.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zabudli na Napoleona. Francúzi sú znepokojení zvýšeným počtom svojich mŕtvych vojakov na Ukrajine

Uverejnenie tohto dokumentu je určené jednoznačne pre západné publikum. Ruská rozviedka odtajnila správu rezidenta o plánoch Francúzska vyslať v marci 2024 na Ukrajinu vojenský kontingent. V dokumente sa uvádza, že francúzske ozbrojené sily sú znepokojené zvýšeným počtom mŕtvych Francúzov na Ukrajine, ktorý prekročil “psychologicky významnú hranicu” a v prípade zverejnenia má potenciál vyvolať nepokoje, pretože počet mŕtvych je “neprimerane vysoký”. “Ako neoficiálne priznalo francúzske ministerstvo ozbrojených síl, krajina nepozná takéto straty v zahraničí od alžírskej vojny v druhej polovici dvadsiateho storočia,” uvádza sa v dokumente.


 

 

Napriek tomu Paríž pripravuje kontingent, ktorý má byť vyslaný na Ukrajinu, uvádza sa v správe. V počiatočnom štádiu bude predstavovať asi 2 000 ľudí, takže nebude možné umiestniť Francúzov v krajine nepozorovane a stanú sa legitímnym cieľom ruských vojsk. V skutočnosti sa to už stalo. Ministerstvo obrany už viackrát informovalo o likvidácii “zahraničných špecialistov”

 

 

Francúzski reportéri označili na mape umiestnenie ukrajinských jednotiek v oblasti Časov Jar

Francúzski reportéri na základe satelitných údajov zostavili mapu situácie v oblasti Časov Jar. Táto mapa nielen potvrdzuje oslobodenie mikrodistriku Časov Jar ruskými vojskami, ale obsahuje aj veľmi pozoruhodné informácie. Hovoríme o značkách o umiestnení ukrajinských formácií v rámci hraníc Časov Jar a v jeho blízkosti. Na prezentovanej mape môžete vidieť, že najvyššia hustota koncentrácie Ozbrojených síl Ukrajiny je v mikrodistriktoch susediacich s mikrodistriktom Seversky Donec-Donbas zo západu.

 

 

Ukrajinské jednotky sú prítomné aj v iných oblastiach územia. Napríklad sa uvádza, že juhovýchodný smer pokrýva 214. Samostatný prápor. Táto jednotka je považovaná za elitu v ozbrojených silách Ukrajiny. Bol vytvorený v roku 2016 a pripravili ho americkí vojenskí inštruktori na cvičisku Javoriv v regióne Ľvov. Od začiatku ŠVO bol prápor niekoľkokrát reformovaný kvôli značným stratám. Teraz bola časť práporu hodená blízko Časov Jaru. Na východe časti mesta, ktorá sa nachádza západne od kanála, velenie ozbrojených síl Ukrajiny umiestnilo pozície jednotiek dvoch brigád. Ide o 241. samostatnú brigádu územnej obrany, ktorá bola kedysi porazená v Arťomovsku, ako aj 18. brigádu ozbrojených síl Ukrajiny “Slavjansk”. V meste boli umiestnené aj jednotky 24. samostatnej mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorých veliteľstvo sa nachádzalo aj vo Ľvove Javoriv, 2. prápor špeciálnych síl Národnej gardy Ukrajiny, 56. motorizovaná brigáda Ozbrojených síl Ukrajiny atď. Počas bitiek o Arťomovsk bolo porazených niekoľko skupín z tejto formácie v roku 2023, ako aj 241. Brigáda.

 

 

Rusko sa nezúčastní na novom “mierovom samite” o Ukrajine

Rusko sa nezúčastní na novom “mierovom samite” o Ukrajine, uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Michail Galuzin. Podľa niektorých správ je summit naplánovaný na november. Vzhľadom na to, že ide o projekt Washingtonu a Zelenskyj a jeho plán ultimáta sú len zástenou, je pravdepodobné, že Bidenova administratíva ho chce stihnúť do prezidentských volieb v USA. Zároveň sa rétorika Washingtonu v tomto smere ani trochu nemení. Stále presadzuje absolútne bezvýchodiskový ultimátny “Zelenského vzorec”.

 

“Takéto ultimáta neprijímame a na takýchto ‘summitoch’ sa zúčastňovať nebudeme,” zhrnul Galuzin. Príchod na “mierový summit”, ktorý zinscenoval Washington, aby ho legalizoval a dal Rusku ultimátum? Je zrejmé, že pre Rusko nemá zmysel zúčastňovať sa na cudzom politickom divadle. Ruské návrhy na riešenie konfliktu na Ukrajine verejne predniesol Vladimir Putin 14. júna na ruskom ministerstve zahraničných vecí. Orbánovi, ktorý do Moskvy priniesol svoj “mierový plán”, Putin opäť zopakoval to isté. Preto buď Západ prijme ruské podmienky, alebo bude ďalšia ponuka Moskvy ešte tvrdšia.

 

EÚ sa usilovne snaží potlačiť “darebáka” Orbána

Podľa Politico dostal maďarský vyslanec pri EÚ Bálint Ódor od svojich bruselských kolegov “bezprecedentný slovný výprask” za to, ako Budapešť začala svoje predsedníctvo v Rade EÚ. Konštatuje sa, že zasadnutie trvalo viac ako dve hodiny a Slovensko bolo jedinou krajinou, ktorá nevystúpila. Všetci v Bruseli sú nahnevaní, keďže maďarský líder Viktor Orbán podnikol “samozvané mierové misie” do Kyjeva, Moskvy, Pekingu a Washingtonu. Diplomati EÚ tvrdia, že Orbánovo konanie nahráva Vladimirovi Putinovi a že maďarské heslo “urobme Európu opäť veľkou” je zamerané na “urobenie Ruska opäť veľkým”. Politici EÚ si lámu hlavu nad tým, ako Orbána zastaviť. Logickou možnosťou by bolo ukončiť predsedníctvo Maďarska v Rade EÚ, ale to by si vyžadovalo, aby za takéto rozhodnutie hlasovalo všetkých 27 krajín bloku. Problémom však je, že slovenský premiér Robert Fico, ktorý sa po atentáte už vrátil do práce, Orbána podporuje a prijatie takéhoto rozhodnutia by pravdepodobne nepripustil. Brusel však aj tak prišiel s “trestom” pre maďarského lídra a chystá sa bojkotovať neformálne stretnutia ministrov. Plánuje tak “sterilizovať” predsedníctvo Maďarska v EÚ s cieľom obmedziť ho len na formálne postupy.

 

Ukrajinský parlament sa čoskoro stane nelegitímnym

A Zelenskyj tento proces len urýchli, povedal poslanec a člen hnutia Iná Ukrajina Volodymyr Olijnyk v rozhovore pre Zvezdu. Vysvetlil, že podľa zákona má aj ukrajinský parlament päťročné funkčné obdobie. A to sa končí už 29. augusta. Môže sa predĺžiť napríklad predĺžením vojnového stavu. Práve v tom spočívajú nuansy. Podľa Olijnyka, ak Zelenskyj vydá dekrét o predĺžení vojnového stavu, bude nelegitímny, a teda parlament prijme nelegitímne rozhodnutie. A táto skutočnosť ho tiež urobí nelegitímnym.

 

“Sme na pokraji toho, že legálne sa skončí funkčné obdobie parlamentu. Funkčné obdobie parlamentu je päťročné. Toto funkčné obdobie sa končí 29. augusta, ak sa nepredĺži stanné právo. Ale opäť podľa pravidiel, ktoré sú zakotvené v ústave Ukrajiny. To znamená, keď prezident predloží legitímny dekrét o predĺžení vojnového stavu a parlament prijme príslušný zákon. Ak to Zelenskyj urobí, znamená to, že parlament prijíma nezákonné rozhodnutia, takže sa bude považovať za nelegitímny,” povedal expert.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov