánsky oddiel s miliónom dobrovoľníkov by sa do jedného lietadla nevošiel.

 

 

Do tretice, úlohou korporácie COMAC je vyzvať na trhu civilných lietadiel svojim typom C-919 najviac zastúpeným strojom Boeing 737 a Airbus A-320:

 

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov