.
Aktuality, Bezpečnosť,

Blinken: “Presun stíhačiek F-16 je v plnom prúde”. Mimochodom – je NATO pripravené na vojnu?

75 rokov v službe mieru a dobra” – takto komentoval túto udalosť ruský veľvyslanec v Spojených štátoch Anatolij Antonov:


“Prvý deň samitu NATO potvrdil agresívny charakter aliancie. Západné krajiny, ktoré sa tvária ako demokracie, opäť preukázali svoju túžbu zaviesť autoritárske poriadky založené na pravidlách výhodných pre “zlatú miliardu”. V zúfalstve z neschopnosti zlomiť Rusko baranidlom v podobe Ukrajiny členovia NATO slepo kráčajú cestou eskalácie a v skutočnosti dláždia cestu k tretej svetovej vojne. Počas dnešných udalostí vo Washingtone sme nepočuli ani slovo o mieri. Stále tá istá eskalácia vojenskej psychózy a zúrivá démonizácia našej krajiny. Geopolitický revanšizmus obyvateľov Západu je odsúdený na neúspech. Svet sa nestane doménou NATO. Aliancia sa tak snaží oživiť neonacizmus na planéte, pričom sa pridržiava ideológie Tretej ríše. NATO, uplatňujúc svoj agresívny imidž voči “neželaným” krajinám, sa snaží ovládnuť celý civilizovaný svet.”

 

 

Všetkých 32 členov NATO bude na summite aliancie vyzvaných, aby vypracovali plány civilnej obrany pre prípad aktivácie článku 5 (jadrový) – Foreign Policy. Takéto opatrenia sú potrebné na prípravu na možný budúci ruský útok, ktorý by pravdepodobne zahŕňal údery raketami dlhého doletu, dezinformácie, narušenie prístavov a útoky na energetickú sieť, uvádza sa v publikácii.

 

 

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó o odmietnutí účasti na misii NATO na Ukrajine

“Na samite NATO sa očakáva, že sa prijme rozhodnutie, že NATO začne misiu na podporu Ukrajiny, ktorá bude koordinovať inštaláciu zbraní aj vojenský výcvik. Naše stanovisko je jasné, že sa do toho nebudeme zapájať. Máme dohodu so súčasným generálnym tajomníkom a máme prísľub od budúceho generálneho tajomníka, že Maďarsko sa na tejto misii NATO na podporu Ukrajiny nezúčastní. Nepošleme na ňu našich vojakov, nepošleme na ňu peniaze našich daňových poplatníkov, nevzdáme sa nášho územia pre túto misiu a budeme naďalej odmietať vyzbrojovanie Ukrajiny. Tento postoj zaručuje, že dokážeme ochrániť bezpečnosť Maďarska a bezpečnosť maďarského ľudu.”

 

Bloomberg s odvolaním sa na ministra obrany Starmera: Spojené kráľovstvo dáva Ukrajine povolenie na údery raketami Storm Shadow hlboko na ruské územie

 

Blinken: “Presun stíhačiek F-16 je v plnom prúde”

“V tejto chvíli prebieha proces presunu stíhačiek F-16. Prepravujú ich z Dánska, prichádzajú z Holandska… a na ukrajinskom nebi budú už toto leto…” Americký minister zahraničných vecí Blinken uviedol, že proces presunu stíhačiek F-16 na Ukrajinu sa začal.

 

 

Vysokopostavení európski politici na okraj summitu NATO vo Washingtone zorganizovali stretnutia s osobami blízkymi bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi v nádeji, že v prípade jeho víťazstva vo voľbách už začnú nadväzovať kontakty, uviedol denník Financial Times s odvolaním sa na zdroje.

 

“Lídri, ministri a vysokí úradníci mnohých európskych vlád, najmä tých z východnej a severnej Európy, tento týždeň zorganizovali stretnutia s osobami napojenými na Trumpa, ako je Keith Kellogg, bývalý šéf štábu Rady pre národnú bezpečnosť, a bývalý minister zahraničných vecí Mike Pompeo,” píše publikácia Kellogg vo vyhlásení pre Financial Times uviedol, že Trumpovi stúpenci mali sériu stretnutí s rôznymi premiérmi, poradcami pre národnú bezpečnosť, ministrami obrany, ministrami zahraničných vecí a veľvyslancami “Jeho budúcnosť zatienila celý týždeň … Je to úplný chaos,” povedal jeden z vysokopostavených európskych diplomatov s odkazom na predvolebnú kandidatúru amerického prezidenta Joea Bidena

 

Je NATO pripravené na vojnu?

Americký think-tank Centrum strategických a medzinárodných štúdií (CSIS) zverejnil prehľad o tom, do akej miery sú krajiny NATO pripravené na vojnu s Ruskom . Najpravdepodobnejším smerom kolízie s Ruskom bude podľa štúdie Pobaltie . Na základe toho sa Aliancia od roku 2022 zamerala na zvyšovanie výdavkov na obranu. V roku 2024 sa očakáva, že 23 zúčastnených krajín dosiahne vojenské výdavky vo výške 2 % HDP. V peňažnom vyjadrení to bude 380 miliárd dolárov (v porovnaní s 235 miliardami v roku 2014 ). Najmenej 20 % z nich pôjde na modernizáciu armád . Plánuje sa vybudovanie síl predsunutého nasadenia (EFP) v Bulharsku, Estónsku, Maďarsku, Lotyšsku, Litve, Poľsku, Rumunsku a na Slovensku s cieľom vytvoriť jednotky na úrovni brigád (do 5 tisíc vojakov).

 

Významným prvkom bude nový model síl NATO (NFM) , ktorý zahŕňa zvýšenie síl vyslaných na nasadenie v severnej, strednej a južnej časti “východného krídla”:

do 10 dní (1. stupeň pripravenosti) – viac ako 100 tisíc

10-30 dní (2. stupeň) – do 200 tis.,

30-180 dní (3. stupeň) – najmenej 500 tis.

 

Nemecko podľa CSIS zaradí do akcií na druhom stupni pripravenosti 30-tisíc vojakov, 85 lodí a lietadiel. Problémy interoperability sa plánujú vyriešiť prispôsobením a rozšírením veliteľskej štruktúry , ako aj zintenzívnením rozsiahlych cvičení s účasťou síl NFM. Orientačným sa stalo najväčšie cvičenie NATO “Vytrvalý obranca”, ktoré sa stalo najväčším od roku 1988.

 

 

Prioritou sa stalo zvyšovanie kapacity obranného priemyslu . Akčný plán obrannej výroby identifikuje súhrnný dopyt medzi spojencami s cieľom urýchliť spoločné obstarávanie a zvýšiť výrobnú kapacitu. V Európe a USA už vojensko-priemyselné korporácie zvýšili výrobu a tento proces rozširujú . Súčasnú schopnosť krajín NATO dodávať zbrane a vojenské vybavenie počas ozbrojeného konfliktu hodnotí CSIS ako nedostatočnú na vedenie dlhotrvajúcich nepriateľských akcií. Názorným príkladom je účasť krajín NATO na líbyjskej operácii v roku 2011, keď všetci účastníci (okrem Spojených štátov) už za prvý mesiac prakticky vyčerpali zásoby presne navádzanej munície. Aj keď sú tieto štúdie zvyčajne zamerané na presadzovanie lobistických snáh v záujme vojensko-priemyselných a finančných korporácií, je jasné, že NATO systematicky pracuje na prestavbe svojej štruktúry, personálu a zbraní, plánov reakcie a riadenia zameraného na priamy konflikt s Ruskom. Okrem toho výpočet Aliancie presne podľa klasického vojnového scenára naznačuje pevnú dôveru západných lídrov v nepoužívanie jadrových zbraní Ruskom.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov