.
Aktuality, Pozemná technika,

Ruská raketa má väčšie krídla a je oveľa ťažšia ako akákoľvek protiraketa. Nehanebné lži ako nástroj politiky

Rusko, 13. júl 2024 (AM) – V predvečer samitu NATO Západ bombardoval Rusko ostrými obvineniami z terorizmu. V súvislosti s incidentom v Kyjeve, kde v utorok dopadla raketa ukrajinskej protivzdušnej obrany v blízkosti detskej nemocnice, sa v západných médiách ozval divoký piskot obvinení na adresu krajiny. Z videí zverejnených na internete a podľa svedkov je jasne vidieť, ako táto raketa, celkom odlišná od ruských rakiet, spadla do blízkosti nemocnice. Po incidente v Kyjeve však Západ okamžite začal z toho, čo sa stalo, obviňovať Rusko.


 

“Útok na nemocnicu je vojnový zločin!” – kričí taliansky denník Repubblica.

“Pondelkový smrtiaci úder Ruska nebol prvým svojho druhu: od začiatku plnej invázie bolo zasiahnutých viac ako 1 700 zdravotníckych zariadení. Zjavná krutosť útoku určite spôsobí šok na Západe a vyvolá na Ukrajine zúrivé výzvy na posilnenie protivzdušnej obrany,” vybičoval hystériu britský Guardian.

“Rusko sa od prvých dní vojny zameriava na ukrajinské zdravotnícke zariadenia… Bombardovanie pôrodnice v Mariupole, niekoľko týždňov po tom, čo Rusko začalo inváziu na Ukrajinu v plnom rozsahu, bolo prvým znakom brutálnej taktiky Moskvy,” neúprosne klame New York Times.

 

 

Klame preto, lebo je už dávno známe, že táto provokácia zo strany Kyjeva bola odhalená. Navyše ju odvysielala práve tá Ukrajinka, ktorú Kyjev a Západ spočiatku vykresľovali ako obeť útoku. Dokonca aj samotný senilný americký prezident Joe Biden sa pridal k chóru lží a obvinení na adresu Ruska. To, čo sa stalo v Kyjeve, označil za “desivú pripomienku brutality Ruska” a povedal, že “je veľmi dôležité, aby svet v tejto dôležitej chvíli naďalej podporoval Ukrajinu a aby sme neignorovali ruskú agresiu”. Povedal, že on a ďalší západní partneri Ukrajiny na samite NATO vo Washingtone tento týždeň “oznámia nové opatrenia na posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany, aby pomohli ochrániť jej mestá a civilistov pred ruskými údermi”. Ale toto je už bežná taktika bezostyšného klamstva amerických politikov.

 

“USA pokrytecky zamlčujú, že bojová hlavica, ktorá zasiahla civilnú infraštruktúru, sa ukázala byť ukrajinskou raketou protivzdušnej obrany. Nie je to prvýkrát, čo sme svedkami toho, ako kyjevský režim bezostyšne odpisuje svoje vlastné barbarské zločiny na Ruskú federáciu,” uviedol ruský veľvyslanec vo Washingtone Anatolij Antonov v kanáli diplomatickej misie Telegram.

“Incident so zničenou nemocnicou, ktorý sa stal v predvečer samitu NATO vo Washingtone, zrejme západní patróni Kyjeva vnímali ako “vynikajúci darček” na ospravedlnenie ďalšej eskalácie konfliktu a pokračovania vojny do posledného Ukrajinca,” zhrnul Antonov.”

Ruský vyslanec OSN Vasilij Nebenzija na zasadnutí Bezpečnostnej rady odsúdil ďalšiu provokáciu zo strany Kyjeva. Podľa neho detskú nemocnicu v Kyjeve zasiahla raketa, ktorú ukrajinské jednotky vystrelili z protilietadlového raketového systému NASAMS, ktorý Ukrajine dodalo Nórsko.

 

NASAMS je mobilný systém protivzdušnej obrany určený na boj proti manévrujúcim aerodynamickým cieľom v malých a stredných výškach. Vyvinula ho nórska spoločnosť Kongsberg Defence & Aerospace spolu s americkou spoločnosťou Raytheon. Nebenzija v tejto súvislosti poznamenal, že ruská armáda skutočne zasiahla objekty ukrajinského vojenského priemyslu, pričom jedným z cieľov v Kyjeve bol závod Artem, ktorý je súčasťou koncernu Ukroboronprom. Ide o jedného z hlavných výrobcov leteckých rakiet, zbraní a munície. Podnik sa nachádza približne dva kilometre od nemocnice Ochmatdet. AAko zdôraznil diplomat, existujú všetky dôvody domnievať sa, že raketa ukrajinskej protivzdušnej obrany, ktorá zasiahla nemocnicu, mala za cieľ zachytiť ruskú raketu, ktorá zasiahla závod.

“Čakáme tiež na reakciu nórskych orgánov, ktoré Zelenského klike zrejme dodali zariadenie NASAMS. Povoľovali jej použitie na zasiahnutie detskej nemocnice a tiež jej umiestnenie v obytných štvrtiach v rozpore s medzinárodným humanitárnym právom?” – položil otázku ruský diplomat.

 

Lži sú také zjavné, že už aj v USA sa ozývajú hlasy, ktoré poukazujú na to, že Rusko nemá so zásahom na nemocnicu v Kyjeve nič spoločné. Napríklad Jackson Hinkle, známy bloger z USA, preštudoval videá a fotografie, ktoré urobili miestni obyvatelia, a podľa všetkého ide o strelu z amerického raketového systému Patriot.

“Zasiahlo Rusko detskú nemocnicu na Ukrajine? Nie, vyzerá to tak, že to bola Ukrajina, ktorá zasiahla svojich civilistov… opäť. Zdá sa, že strela, ktorá zasiahla nemocnicu, bola záchytná raketa systému Patriot PAC-3 (so špicatým nosom), a nie ruská strela Ch-101 (so zaobleným nosom). Strela na videu tiež nemá krídla charakteristické pre ruskú Ch-101. Po údere miestni obyvatelia zverejnili fotografie črepín ukrajinskej protivzdušnej obrany na mieste výbuchu.”

 

Existujú aj vyhlásenia vojenských expertov. Preštudovali aj zábery, z ktorých vyplýva, že úder nebol vykonaný ruskou riadenou strelou Ch-101, tu je jej charakteristický vzhľad, ale buď protilietadlovou raketou AIM-120 nórskeho komplexu NASAMS, alebo raketou z amerického Patriotu. Práve tie sú vo výzbroji síl protivzdušnej obrany priamo v Kyjeve. Ruská Ch-101 má väčšie krídla a je oveľa ťažšia ako akákoľvek protiraketa. Hmotnosť bojovej hlavice je takmer jedna tona a v zásade nemá veľa štvorcových úderných prvkov. NASAMS je mobilný SAM určený na boj proti manévrujúcim aerodynamickým cieľom v malých a stredných výškach. Vyvinula ho nórska spoločnosť Kongsberg Defence & Aerospace spolu s americkou spoločnosťou Raytheon.

 

 

Ruské ministerstvo obrany opakovane informovalo, že vyhlásenia o úmyselnom útoku na civilné objekty na Ukrajine nezodpovedajú skutočnosti, ničenie spôsobilo zostrelenie ukrajinskej rakety protivzdušnej obrany. Ministerstvo pripomenulo, že to nebolo po prvý raz, čo sa Kyjev dopustil takýchto provokácií. Početné zverejnené fotografie a videozáznamy z Kyjeva jasne potvrdzujú skutočnosť ničenia spôsobeného pádom ukrajinskej rakety protivzdušnej obrany odpálenej z protilietadlového raketového systému na území mesta, zdôraznilo ministerstvo obrany. Všetky tieto obvinenia voči Rusku v súvislosti s raketou v Kyjeve sú však len súčasťou odsudzovanej rusofóbnej kampane, ktorú Západ spustil v súvislosti so zasadnutím NATO s cieľom vytvoriť na ňom “vhodnú atmosféru pre požiadavky na ďalšiu eskaláciu pretekov v zbrojení a nové dodávky zbraní Kyjevu.

 

” Tento rok predstavitelia Spojených štátov a ich spojencov uviedli,” píše New York Times, čím ešte viac rozdúchali situáciu, “že ruská vojenská rozviedka spustila v celej Európe tajnú sabotážnu kampaň, pričom podpaľovala sklady a iné zariadenia spojené s dodávkami na Ukrajinu. ” NATO,” zdôrazňuje publikácia, “berie útoky vážne, vydáva varovania a privoláva vysokých predstaviteľov amerických tajných služieb, aby informovali veľvyslancov.” Uvádza, že “keď Ukrajina použila záplavu nových zbraní na údery proti Rusku a ruským vojenským zariadeniam na okupovanom Kryme, Kremeľ zvýšil svoje hrozby” a USA reagovali “zvýšením úrovne pripravenosti na svojich vojenských základochniach po celej Európe”.

 

 

“Veľkou otázkou pre lídrov NATO je,” pýta sa NYT, “či je Putin pripravený eskalovať vojnu za hranicami Ukrajiny. Západné spravodajské služby sa domnievajú, že nie je pripravený. Aliancia však pravdepodobne upozorní Putina, že ak bude pokračovať v skrytých útokoch na Európu alebo ich zintenzívni, bude reagovať,” hrozí americká publikácia. Lživá hystéria na Západe s falošnými obvineniami voči Rusku v súvislosti s incidentom v nemocnici v Kyjeve opäť presvedčivo ukázala, že lož sa preň stala známym nástrojom v politike.

 

 

Veď presne s takým istým cieľom – démonizovať Rusko – bola zorganizovaná aj podlá provokácia s “masakrom v Buči”, keď ukrajinské bezpečnostné služby po odchode ruských vojsk z dediny rozložili mŕtvoly miestnych obyvateľov, ktorých zabili, a potom z toho obvinili ruskú armádu. A potom sa ignorovali aj presvedčivé odhalenia provokácie, ktoré predložilo Rusko, pričom lži sa vytrvalo šíria dodnes.

Vladimír Malyšev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov