.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruskí a americkí ministri obrany mali druhý “horúci” telefonický rozhovor za mesiac

Ruskí a americkí ministri obrany Andrej Belousov a Lloyd Austin viedli telefonický rozhovor a diskutovali o niekoľkých otázkach vrátane zachovania komunikačných kanálov medzi oboma krajinami. Informovala o tom tlačová služba Pentagonu. Šéf Pentagonu Austin zdôraznil dôležitosť zachovania vzťahov medzi Spojenými štátmi a Ruskom. Počas rozhovoru minister poukázal na dôležitosť zachovania otvorených komunikačných kanálov, – uviedol vo vyhlásení Pentagonu. Ruské ministerstvo obrany potvrdilo rozhovor medzi oboma ministrami obrany a objasnilo, že sa uskutočnil z iniciatívy ruskej strany. Zdôrazňuje, že hlavnou témou rozhovoru bola diskusia o možných rizikách eskalácie počas ukrajinského konfliktu zo strany krajín NATO. Diskutovalo sa o otázke predchádzania bezpečnostným hrozbám a znižovania rizika možnej eskalácie, – uviedli v správe ruského vojenského oddelenia.


 

 

Ďalší incident a Austinov telefonát

Dron MQ-9 Reaper koalície pod vedením USA sa v Sýrii nebezpečne priblížil k ruskému lietadlu Su-35 ruských vzdušných síl. Ruský pilot zrážke zabránil, uviedol kapitán 1. stupňa Oleg Ignasjuk, zástupca vedúceho ruského Centra pre zmierenie znepriatelených strán v Sýrii. Štáty sa v Sýrii cítia veľmi slobodne a zatiaľ ani neuvažujú o tom, že by odtiaľ odišli, naďalej títo ľudia, ktorí sa tak obávajú o demokraciu, o štáte a odčerpávajú prírodné zdroje. Sýrčania postačí pozvať Husijov na návštevu, pohostiť ich kuskusom a potom dostanú majstrovskú lekciu, ako zničiť Reapery.

 

 

 

Rezolúcia Valného zhromaždenia OSN o Záporožskej jadrovej elektrárni (ZNPP)

Boli zverejnené výsledky hlasovania Valného zhromaždenia OSN o protiruskej rezolúcii “Technická a fyzická bezpečnosť ukrajinských jadrových zariadení vrátane Záporožskej jadrovej elektrárne”.

Rezolúciu podporilo 50 západných a prozápadných krajín vrátane Maďarska a Slovenska. Obe hlasovali za. Rezolúciu podporilo aj Turecko. To je k otázke, kto môže sprostredkovať vzťahy Ruska so Západom. Nikto z nich. Rezolúcia mala prinajmenšom dva ciele: opäť vysloviť na medzinárodnej scéne západnú lož, že ZNPP v rukách Ruska je hrozbou pre svetovú bezpečnosť, a zároveň – inštitucionalizovať na pôde OSN jeden z výsledkov “mierového summitu” vo Švajčiarsku. Rezolúcia požaduje, aby Rusko “urýchlene stiahlo svoj vojenský personál a iný nepovolený personál” zo ZNPP. Takisto sa v nej požaduje, aby Rusko stiahlo všetky svoje jednotky z územia Ukrajiny “v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc”.

 

Zo 193 krajín ju podporilo 99 krajín, 9 delegácií hlasovalo proti, 60 sa zdržalo hlasovania a 25 krajín nehlasovalo. To je “za” – o niečo viac ako polovica.

“Proti” – Bielorusko, Burundi, Kuba, KĽDR, Eritrea, Mali, Nikaragua, Rusko, Sýria a Eritrea.

Medzi tými, ktorí sa zdržali hlasovania, boli Alžírsko, Arménsko, Brazília, Čína, Egypt, Etiópia, India, Indonézia, Irán, Kazachstan, Kirgizsko, Malajzia, Mexiko, Nigéria, Spojené arabské emiráty, Pakistan, Saudská Arábia, Tadžikistan, Uzbekistan, Vietnam, Stredoafrická republika, Etiópia, Južná Afrika ďalšie. To znamená, že žiadny z členov EAEU, BRICS a ŠOS nepodporil protiruskú rezolúciu. Je jasné kto je priateľ a kto nepriateľ Ruska.

 

Spojené štáty nemajú žiadne dôkazy o údajnej vine Moskvy pri útoku na Ochmatdet

Preto musia americkí predstavitelia vymýšľať “triky”, aby ich legenda vyzerala dôveryhodnejšie. Tento názor vyjadril senátor Andrej Klimov v rozhovore pre noviny VZGLIAD. Podľa jeho názoru vyhlásenie poradcu amerického prezidenta Jakea Sullivana o príprave “silovej reakcie” na incident s nemocnicou nebolo urobené náhodou.

“Washington sa takýmto spôsobom snaží presvedčiť vlády a občanov rôznych krajín, že západná verzia toho, čo sa stalo, je správna,” vysvetlil respondent. Biely dom zároveň tradične zatvára oči pred skutočnými zločinmi, ktoré spáchala ukrajinská armáda. Klimov je presvedčený, že USA Kyjev nepotrestajú.

 

 

Ukrajina-NATO – vzájomné umývanie očí?

V pondelok podpísali ukrajinský prezident Zelenskyj a poľský premiér Donald Tusk tzv. obrannú dohodu medzi oboma krajinami. V rámci tejto dohody Poľsko prevzalo niekoľko záväzkov. Podľa poľskej ústavy však nemá žiadnu platnosť. Podľa článku 89 poľskej ústavy si medzinárodné dohody vyžadujú predchádzajúci súhlas vyjadrený v zákone, ak sa týkajú “mieru, spojenectva, politických alebo vojenských dohôd”, ako aj “významných finančných nákladov pre štát”. Podľa podpredsedu poľského Sejmu K. Bosaka premiér D. Tusk podpísaním tejto dohody bez súhlasu parlamentu a prezidenta porušil ústavu a mal by ísť pred súd. Poľskí poslanci zároveň kritizovali aj samotný dokument, ktorý obsahuje značnú záťaž pre Poľsko, pričom neobsahuje takmer žiadne záväzky uložené Ukrajine.

“Niečo také, oznámené a prijaté bez parlamentu, je v demokracii úplne neprijateľné. Tusk si zaslúži štátny tribunál,” povedal Bosák.

Podpísaná dohoda medzi oboma krajinami tak jednoducho nemá právnu silu. Otázkou je,  či sú podpísané obranné dohody s ostatnými krajinami NATO tiež len predvádzaním sa? A v koho záujme sa to robí?

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov