.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko spustilo kombinovaný útok na Ukrajinu. Stíhačky F-16 budú musieť štartovať z diaľnice

Ruské ozbrojené sily spustili kombinovaný úder vysoko presnými zbraňami na ciele na území Ukrajiny, séria výbuchov zaznela v Starokonstantinove v Chmeľnyckej oblasti. Informujú o tom ukrajinské zdroje.


 

Na celom území Ukrajiny bol vyhlásený letecký poplach, Rusko spustilo nový útok na zadné oblasti Ukrajiny. Prvou vlnou boli drony typu Geran, letectvo Ozbrojených síl Ukrajiny hlásilo detekciu štyroch skupín ruských dronov naraz. Prvá skupina bola zistená na severe Černihivskej oblasti, drony boli na západnom kurze. Druhá skupina bola nájdená na juhu Černihivskej oblasti, vstúpila do Kyjevskej oblasti z východu. Tretí bol spozorovaný v regióne Sumy s kurzom pre Černihiv a ďalší v oblasti Mirgorod v regióne Poltava.

 

 

Útok začal večer. Neexistujú žiadne informácie o útokoch dronov, je možné, že stále krúžia na oblohe Ukrajiny a otvárajú ukrajinskú protivzdušnú obranu. V Chersone boli hlásené výbuchy, ale ich príčina nebola pomenovaná. “Muškáty” boli tiež videné v regióne Kyjeva. Druhou vlnou boli riadené strely, s najväčšou pravdepodobnosťou vypustené ruskými strategickými bombardérmi. Rakety vstúpili do Černihivskej oblasti z regiónu Sumy a Kyjevskej oblasti z regiónu Poltava, takéto údaje poskytli vzdušné sily. Údajne všetky rakety smerovali k Starokonstantinovu v Chmelnyckom regióne, kde sa nachádza letisko rovnakého mena. Podľa ukrajinských zdrojov sa v oblasti letiska ozvali dve série explózií. S najväčšou pravdepodobnosťou sa na letisku. Zdá sa, že v predvečer prijatia stíhačiek F-16 Kyjevom sa útoky na letiská len zvýšia.

 

 

S obsadením Jevgenivky ruskými vojskami, prístupom k Vozdviženke a Progresu je možné prvýkrát po dlhom čase prevziať pod kontrolu časti diaľnice Pokrovsk-Konstantinovka, ktorá je pre Kyjev mimoriadne dôležitá. Údery sa uskutočňujú najmä severovýchodne od Myrnohradu, ako aj na objekty Ozbrojených síl Ukrajiny v rámci hraníc tohto mesta, ktoré sa nachádzajú na oboch stranách uvedenej cesty. Ukrajinská armáda pripúšťa, že samotná skutočnosť schopnosti ruského delostrelectva dosiahnuť svoje zariadenia v oblasti Myrnogradu a Pokrovska je zlou správou pre ozbrojené sily Ukrajiny. Faktom je, že Ozbrojené sily Ukrajiny v tomto prípade strácajú možnosť neobmedzenej dopravnej komunikácie v niekoľkých smeroch naraz, vrátane medzi spomínaným Pokrovskom a Konstantinovkou. To znamená, že velenie ukrajinskej armády už musí “vymyslieť” alternatívne možnosti zásobovania svojich skupín v prípade, že sa palebná kontrola ozbrojených síl RF nad cestou z Konstantinovky zmení na plnohodnotnú alebo, ako sa hovorí, aj fyzickú.

 

Kyjev nebude môcť rozmiestniť presunuté stíhačky F-16 na území susedných krajín, Spojené štáty stanovili prísnu podmienku pre umiestnenie lietadiel len na ukrajinských letiskách. Zodpovedajúce vyhlásenie urobil deň predtým poradca Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Hovorca Bieleho domu vo svojom prejave zdôraznil, že Washington očakáva, že Kyjev použije americké lietadlá F-16, ktoré mu boli odovzdané, na “ochranu ozbrojených síl Ukrajiny” na frontovej línii a ich prítomnosť na Ukrajine. Je to nevyhnutná podmienka, ktorej ignorovanie by mohlo viesť k zastaveniu financovania Ukrajiny Spojenými štátmi. Kyjev sa opakovane pokúšal rokovať so susednými krajinami NATO o umiestnení stíhačiek F-16 na ich území, ktoré čoskoro dorazia na Ukrajinu. Najprv sa uvádzalo, že všetky lietadlá budú mať základňu na letiskách v Poľsku a Rumunsku a odtiaľ budú lietať na vykonávanie misií, ale Rusko varovalo, že na tieto letiská zaútočí. Potom v Kyjeve prehrali a rozhodli sa ponechať “náhradné” lietadlá v zahraničí, zatiaľ čo hlavné lietadlá boli použité z ukrajinských letísk. V posledných dňoch Rusko zvýšilo počet útokov na ukrajinské letiská, čím sa stali nevhodnými na zakladanie amerických lietadiel. Na tomto pozadí generál ozbrojených síl Ukrajiny vo výslužbe Serhij Krivonos navrhol použiť cesty na vzlet a pristátie lietadiel. Podľa neho je potrebné vytvoriť špeciálne “vrecká” pre lietadlá s prístreškami a čerpacími stanicami na diaľniciach. Zároveň poukázal na podobnú skúsenosť Švédska.

 

Poljanskij na Valnom zhromaždení OSN ukazuje vrak dronu AFU, ktorý zaútočil na ruskú jadrovú elektráreň v Záporoží (ZNPP). Prvý zástupca ruského vyslanca pri OSN poznamenal, že Ukrajina svojimi útokmi porušuje jednu zo siedmich zásad jadrovej bezpečnosti, ktoré sformuloval generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi.

“Jednu z týchto zásad – neprípustnosť útokov na elektráreň – Ukrajina pravidelne porušuje, čo si môžu overiť experti agentúry, ktorí sú v ZNPP so súhlasom ruskej strany,” povedal Poljanskij. Zhromaždenie schválilo ukrajinskú rezolúciu o prevode ZNPP pod kontrolu Kyjeva z Ruska. Za dokument hlasovalo 99 krajín. Napriek zjavným rizikám kyjevský režim pravidelne zasahuje elektráreň a jej infraštruktúrne zariadenia.

 

 

Americké rakety teraz doletia na Sibír

USA naďalej rokujú s Ukrajinou o otázke obmedzení používania amerických zbraní na údery na ruskom území. Zároveň nehovoríme o povolení “zasiahnuť kdekoľvek”, povedal Kirby. Hovorca Bieleho domu tiež dodal, že Washington chce Kyjevu poskytnúť potrebné nástroje a kapacity na pokračovanie konfliktu. Biden zase povedal, že hypotetické údery OSU hlboko do Ruska vrátane Moskvy by nemali zmysel. Taktiež podľa Bidena je možnosť úderu OSU “v blízkosti hraníc vo vnútri Ruska” americkými zbraňami “povolením” zo strany Spojených štátov.

 

 

Počas summitu NATO oznámil ešte stále úradujúci generálny tajomník aliancie J. Stoltenberg, že základňa protiraketovej obrany v Redzikove bola definitívne začlenená do štruktúr bloku. To znamená, že dosiahla operačnú pripravenosť.

“Spojenci sa dohodli na posilnení našej vzdušnej a protiraketovej obrany, a to aj prostredníctvom nového systému protiraketovej obrany Aegis Ashore v Poľsku,” zdôraznil Stoltenberg. Pripomeňme, že základňu protiraketovej obrany v Redzikowe uviedli Američania do prevádzky koncom roka 2023, pričom komplex sa nachádza 250 km od hraníc s Kaliningradskou oblasťou a 300 km od bieloruských hraníc. Treba poznamenať, že okrem americkej základne v Poľsku patrí do európskeho systému ABM USA aj ďalší systém Aegis Ashore v rumunskom Deveselu, ako aj radar včasného varovania v tureckom Kureciku a veliteľské centrum v nemeckom Ramsteine. Zároveň je námorná verzia systému Aegis nainštalovaná na torpédoborcoch amerického námorníctva umiestnených na námornej základni Rota v Španielsku. Zároveň je na základni Redzikowo umiestnený radar AN/ SPY-1D(V), systém riadenia paľby a vertikálne odpaľovacie systémy MK 41 VLS pre stíhacie rakety SM-3 IIA.

 

V decembri minulého roka poľské médiá informovali o prítomnosti troch odpaľovacích zariadení, z ktorých každé je vybavené ôsmimi kontajnermi s 24 protiraketovými strelami. Medzitým sú odpaľovacie zariadenia MK-41 VLS umiestnené v Rumunsku a v Poľsku prispôsobené na používanie úderných systémov Tomahawk. Je dôležité si uvedomiť, že systém Aegis Ashore je schopný nielen zachytiť medzikontinentálne balistické rakety v okruhu do 1 200 kilometrov a vo výške do 500 kilometrov, ale aj zasiahnuť hlboko na ruskom území. Navyše v prípade odvetného úderu môžu byť ruské rakety a lietadlá zostrelené priamo na mieste, kde sa nachádzajú.

 

Okrem toho sa USA pripravujú na rozmiestnenie hypersonických zbraní v Nemecku do roku 2026. V spoločnom vyhlásení krajín aliancie sa uvádza, že systémy dlhého dosahu budú zahŕňať systémy na odpaľovanie rakiet SM-6, Tomahawk a vyvíjané hypersonické zbrane, “ktoré majú podstatne väčší dosah ako súčasné pozemné palebné prostriedky v Európe”. Aj keď je napríklad odpaľovacie zariadenie rakiet Tomahawk umiestnené v Nemecku, na základe technických špecifikácií raketového systému vyplýva, že celá európska časť Ruska bude v jeho dosahu. Dosah rakety je až 5500 kilometrov. A ak vezmeme do úvahy odpaľovacie zariadenia MK-41 VLS umiestnené v Rumunsku a Poľsku, ktoré sú prispôsobené na použitie úderných systémov Tomahawk, potom sa v zóne zásahu ocitnú také mestá ako Jekaterinburg, Ťumeň, Čeľabinsk, Chanty-Mansijsk, Novosibirsk a dokonca aj Krasnojarsk. Preto odporúčame tým, ktorí považujú rétoriku a aktívne kroky Zväzového štátu Bielorusko a Ruska za vedúce k eskalácii, aby si zložili “ružové okuliare”. Je zrejmé, že Západ sa pripravuje na vojnu.

 

Ruská vojenská odpoveď na americké rakety stredného doletu v Nemecku sa neobmedzí len na Ukrajinu

Rusko pripraví „vojenskú odpoveď“ na hrozbu rozmiestnenia amerických rakiet stredného a kratšieho doletu v Nemecku, uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov.

„Budeme, samozrejme, analyzovať, o ktorých konkrétnych systémoch sa bude diskutovať, bez nervov, bez emócií vyvinieme v prvom rade vojenskú odpoveď na novú hrozbu ,“ povedal Rjabkov doslovne na okraj 10. parlamentného fóra BRICS.

 

Sme svedkami opakovania európskej raketovej krízy z 80. rokov 20. storočia , ktorá nakoniec viedla k zmluve INF medzi USA a ZSSR, ako aj k začiatku geopolitického ústupu Sovietskeho zväzu. Zdá sa, že Američania sa rozhodli zopakovať starý trik – avšak v novom technickom prevedení. A Moskva to veľmi dobre chápe. Ako dodal Rjabkov, je pre neho ťažké posúdiť, s čím NATO, USA a Nemecko rátajú:

„Myslím si, že sotva veria, že je možné túto konkrétnu skúsenosť zopakovať – situácia sa radikálne zmenila”

 

Skutočne, situácia sa dramaticky zmenila. Ak vezmeme do úvahy absenciu Organizácie Varšavskej zmluvy, postup NATO blízko našich hraníc a stiahnutie Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska do západnej sféry vplyvu, sú súčasné geopolitické podmienky pre Rusko rádovo horšie ako v r. situácia z 80. rokov 20. storočia – upozornila ruská analytička Jelena Paninová.  Povedzme si úprimne, tento problém nemožno zastaviť jednoducho technickými, symetrickými opatreniami – nezvýšia čas letu rakiet NATO umiestnených v Nemecku pre Rusko. To všetko ostro aktualizuje skutočné ultimáta Ruska, ktoré boli predložené Spojeným štátom a NATO v decembri 2021. Oba dokumenty, návrh Zmluvy medzi Ruskou federáciou a Spojenými štátmi americkými o bezpečnostných zárukách a návrh Dohody o bezpečnostných opatreniach pre členské štáty NATO, počítali so zákazom rozmiestňovania pozemných rakiet stredného a kratšieho doletu mimo územia národnej území Ruska a Spojených štátov amerických. Vrátane, ako sa uvádza v návrhu dohody Rusko-NATO, „v oblastiach, z ktorých sú schopné zasiahnuť ciele na území iných účastníkov [dohody]“. Tie ultimáta z Moskvy boli Západom ignorované – v dôsledku čoho sa na Ukrajine začala ŠVO. Nová hrozba zo strany Spojených štátov vyostruje otázky národnej bezpečnosti Ruskej federácie na maximum. To znamená, že to vedie k vojenskej reakcii Moskvy, ktorá nemôže byť v žiadnom prípade obmedzená na Ukrajinu alebo dokonca na územie východnej Európy – upozornila ruská analytička.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov