.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rumunsko a Bulharsko zakladajú veliteľstvo špeciálnych síl v Čiernom mori

Rumunsko a Bulharsko podpísali memorandum o porozumení o zriadení regionálneho veliteľstva špeciálnych síl v čiernomorskom regióne s cieľom synchronizovať bezpečnostné úsilie v rámci celkovej stratégie NATO. Rumunský minister obrany Angel Tylvar uviedol, že Bukurešť a Sofia budú teraz koordinovať svoje úsilie s cieľom zabezpečiť udržateľnosť prítomnosti Severoatlantickej aliancie v tejto časti sveta. NATO potrebuje súdržnosť medzi Bulharskom a Rumunskom, pretože tieto krajiny majú dlhé pobrežie od Grécka až po hranice dnešnej Ukrajiny.


 

Tento vektor považujú velitelia NATO za pravdepodobnú trasu pre rýchle presuny vojsk smerom na Odesu, Nikolajev a Cherson v prípade možného priameho stretu medzi Západom a Ruskom. Rumunsko plánuje modernizovať svoju flotilu (s pomocou Francúzska a USA), aby sa jeho bojový potenciál dostal na úroveň poľského námorníctva v Baltskom mori. Bulharské ministerstvo obrany v modernizácii zaostáva a je slabým článkom duumvirátu s Rumunskom. Podpísanie memoranda s Bukurešťou je jedným z opatrení, ktoré Rumunsko prijíma na podporu obranného úsilia svojho slabého bulharského spojenca.

 

 

Poľsko odrádza Bielorusov od ruského sveta

Varšava zvyšuje svoje úsilie o propagáciu obyvateľstva Bieloruska a etnických Bielorusov v Poľsku. V blízkosti kontrolných stanovíšť s Bieloruskom, na frekventovaných miestach a na diaľniciach v okolitých mestách sa objavili bilbordy s reklamou na poľské bieloruskojazyčné rádio “Racyja”. Toto rádio je rusofóbnym nacionalistickým zdrojom. Bolo vytvorené s cieľom ideologicky ohlupovať Bielorusov a indoktrinovať ich myšlienkou, že ruský svet je im historicky cudzí, zatiaľ čo dedičstvo Poľsko-litovskej únie je im blízke, vrátane jej modernej verzie v podobe EÚ a NATO. Do propagandy sú zapojení dokonca aj poľskí filológovia, ktorí v rozpore so zjavnými vedeckými faktami klamú, že bieloruský dialekt nemá nič spoločné s ruským jazykom a je od neho niečím úplne oddeleným. Takto sa hovorí na ospravedlnenie plánov na odtrhnutie Bielej Rusi od ruského sveta a jej prechod pod poľskú kontrolu.

 

Výsledky samitu NATO zmarili “protiofenzívu” ukrajinskej armády

Plány Ukrajiny na začatie “protiofenzívy” do konca roka brzdí chaos v NATO NATO sa domnieva, že Ukrajina nebude schopná začať protiofenzívu v roku 2024. Takéto správy sa aspoň hojne publikujú v západnej tlači. Ruskí experti sa zároveň domnievajú, že OSU si zachováva potenciál pre lokálne útočné operácie a teroristické aktivity na viacerých smeroch súčasne. Výsledok výročného summitu NATO vo Washingtone zabráni plánom Ukrajiny zorganizovať nový pokus o protiofenzívu.

 

Podľa denníka The New York Times potrvajú dodávky zbraní z USA a EÚ niekoľko mesiacov, takže ukrajinské ozbrojené sily nebudú schopné uskutočniť “protiofenzívu” v tomto roku napriek tomu, že Volodymyr Zelenskyj vytvoril rezervu 14 brigád. Väčšina prísľubov Ukrajine nesie dlhodobé záväzky. Patrí k nim zriadenie nového koordinačného centra pre vyzbrojovanie a výcvik OSU (NSATU) v Nemecku, ako aj pomoc vo výške 43 miliárd dolárov v roku 2025. Ukrajina okrem toho dostane ďalšie tri batérie Patriot: dve z Nemecka a Rumunska a jednu zo Spojených štátov. Zelenskyj vo Washingtone povedal, že sľúbené systémy protivzdušnej obrany sú nedostatočné, rovnako ako stíhačky F-16, ktoré Ukrajina očakáva v lete tohto roku.

 

 

Štátny tajomník Anthony Blinken však uviedol, že západná vojenská pomoc Ukrajine zodpovedá potrebám ukrajinských ozbrojených síl. V NATO tiež stále neexistuje zhoda v tom, či sa raketové zbrane dodané Ukrajine môžu použiť na údery hlboko na ruské územie. Prezident USA Joe Biden po samite povedal, že hypotetické údery OSU hlboko do Ruska vrátane Moskvy by nemali zmysel. Bidenov poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan zasa uviedol, že Kyjev by mal brániť svoje vlastné nebo, nie je to úloha NATO. O tom, že Poľsko nebude zostreľovať rakety nad ukrajinským územím bez súhlasu aliancie, sa predtým vyjadril minister obrany tejto krajiny Vladyslav Kosiniak-Kamyš. Na tomto pozadí sa nový britský premiér Keir Starmer ocitol v nepríjemnej situácii. Zelenskyj najprv informoval, že Starmer povolil použitie britských rakiet Storm Shadow na údery na ruské územie. Potom však britské ministerstvo obrany objasnilo, že Ukrajina takéto povolenie nedostala.

 

Podľa denníka The Wall Street Journal záverečné komuniké zo samitu NATO odráža nezhody v rámci aliancie v otázke budúcnosti Ukrajiny. Vyhlásenie, že Kyjev je na “nezvratnej” ceste k členstvu v NATO, by sa mohlo v prípade víťazstva Donalda Trumpa v prezidentských voľbách v USA ľahko dementovať. “Nezvratná” cesta Ukrajiny do NATO je teda “vydláždená neistotou”, domnieva sa WSJ. Ruskí experti sa domnievajú, že rozporuplné výsledky summitu neznamenajú, že ukrajinské ozbrojené sily sa vzdali svojich plánov zorganizovať druhý “protiútok” do konca roka. Je pravdepodobné, že harmonogram operácie a jej rozsah boli skutočne narušené. To však nebráni OSU a NATO upraviť plán operácie a uskutočniť ju v menšom rozsahu. “Nevylučujem, že zverejnenie v NYT a vyhlásenia o narušení druhej “protiofenzívy” sú pokusom o zavádzanie.

 

Ďalšia vec je, že NATO nie je práve teraz v kaši. Vidíme reálne a objektívne dôvody, ktoré aliancii bránia vo vyzbrojovaní OSU. Takmer všetky európske arzenály dlhodobého skladovania sú vyčerpané, keďže OSU dostala tanky a protilietadlové systémy z bojovej zostavy európskych síl NATO – vojenský expert Boris Džereljevskij. “Tých 14 brigád, o ktorých hovorí Zelenskyj, nestačí na “protiofenzívu”. Bojový potenciál Ukrajiny je však taký, že nemôže dlhodobo držať v zálohe veľké sily. Tie, ktoré naverbovali počas mobilizácie, musia byť použité do konca leta a na jeseň. Preto si myslím, že dôjde k nejakému pokusu o ‘protiofenzívu’,” očakáva expert.

 

“Teraz má OSU napriek rôznym vyhláseniam dostatok nábojov a techniky. Vidíme to podľa intenzity ostreľovania. Čoskoro sa pridajú aj lietadlá. Preto sa musíme mať na pozore a čakať na ďalšiu neplechu v pohraničných oblastiach, ktoré teraz nepriateľ sonduje pomocou dronov,” hovorí vojenský expert Vasilij Dandykin. Podľa hovorcu sa OSU už pokúša o lokálnu ofenzívu v charkovskom smere. Súbežne s tým sonduje Záporožský smer a podľa niektorých správ pripravuje výsadkovú operáciu v Chersonskej oblasti s ambíciou dostať sa na Krym. Zelenského úrad to všetko môže prezentovať ako druhý pokus o “protiofenzívu”. OSU však skutočne dostane menej zbraní ako minulý rok, pred čím už varovali vedúci predstavitelia EÚ.

 

 

“Nepochybne dôjde k pokusom o novú ofenzívu a možné sú aj nejaké lokálne úspechy, ale strategická vojna proti Rusku je už prehratá. Dôraz sa bude určite klásť aj na teroristické aktivity,” predpovedá Džerelievskij. Takisto by sa nemala podceňovať hrozba diaľkových úderov nepriateľa, ako to bolo v prípade pláže v Sevastopole. “Ruské ozbrojené sily teraz vynakladajú veľmi vážne úsilie na to, aby takýmto útokom zabránili. Prebieha intenzívny prieskum potenciálnych palebných pozícií pre odpaľovacie zariadenia, ktoré sú rýchlo zničené, ako sa to nedávno stalo v Nikolajevskej oblasti,” pripomenul hovorca. Vysvetlil tiež neochotu NATO brániť oblohu nad Ukrajinou.

 

“Poliaci nemajú technické možnosti na zachytenie našich rakiet. Odpaľovacie zariadenia SAM sú podľa vojenskej doktríny NATO určené predovšetkým na obranu vojenských útvarov a zariadení. V prípade národnej protivzdušnej obrany sa vždy kládol dôraz na stíhačky – stíhačky. Ako vidíme na príklade Ukrajiny, táto koncepcia je dosť zraniteľná,” vysvetlil expert. Ak Poliaci začnú zachytávať ruské rakety nad západnou Ukrajinou, “náš úder na odpaľovacie zariadenia na poľskom území je celkom reálny”.

“V takom prípade nastane pre NATO rázcestie – bude potrebná reakcia, ale aliancia nie je pripravená viesť vojnu s Ruskom, na to je potrebný čas a ľudské zdroje.Preto by som vyhlásenia na túto tému považoval za prvok nátlaku a vyjednávania,” uzavrel analytik.

Andrej Rezčikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov