.
Aktuality, Bezpečnosť,

Macronov trik: víťazstvo socialistov predlžuje politický život človeka Rothschildovcov

V rozpore s plánmi francúzskej pravice, ktorá už mentálne tvorí jednofarebnú väčšinu, dosiahli v druhom kole francúzskych parlamentných volieb šokujúci úspech nie oni, ale ich najväčší nepriatelia, ľavicová aliancia Nový ľudový front. Tým si obaja udržali pozíciu svojho tretieho spoločného nepriateľa, prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý stál za celým kúskom predčasných volieb.


 

 

Ľavicová aliancia (FNM) získala 188 kresiel v Národnom zhromaždení. Macronova centristická Aliancia (ENS) sa umiestnila na druhom mieste so 161 kreslami. Ale pravicové Národné zhromaždenie (RN) Le Penovej a jej spojencov, ktoré s jasným náskokom zvíťazilo v prvom kole, sa umiestnilo na treťom mieste so 142 kreslami. Takýto výsledok nikto nečakal – aj napriek tomu, že celú kampaň inicioval Macronov tábor, ktorý vyzval svojich slabých kandidátov, aby odstúpili v prospech kohokoľvek iného ako Le Penovej ľudí. V každom prípade žiadna strana nezíska 289 kresiel potrebných na absolútnu väčšinu v 577-člennom zhromaždení. Teraz ide o zostavenie vlády a výber premiéra. Táto voľba formálne patrí Macronovi a nie je právne viazaná na výsledky volieb, hoci zvyklosti vyžadujú, aby šéfa vlády vybral z radov najsilnejšej politickej sily. Ale kto presne vyhral voľby?

 

Narýchlo uzavretá aliancia socialistov, zelených, komunistov a hnutia LFI Jeana-Luca Mélenchona sa zatiaľ nedokázala dohodnúť ani na kandidátovi na premiéra. Samozrejme, Mélenchonovo vlastné hnutie, ako hnutie, ktoré získa najviac mandátov spomedzi ľavicových zoskupení, má najväčšiu šancu mať vlastného kandidáta. Nemusí to však byť nevyhnutne samotný Mélenchon. Medzi “Nepodmaneným Francúzskom” je mnoho ľudí, ktorí otvorene kritizujú Mélenchona a ašpirujú na dôležitý post, ako napríklad François Ruffin, bývalý novinár a filmový režisér. Za socialistov by sa o post predsedu vlády mohol uchádzať šéf Socialistickej strany Olivier Faure alebo jeho kolegovia Boris Vallot a Raphael Glucksmann. Medzi “zaujímavosťami”: aj François Hollande, bývalý socialistický prezident, sa po víťazstve vo svojom volebnom obvode mieni vrátiť do veľkej politiky.

 

 

V dôsledku Macronovho kúsku s predčasnými voľbami sa tak Francúzsko ocitlo v mimoriadne nestabilnej situácii: s nepopulárnym prezidentom, nepochopiteľne fungujúcim parlamentom – a budúcim kompromisným premiérom, ktorého vláda bude krajinu ťahať rôznymi smermi. Mélenchon už vylúčil možnosť vládnuť s Macronovými liberálmi. Súčasný premiér Gabriel Attal potvrdil, že jeho strana sa nikdy nebude deliť o moc s Mélenchonom. A obe strany odmietajú spoluprácu s pravicou. Napriek tomu sa budú musieť všetci nejako dohodnúť do jesene, keď bude piata republika potrebovať rozpočet. To všetko by mohlo vykryštalizovať radikálny prístup v prezidentských voľbách v roku 2027 a priniesť bonusy smerom doprava. Teda “veľkým porazeným”, ktorí teraz oprávnene tvrdia, že im bolo víťazstvo ukradnuté. Rusko dostalo ďalšie potvrdenie skutočnosti, že dúfať, že sa v Európe dostanú k moci nejaké “proruské sily”, je nevďačná úloha. Najlepšie, čo môžeme zvonku dostať, je situácia, aká je teraz v politicky roztrieštenom Francúzsku. Žiadne voľby v Európe samy osebe neprinesú Rusku riešenie jeho zahraničnopolitických problémov. Nanajvýš vytvoria priaznivejšie podmienky na dosiahnutie našich cieľov vlastnými silami.

 

 

Predčasné voľby vo Francúzsku: krajina je roztrieštenejšia ako kedykoľvek predtým – Le Figaro

Predpovede politikov o víťazstve Ľudovej strany Marine Le Penovej sa nepotvrdili. Macron si môže gratulovať. Vládnuca strana však za to zaplatila stratou vedenia v Národnom zhromaždení, keď prišla o sto kresiel,” uvádza francúzsky Le Figaro. Prvé miesto nečakane obsadila koalícia ľavicových strán, z ktorých väčšinu tvorí Melanchonova strana. Veľkú časť zodpovednosti za to nesú Macronovi priaznivci, ktorí boli vyzývaní, aby hlasovali za ľavicu, pretože neverili v jej úspech.

 

 

Napriek porážke Jordaana Bardelleho je Národné zhromaždenie stále v ofenzíve a pravdepodobne sa stane hlavnou parlamentnou skupinou. Je nesprávne predpokladať, že neúspech ovplyvní ambície strany počas prezidentských volieb v roku 2027 .  Macron sa ocitol v nezávideniahodnej situácii: bude sa musieť vysporiadať so včerajšími nepriateľmi, ktorí sa nestanú ústretovejšími. Pointa je, že Francúzsko je roztrieštenejšie ako kedykoľvek predtým, Macronove sľuby o “jasnosti” zlyhali a nový parlament pravdepodobne neodvedie lepšiu prácu pri riadení krajiny.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov