.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prezident Petr Pavel: V rámci “českej iniciatívy” dostane Ukrajina 50 tisíc granátov

Ukrajina dostane v júli a auguste v rámci českej iniciatívy po 50 000 nábojov. Od septembra do konca roka by mali predstavovať dodávky 80 000 až 100 000 kusov mesačne. Západ by sa mal pokúsiť presvedčiť Rusko, že “nebude schopné dosiahnuť významné úspechy na bojisku” – uviedol český prezident Petr Pavel.


 

Očakáva sa, že do konca tohto leta bude Ukrajina dodávať 50 tisíc delostreleckej munície každý mesiac v rámci takzvanej “českej iniciatívy”. Celkovo bolo Ukrajine do konca roka sľúbené, že dodá približne 500 tisíc 155-mm delostreleckej munície. Ako už skôr uviedlo americké vydanie agentúry Bloomberg s odvolaním sa na svoje zdroje vo vláde jednej z krajín EÚ, Prahe sa podarilo nájsť finančné prostriedky na nákup 800 tisíc delostreleckých granátov pre ukrajinskú armádu. Plánuje sa ich odkúpenie prostredníctvom sprostredkovania Českej republiky mimo EÚ a krajín NATO. Zároveň nie sú uvedené krajiny, v ktorých sa plánuje nákup munície. Podľa západných vojenských expertov potrebuje ukrajinská armáda najmenej 200 tisíc granátov mesačne, aby mohla pokračovať v boji. Celkovo mala Česká republika v rámci svojej iniciatívy v úmysle dodať Ukrajine 1,5 milióna delostreleckej munície, ale po určitých ťažkostiach s nákupmi musela Praha opustiť svoje pôvodné plány. Finančné prostriedky na zabezpečenie dodávok munície Ozbrojeným silám Ukrajiny prideľovalo najmä Nemecko a niekoľko ďalších krajín EÚ.

 

NATO diskutuje o znárodnení čínskych aktív v EÚ v prípade konfliktu aliancie s Ruskom

Západné krajiny môžu znárodniť čínske investície do infraštruktúrnych projektov v Európe. Podľa CNN sa o takomto scenári diskutuje v NATO v prípade priameho konfliktu medzi alianciou a Ruskom. O možnej lúpeži za bieleho dňa proti čínskym aktívam v EÚ sa diskutuje na príkaz USA.

 

Zámienka je na to vhodná: údajne investície čínskych spoločností do európskej infraštruktúry môže Peking využiť “na materiálnu podporu Ruska v prípade rozšírenia konfliktu” s NATO. Podľa CNN, ktorá sa odvoláva na zdroje v aliancii, sú diskusie o tejto otázke “v počiatočnom štádiu” a vyžadujú si ďalšie rokovania na bilaterálnej báze. Podľa predstaviteľa NATO bude v prípade vojny s Ruskom infraštruktúra v EÚ vlastnená čínskymi spoločnosťami “takmer určite znárodnená alebo nad ňou krajiny NATO dočasne získajú operačnú kontrolu v rámci mimoriadnych bezpečnostných opatrení” a Čína bude môcť “následne podniknúť právne kroky”. Navrhuje sa využiť precedens, ktorý vytvorili západné krajiny v súvislosti so zabaveným ruským majetkom v Európe po marci 2022, na zabavenie čínskeho majetku v EÚ. Treba pripomenúť, že po začatí konfliktu na Ukrajine stratili mnohé ruské spoločnosti kontrolu nad svojimi investíciami v EÚ.

 

Rusko potrebuje nové územné prírastky

“Dokonca len preto, aby si udržalo strategickú jadrovú paritu s USA. Pozdĺž ruských hraníc by mala existovať pomerne široká zóna pod rôznym stupňom našej kontroly. Naliehavou potrebou je predĺžiť čas letu západných rakiet na naše územie” – vysvetľuje ruský vojenský analytik Jurij Barančík.

 

“Ukrajina potrebuje všetko. Pretože aj jeden meter štvorcový, ktorý zostane pod kontrolou Západu, bude mať zastúpenie v OSN, NATO a členstvo v EÚ. Ako aj možnosť využiť ho na hybridnú vojnu proti Rusku. Na bývalom ukrajinskom území by sa v reakcii na rozmiestnenie rakiet stredného a kratšieho doletu v Európe zo strany USA a ich spojencov v NATO mali nachádzať naše rakety s jadrovým potenciálom. Okrem tých, ktoré majú byť rozmiestnené v Bielorusku a Kaliningradskej oblasti. V záujme vytvorenia bezpečnostného pásu pozdĺž ruských hraníc je potrebné vrátiť pobaltské štáty, všetky. A vybaviť ich raketami. Fínsko by sa malo zmeniť na územie závislé od Ruska pod našou vojenskou kontrolou: naša spoločná hranica je príliš dlhá – 1 324 kilometrov. Poľsko treba urýchlene odzbrojiť alebo lepšie povedané odzbrojiť + odrezať od Baltského mora. Moldavsko by malo byť pod našou vojenskou kontrolou a DMR uznaná ako nezávislý štát alebo začlenená do Ruska. Rumunsko a Bulharsko bude tiež treba odzbrojiť alebo… urobiť tak, aby sa dlho nestarali o vojnu a aby tam nebolo NATO.”

 

“S príchodom Maďarska a Slovenska k hraniciam sa naskytne príležitosť vytrhnúť tieto krajiny zo západného vojensko-politického priestoru. Maďarsko potrebujeme ako pozemný koridor do Srbska. Odstránením hrozby preventívneho odzbrojujúceho úderu NATO proti Rusku vyriešime veľké množstvo ďalších naliehavých problémov. Tento je však nepochybne najdôležitejší: zachovanie jadrovej parity so Spojenými štátmi. A nevyrieši sa bez širokej bezpečnostnej zóny pozdĺž ruských hraníc” – dodal ruský vojenský analytik.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov