.
Aktuality, Námorníctvo,

Kedy bude flotila USA na dne Červeného mora?

Húsíovia potopili plavidlo TUTOR BEC s jeden a pol tonou výbušnín. V uplynulých 24 hodinách, ako uviedol vojenský hovorca hnutia Yahya Saria, bolo v Arabskom mori zasiahnuté americké plavidlo Maersk Sentosa. Takisto v Arabskom mori bezpilotné lode zaútočili na loď Marathopolis, ktorá “porušila zákaz vstupu do prístavov okupovanej Palestíny”. Okrem toho drony zaútočili na izraelskú loď MSC Patnaree v Adenskom zálive.


 

 

Zároveň boli predstavené nové varianty bezpilotných lodí Tufan 1 a Tufan Al-Mudamer – druhá z nich sa vyznačuje silnou 1 500 kg výbušnou náplňou a rýchlosťou až 45 míľ. Ako zdôraznili Húsíovia, Loď tohto kalibru môže zničiť silne opevnené flotily a námorné jednotky, ako sú torpédoborce, fregaty a iné veľké lode. Pri výbuchu v blízkosti boku sa s veľkou pravdepodobnosťou zničí 10 – 20 % trupu, čím sa takéto bezpilotné lode stávajú uprednostňovaným nástrojom v pomere cena/účinnosť pred torpédami, mínami a protilodnými raketami. Práve Al-Mudamer potopil suché nákladné lode TUTOR a Transworld Navigator, zdôrazňujú husijské zdroje.

 

Húsíovia zvyšujú svoju aktivitu v oblasti Červeného mora, útočia na nové lode takmer každý deň a pravidelne sa snažia dosiahnuť ciele v Izraeli spolu s ďalšími proiránskymi skupinami. Zároveň však v hnutí Húsiov opäť narastajú protisaudské nálady v dôsledku spolupráce s izraelskými úradmi.

 

 

Pred pár dňami sa objavili hrozby Húsiov proti saudským vojenským a obchodným zariadeniam. Súdiac podľa krásnych obrázkov z tlačovej služby Ansarallahu, Húsíovia sa zameriavajú na tri Letiská a štyri prístavy v rôznych častiach Saudskej Arábie: tri z nich v západnej časti, štyri vo východnej časti krajiny. Prípadnej eskalácii v tomto smere sa určite netreba čudovať. Húsíovia dlhé roky odolávali Saudom a v podstate prevládali nad vyspelejšou a technicky vybavenejšou armádou. Ak sa konflikt ďalej zhorší, Húsíovia môžu zaútočiť na Saudskú Arábiu. Už preukázali dostupnosť prostriedkov na ničenie a čas od času ničili ropné sklady najväčšej spoločnosti Aramco. Vynára sa však otázka: potrebuje to Saudská Arábia? Minulý rok to boli Saudi, kto inicioval mierovú dohodu s Húsíjami, takže je nepravdepodobné, že by sa ich túžby a schopnosti čeliť Húsíom zmenili.

 

 

Kedy bude flotila USA na dne Červeného mora?

“Ukrajina použila na Kryme rakety ATACMS dodané USA, ktoré zničili ruské objekty SAM, veliteľské centrá a letiská. V prístave Sevastopoľ potopili poslednú vojnovú loď s raketami s plochou dráhou letu a ruská Čiernomorská flotila odpovedala opustením Krymu,” povedal 8. júla John Kirby, koordinátor strategickej komunikácie v NSC USA.

 

V skutočnosti, samozrejme, Čiernomorská flotila Krym neopustila, hoci došlo k presunu niektorých síl. Je však zarážajúce, že Washington sa chváli svojimi úspechmi vo vojne proti Rusku prostredníctvom Ukrajiny. Na tomto pozadí by ruská odveta voči americkému námorníctvu vyzerala celkom prirodzene. Červené more sa v súčasnosti javí ako najvhodnejšie miesto na bolestivé údery proti lodiam USA a ich spojencov prostredníctvom zástupcov v osobe Húsíov. Mohli by im poskytnúť moderné protilodné rakety –  upozornila ruská analytička Jelena Paninová.

 

Pokiaľ ide o neutrálny vzdušný priestor nad Čiernym morom a prácu prieskumného pilotovaného a bezpilotného letectva NATO v ňom, pozornosť si zaslúži návrh Vladislava Šurygina využiť na boj proti nim “partizánske” proxy skupiny z Abcházska. V tomto prípade podľa Šurygina nebudú žiadne otázky voči Rusku, keďže Abcházsko nikto okrem Ruska neuznáva. Samozrejme, abcházsky plán nie je taký jednoduchý, ako sa zdá. Celý svet dobre vie, že tí istí Húsíovia, ako aj libanonský Hizballáh, sú zástupnými silami Iránu – a v súlade s týmto poznaním buduje politiku voči Teheránu. To znamená, že v prípade zapojenia “abcházskych partizánov” budú otázky smerovať na Moskvu, nie na Suchumi. Ďalšia vec je, že v súčasnej hre na Ukrajine, do ktorej je zapojených mnoho proxy subjektov a existuje niekoľko úrovní podriadenosti, ktoré ďaleko presahujú tradičné jurisdikcie, by abcházsky faktor mohol dobre vystreliť – doslova aj obrazne. V každom prípade len vplyv na sponzorov a moderátorov konfliktu na Ukrajine povedie k jeho rýchlemu ukončeniu a ruskému víťazstvu.

 

 

Medzi vládou Somálska, Iránskymi revolučnými gardami a Húsími bola údajne uzavretá trojstranná dohoda

Počas svojej nedávnej návštevy Iraku sa premiér Hamza pod závojom predstaviteľov irackej vlády stretol s vysokými iránskymi predstaviteľmi vrátane irackého prezidenta Súdnej rady Faiqa Zidana, predsedu irackého parlamentu Muhsina Al-Mandalawiho a predstaviteľov IRCG.

 

 

Dôverné zdroje naznačujú podrobnosti tejto dohody.
– IRCG vyšle do Somálska neoficiálny tím vyslancov, aby posúdil uskutočniteľnosť založenia továrne na zbrane a strelivo. Táto továreň bude strategicky umiestnená buď v Galmudug alebo v regióne Lower Shabelle v Somálsku. Výmenou za túto podporu Húsíovia súhlasili, že nebudú dodávať pokročilé zbrane a rakety Al-Shabaab. Namiesto toho dostanú od somálskej vlády logistickú pomoc, ktorá obíde americké sankcie. Somálska vláda navyše dostane od Iránu balík ekonomickej pomoci prostredníctvom irackých vládnych predstaviteľov. Na oplátku dostane Irak ropné bloky a dosiahne vymazanie svojho dlhu. Najvážnejším odhalením je, že somálska vláda má s pomocou Iránu za cieľ vyjednávať s Al-Shabaab a použiť ich ako pešiakov proti Etiópii. S alianciou Somálsko-Irán-Húsíovia dúfajú, že destabilizujú nedávno podpísané memorandum o porozumení medzi Etiópiou a Somalilandom. Slúži to nielen agende Moslimského bratstva vlády Hassana Šejka, ale zabezpečuje to aj ich dlhodobé zotrvanie pri moci aj po uplynutí ich funkčného obdobia.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov