.
Aktuality, Letectvo,

USA chcú vyvinúť strelu ERAM pre Ukrajinu, čo to znamená?

Tento článok má dve roviny. Jednak vývoja leteckej munície a je aj jednou indíciou o dĺžke trvania konfliktu na Ukrajine. Americké letectvo (US Air Force – USAF) sa zameriava na vývoj novej triedy presnej munície vzduch-zem pre Ukrajinu. USAF prvýkrát zverejnilo žiadosť o informácie (RFI – Request For Information) v januári 2024 pre útočnú muníciu s predĺženým dosahom ERAM.


 

V USAF je teda zjavne nálada bojová, ERAM je skratka používaná za námornou strelou RIM-174 ERAM, resp. SM-6, ktorá bola nedávno adaptovaná pre použitie na palubných stíhačkách Super Hornet.

 

 

V USAF však skratka ERAM znamená niečo iné Extended Range Attack Munition – útočná munícia s predĺženým dostrelom, kým v US NAVY Extended Range Active Missile – aktívna strela s predĺženým dostrelom určená pôvodne ako protilietadlová strela loď-vzduch. Zrejme si však USAF potrebuje požičať niečo z objektívneho úspechu US NAVY, aspoň názov strely v počiatočnom štádiu vývoja. Neskôr sa môže volať, hoci aj trojzubec. Výsledkom má byť lacná, “rýchlo” vyvinutá munícia odpaľovaná zo vzduchu, ktorá môže preletieť 250 námorných míľ. (288 míľ alebo 463 kilometrov). Záujem prejavilo šestnásť nezverejnených spoločností.

 

Následná RFI, ktorú zverejnila 10. júla 2024 divízia Air Force Life Cycle Management Center Armament Directorate’s Long-Range Systems Division (oddelenie manažmentu životného cyklu zbraňových systémov s dlhým dostrelom USAF), priamo uvádza, že ERAM je určená pre boj Kyjeva proti Rusku.

 

“Táto munícia je kľúčová pre urýchlenie schopnosti Ukrajiny efektívne uspokojovať potreby bojových lietadiel a poskytuje cenovo dostupnú masovú zbraň na výrobu vo veľkom rozsahu,” uvádza sa v žiadosti RFI z 10.7.2024.

 

Najnovšia RFI hovorí, že ERAM sa bude obstarávať vo fázach, pričom sa hľadá prototyp a adaptácia komerčného, autonómneho, modulárneho riešenia s otvorenou architektúrou, “ktoré dokáže poskytnúť cenovo dostupné efekty na dlhé vzdialenosti”.

 

Minimálne požiadavky. Ako bolo načrtnuté v januári 2024, do výzbroje zaradená ERAM bude leteckou muníciou zhruba triedy/kalibru 500 libier (227 kg) vybavená hlavicou schopnou výbuchu a fragmentácie na nekryté ciele (môže, ale nemusí ísť o bombu Mk 82), vrátane obrnených. ERAM potrebuje mať minimálnu rýchlosť 0,6 Mach a dosah väčší ako 2 50 námorných míľ. Hoci sa nešpecifikuje, či je potrebné, aby munícia mala pohon, z daných parametrov to vyplýva. Rusi používajú bomby s blokmi UMPK na vzdialenosť desiatok kilometrov a ERAM musí mať dostrel stoviek kilometrov a ešte aj byť lacná. Musí tiež navigovať bez pomoci družicovej navigácie GPS a aspoň polovica munície musí dopadnúť v okruhu 10 m (33 stôp) od cieľového bodu.

 

Tu sa zjavne v požiadavkách na novú strelu odrazila účinnosť ruských systémov REB (rádioelektronického boja) určených pre vedenie navigačnej vojny, ktoré z bojiska dokázali vytesniť pôvodne zázračné zbrane určené Ukrajine. Ako napríklad delostrelecké granáty kalibru 155 mm M982 Excalibur, ktorých účinnosť pri cene vyše 100 000 USD za kus klesla pod 6%. Ostatných 94% lietalo buď niekam mimo alebo po dopade na zem vôbec nevybuchli. Preto ich Ukrajina prestala používať. Podobné problémy potom údajne sprevádzali aj inú zázračnú zbraň – strelu GLSDB vyvinutú spoločne firmami Boeing a Saab. V tomto prípade išlo o kombináciu leteckej bomby GBU-39 SDB a rakety M26 používanej v delostreleckých raketometoch M270 a M142 HIMARS.

 

V apríli predstaviteľ americkej obrany poznamenal, že bojový výkon bol sklamaním “kvôli ruskému rušeniu a nedostatkom v taktike, technike a postupoch to jednoducho nefungovalo”. Nebolo isté, že ide o spomínaný zbraňový systém GLSDB. Námestník ministra obrany William LaPlante mohol podľa niektorých mätucich zdrojov hovoriť aj o APKWS II (nezmysel, táto ľahká 70 mm strela má poloaktívne laserové navedenie, nedá sa rušiť, ale niekto alebo niečo musí vidieť a označovať cieľ laserovým lúčom) alebo iný nezverejnený zbraňový systém (otázka je aký). Ukrajina problémy so strelami GLSDB príliš nepripúšťa, ňou očakávané zázraky sa však na bojisku každopádne nedejú.

 

Pochopiteľná správa o GPS navigácie ruským REB:

 

Vývoj ERAM letectva je len jednou z viacerých snáh Pentagonu vyvinúť novú, nízkonákladovú muníciu vypúšťanú zo vzduchu.
Námorníctvo US NAVY tiež musí niečo robiť so svojimi stíhačkami F-35C a začiatkom tohto roka zverejnilo požiadavky na Multi-Mission Affordable Capacity Effector (MACE), s užitočnou záťažou/hmotnosťou bojovej hlavice len 75 libier, čo je asi 34 kilogramov. Munícia má byť nielen relatívne lacná, musí byť dostatočne malá na to, aby ich F-35C Lightning II niesol štyri vo svojom zbraňovom priestore.

 

Správa o vývoji strely MACE hovorí o jej zavedení do výzbroje US NAVY vo fiškálnom roku 2027:

 

V správe sa tiež hovorí o podobnosti s vyššie uvedeným podobným programom USAF – ERAM. Kedy USAF dokončí projekt, na ktorý US NAVY potrebuje ešte minimálne 3 roky? Nádeje pre Ukrajinu sú dve. V správe sa tiež spomína, že MACE by mala byť komplementárna dokonca protilodnej strele AGM-158C LRASM, ktorá je zatiaľ integrovaná len na ťažkých palubných stíhačkách Boeing F/A-18E/F Super Hornet US NAVY a strategických bombardéroch s meniteľnou šípovitosťou krídla z éry konca studenej vojny Rockwell B-1 Lancer. Ona teda až taká jednoduchá a lacná nebude, spomína sa nutnosť vyrobiť minimálne 500 kusov MACE ročne pri cene 300 000 USD za kus.

 

Druhou nádejou je, že strela ERAM už niekde existuje a USAF sa ju len snaží kúpiť. To je otázka, ktoré sú to spoločnosti medzi 16 prihlásenými po zverejnení RFI. Zároveň je to ale nádej malá, pretože americkým firmám by znemožnila vývoj a deadline projektu je 2 roky s následnou výrobou minimálne 1000 kusov ročne. Až taký technologický zázrak pritom USAF nepožaduje. Rusko používa leteckú muníciu UMPB, ktorej základom je letecká bomba FAB-250. O tejto munícii bol už bezprostredne po jej zaradení do výzbroje spísaný samostatný článok.

 

 

Aktuálne sa zdá, že Rusko môže mať pripravenú do sériovej výroby novú riadenú strelu s plochou dráhou letu s pravdepodobným vývojovým označením Изделиe 270, ktorá má byť podstatne menšia ako iné ruské letecké riadené strely s plochou dráhou letu. Jej dĺžka je zhruba 3,4 metra a rozpätie krídel okolo dvoch metrov, čo by naznačovalo štartovaciu hmotnosť okolo 450 kg.

 

Okrem toho v ukrajinskej tlači vznikla panika v súvislosti s potvrdeným nasadením teplovzdorných leteckých bômb FAB-500T s blokmi UMPK a to je spojené s obavami, že Rusko znovu zaradilo do výzbroje najvýkonnejšie prepadové stíhačky z éry studenej vojny Mig-25. Bomba FAB-500T je schopná zniesť teplotné šoky, ktorým je vystavená pri zhodení zo stíhačky letiacej rýchlosťou až 3000 km/h. Jej potvrdené nasadenie na ukrajinskom bojisku však automaticky ešte nemusí znamenať návrat lietadiel Mig-25 späť do aktívnej služby. Každopádne o tejto možnosti bol už vopred napísaný článok, ktorý zároveň vyzdvihoval výsledky Korpusu stráže islamskej revolúcie pri vývoji leteckej munície, konkrétne ľahkej aerobalistickej strely Arman. Tá by bola skutočne nebezpečná.

 

 

 

Ďalej tú máme správy o tom, že ruské letectvo testuje priamo v boji na stíhačkách Su-30SM2 neznámy typ pokročilých protibetónových bômb. Ale hlavne zvýšený objem produkcie len jediného typu plnohodnotnej leteckej riadenej strely s plochou dráhou letu Ch-101. Jej produkcia mala stúpnuť osemnásobne. Presnejšie povedané z 56 kusov ročne pred začiatkom vojny na očakávaných asi 420 kusov tento rok – výsledok ukrutných medzinárodných sankcií. Navyše boli zavedené viaceré modifikácie tejto strely s ohľadom na predchádzajúce skúsenosti z jej bojového nasadenia.

 

Čiže minimálne Rusko a Irán počas vývoja vyššie uvedenej strely ERAM spať nebudú. Otázka je ako dlho bude skutočne trvať. Ale je to jedna z indícií, že vojna na Ukrajine sa nemusí skončiť tak skoro. Z domáceho prostredia poznáme ďalšiu, ide o avizovanú výstavbu novej muničnej továrne na východnom Slovensku, ale sú aj iné.

 

Ukrajina dodala ďalšie populačné ročníky, eviduje ľudský materiál v západných krajinách podporujúcich Ukrajinu. Naopak Rusko možno vyhlási novú mobilizáciu na jeseň, aby mohlo poslať časť vojakov na dovolenku alebo ich demobilizovať a neskôr im ponúknuť možnosť návratu do služby. Tak čo, napriek súčasným rečiam o prímerí, ocitnú sa nakoniec v boji aj ukrajinskí branci, ktorí ešte počas majdanu v roku 2013 neboli na svete?

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov