.
Aktuality, Bezpečnosť,

V čom spočíva taktický úspech ruských síl v Časovom Jare?

Poradca hlavy DĽR Jan Gagin tvrdí, že hovorí o prelomení obrany OSU. Získanie kontroly nad štvrťou “Nový” v Časovom Jare sa dá považovať za taktický úspech ruskej armády, ktorý otvára možnosti na ďalšie oslobodenie mesta a svedčí o prelomení obrany OSU, hovorí Gagin a dodáva, že o tento úsek šli v ostatných dňoch vážne boje. “Dosiahnutie kontroly nad touto štvrťou hovorí o prelomení obrany OSU. Je to ďalší krok smerom na kanál Severský Donec,” prináša slová poradcu RIA Novosti.


 

Ministerka obrany Holandska povolila export 24 stíhačov F-16 Ukrajine
Prvé z nich vraj budú čoskoro prepravené na Ukrajinu, oznámila odchádzajúca ministerka obrany Kaisa Ollongrenová.
“Minister zahraničného obchodu a spolupráce vydal povolenie na export 24 stíhačov F-16 a siedmich leteckých motorov F-16… Holanďania čoskoro dodajú prvé F-16 na Ukrajinu,” hovorí sa liste Ollongrenovej dolnej komore holandského parlamentu.
Pripomeňme si, že prvú skupinu stíhačov Holanďania sľúbili dodať Ukrajine do konca leta. Predseda výboru Štátnej Dumy pre obranu Andrej Kartapolov už dávnejšie vyhlasoval, že ak sa F-16 zapoja do bojovej činnosti, tak sa spolu s letiskami, na ktorých budú mať základňu, stanú zákonitým cieľom pre ruské OS. Minister zahraničia Sergej Lavrov uviedol, že Rusko bude nazerať na dodávku F-16 ako na úmyselný signál NATO v jadrovej oblasti. Lenže ich objavenie sa na Ukrajine nijako nezmení situáciu na línii bojového dotyku, tieto lietadlá budú likvidované rovnako, ako aj iné druhy výzbroje, podtrhol Lavrov.

 

 

Americký profesor o hrozných dôsledkoch “vojny s Ruskom”
Profesor dejín a šéf Inštitútu jadrových štúdií americkej univerzity vo Washingtone Peter Kuznick pre list The American Conservative vyhlásil, že svet stojí na prahu obrovského medzinárodného konfliktu a že konanie NATO môže spôsobiť priamu konfrontáciu USA s Ruskom, čo bude mať hrozné dôsledky.

 

Kuznik sa nazdáva, že svet je na prahu novej “kubánskej raketovej krízy”, ktorá bola vyprovokovaná poslednými krokmi NATO na eskaláciu ukrajinského konfliktu. Situácia sa pri tom rozpálila do takej úrovne, že priama konfrontácia medzi Ruskom a alianciou a Tretia svetová vojna sa môže stať koncom celej ľudskej civilizácie, zaznamenala jeho slová RIA Novosti.

 

Katastrofa sa však dá podľa neho odvrátiť, ak Rusko a USA budú dodržiavať existujúce dohody a vychádzať z umierneného postoja.
Západ už vrátil taktické jadrové zbrane krátkeho a stredného dosahu do stavu studenej vojny, keď zorganizoval ich cvičenie v Dánsku, ocitol sa s nimi na Filipínach, na čo Rusko zareagovalo spustením ich výroby a rozmiestnením po celom území RF, vrátane jeho európskej časti.

 

Rusko reaguje na US porušenie zmluvy
Rusko potrebuje začať výrobu rakiet malého a stredného dosahu, odpaľovaných zo zeme, a prijať rozhodnutia o ich rozmiestnení úmerne činnosti USA, vyhlásil V. Putin na operatívnej porade členov BR RF.
“V každom prípade musíme na to reagovať a prijímať rozhodnutia o tom, ako budeme konať ďalej. Podľa všetkého musíme začať výrobu týchto útočných systémov a v ďalšom, vychádzajúc z reálne sa tvorenej situácie, prijímať rozhodnutia o tom, kde – ak si to bude vyžadovať naša bezpečnosť – ich rozmiestňovať,” zdôraznil ruský prezident.

 

Putin ďalej pripomenul, ako USA pod vymyslenou zámienkou vystúpili zo Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho dosahu. Neskôr Washington vyhlásil, že bude produkovať takéto systémy. Moskva na to v roku 2019 vyhlásila, že nebude konštruovať a rozmiestňovať túto výzbroj dovtedy, kým Washington nepošle svoje rakety do niektorého z regiónov sveta. Dnešná situácia je teda taká, že USA nielenže vyrábajú tieto systémy, ale už ich priviezli do Európy na cvičenia, poznamenal prezident. Navyše pred pár dňami začalo byť jasné, že americké rakety už rozmiestňovali na Filipínach a nevie sa, či boli odtiaľ vyvezené.

 

“Červená čiara”. Na čo sa dal Západ v zóne ŠVO?
Západ prekročil červenú čiaru v konflikte na Ukrajine napísal bývalý pomocník námestníka ministra obrany USA Stephen Bryan v článku pre Weapons and Strategy.
“V kontexte súperenia supermocností, proxy a iných konfliktov (Kubánska raketová kríza nebola proxy konfliktom, ale priamou opozíciou USA a ZSSR) schválenie NATO-m útoku proti ruskému územiu, zdá sa, že už prekračuje nebezpečnú červenú čiaru,” hovorí sa v článku.

 

Podľa autora vzdanie sa rozhovorov a tiež neexistencia snahy o mier zo strany USA a väčšej časti Európy, zvyšujú nebezpečenstvo rozšírenia konfliktu, vrátane do nasadenia jadrových zbraní.

 

V ostatnom čase niekoľko západných štátov dovolilo Kyjevu v takej, či onakej forme nanášať údery na územie Ruska. Konkrétne, USA schválili použitie Ukrajinou dodávaných zbraní proti cieľom na ruskom území, ktoré susedia s Charkovskou oblasťou. Washington pri tom ponechal zákaz na cezhraničné údery operačne-taktickými raketami ATACSM a ďalšími prostriedkami palebného ničenia dlhého dosahu.

 

Vladimír Putin počas stretnutia s médiami v Petrohrade vyhlásil, že Moskva môže odvetiť asymetricky na dodávky ďalekonosných zbraní Ukrajine. Dodal pri tom, že Moskva posúdi možnosť dodávok svojich zbraní do tých oblastí, odkiaľ sa dajú nanášať útoky po citlivých objektoch štátov, poskytujúcich rakety Kyjevu.

 

Neuveriteľné! Ukrajinskí dôstojníci vraj vydávajú inštrukcie na samovraždy
Bol to ukrajinský zajatec, ktorý sa vytasil s neuveriteľnou informáciou, že dôstojníci OSU vydávajú “inštrukcie na samovraždu”.
Dôstojníci OSU vraj zakazujú ukrajinským vojakom vzdávať sa do ruského zajatia a vydávajú inštrukciu, ako “správne zahynúť”, povedal RIA Novosti jeden z mobilizovaných Nikolajevskej oblasti vojenský zajatec Jurij Voďan.

 

“Pred zadaním nám hovorili také, čo sa mi vôbec nepáčilo: Vždy majte pri sebe granát a náboj, aby ste sa nemuseli vzdávať do zajatia,” prezradil Jurij. Ukrajinských vojakov vraj strašia šikanovaním v ruskom zajatí. “V internete boli rôzne videá, že mučia, že šikanujú, že odrezávajú genitálie, uši, nosy, niekoho kladivom dorážajú na smrť,” dodáva. Teraz, keď je v zajatí, tak poznamenáva, že spomenuté historky boli len strašením: vzťah voči nemu je slušný, lekárske ošetrenie je dostupné, stravovanie trikrát za deň a porcie veľké.
“Polievka, boršč, mäso sa ponúka, kotlety sa ponúkajú, ryby, ryby sú prakticky každý deň… Čiže stravovanie je tu prakticky domáce…,” dodal zajatec a zdôrazňuje, že “nikto tu nikoho nemučí, nešikanuje. Som celý, živý, nepoškodený,” dodal Jurij Voďan.

 

 

Nebenzja sľúbil Izraelu dôsledky, ak odovzdá Kyjevu systémy Patriot

Izrael sa môže stretnúť s dôsledkami ak odovzdá Ukrajine systémy PVO Patriot, vyhlásil stály predstaviteľ Ruska pri OSN Vasilij Nebenzja. Počas tlačovej konferencie Nebenzja uviedol, že to „môže mať určité politické dôsledky“, napísala RIA Novosti.
O tom, že Izrael a Ukrajina rokujú o možnosti dodávok Kyjevu systémov Patriot, informovali aj noviny Financial Times, odvolávajúc sa na svoje zdroje.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov