.
Aktuality, História,

Umelá pandémia na začiatku 20. storočia, nacistická eugenika a Rockefellerovci

USA, 15. júl 2024 (AM) – Na konci prvej svetovej vojny vypukla na celom svete pandémia smrteľnej choroby nazývanej španielska chrípka, ktorej epicentrom boli americké vojenské základne. Mnohí vedci sa domnievajú, že táto choroba bola v skutočnosti výsledkom neúspešného experimentu s vakcínou, ktorý inicioval Rockefellerom vlastnený Inštitút pre lekársky výskum (IMI).


 

Keďže meningitída (zápal mozgových blán) bola v tom čase veľkým problémom na frontových líniách, ÚMV (Ústav medzinárodných vzťahov) využil tento experimentálny “zdroj” na testovanie svojej novej vakcíny obsahujúcej baktérie spôsobujúce meningitídu vyrobené z konského séra.

 

Oficiálne sa experiment uskutočnil od 21. januára do 4. júna 1918 na vojakoch posádky Fort Riley v štáte Kansas, keďže práve tu na jeseň 1917 vypukla epidémia meningitídy. Experiment viedol doktor F. L. Gates, nadporučík lekárskeho zboru americkej armády.

 

Vakcína spôsobovala početné vedľajšie účinky, ktoré pripomínali chrípku a simulovali meningitídu, ale napriek tomu boli očkovaní vojaci následne posielaní do kasární alebo na front v Európe a samotnú vakcínu dodávala spoločnosť IMI do Anglicka, Francúzska, Belgicka, Talianska a ďalších krajín, čím pomáhala šíriť chorobu do celého sveta.

 

Treba povedať, že oficiálna história v učebniciach zatiaľ úlohu IMI ignoruje, ale dokumenty, ktoré nedávno analyzovali odborníci, ukazujú, že práve bakteriálna meningokoková vakcína spôsobila v rokoch 1918-1919 smrť desiatok miliónov ľudí, ktorí zomreli na bakteriálny zápal pľúc, ktorého prvé prípady boli zaznamenané práve vo Fort Riley.

 

 

Predpokladá sa, že celkovo “španielkou” ochorelo 500 miliónov ľudí a zomrelo na ňu 50 až 100 miliónov. Ako píše bádateľ L. Romanoff, “… táto pandémia zabila viac ľudí ako samotná vojna, a to s veľmi veľkým náskokom… Domnievam sa, že táto pandémia sa zmenila na “chrípku” a “španielsku”, pretože maskovala pôvod aj samotný patogén, odvádzala verejnosť nesprávnym smerom a zo všetkého obviňovala prírodu.

 

Je veľmi symbolické, že vstup USA na medzinárodnú arénu verejného zdravotníctva, teraz už ako víťazného štátu, sa začal experimentom, ktorý mal také katastrofálne následky. Je tiež príznačné, že revolučné otrasy 20. storočia sa zhodovali s prvou “chrípkovou pandémiou”. Dr. Tuttle a Dr. Fauci boli poverenými dôstojníkmi amerického verejného zdravotníctva.

 

 

V povojnovom období prechádza veľkými zmenami aj svetový farmaceutický priemysel. Prerozdelenie sfér vplyvu v politickom a hospodárskom priestore v dôsledku konfrontácie medzi Nemeckom a Spojenými štátmi v prospech Spojených štátov upevnilo vytlačenie Nemecka z pozície lídra v oblasti farmaceutického priemyslu.

 

Majetok spoločnosti Bayer vrátane práv na názov spoločnosti a ochranné známky (vrátane Aspirinu) bol skonfiškovaný ako súčasť reparácií zo strany USA, Kanady a niektorých ďalších krajín. Získala ich spoločnosť Sterling Drug. Ďalšia nemecká spoločnosť Merck prišla o svoju dcérsku spoločnosť v USA, ktorá bola od nej násilne oddelená a stala sa spoločnosťou U.S. Merck & Co, Inc. Po tom, ako sa USA stali hlavným svetovým veriteľom, využili vojnové dlhy a úzko súvisiace problémy nemeckých reparácií ako účinnú páku na zabezpečenie prieniku amerického kapitálu do Európy.

 

V roku 1925 bol v Nemecku založený mocný kartel IG Farben (“IG Farbenindustrie”), ktorý s finančnou podporou Wall Street zorganizoval G. Schmitz a ktorý sa neskôr stal hlavným investorom nacistického režimu. IG Farben bola konglomerátom 6 už existujúcich nemeckých chemických spoločností Bayer, BASF, AGFA, Hoescht, Weiler-ter-Meer a Griesheim-Elektron a stala sa najväčšou chemickou a farmaceutickou spoločnosťou v Európe a na svete.

 

Treba pripomenúť, že počas druhej svetovej vojny farmaceutické oddelenia spoločnosti IG Farben využívali väzňov na rôzne experimenty vrátane tých, ktoré sa týkali nových a neznámych vakcín a liekov s označením “B-1012”, “B-1034” alebo “Rutenol”. Na výrobe experimentálnych liekov sa podieľali aj spoločnosti Hoechst a Bayer, ktorých továrne vyrábali známy jedovatý plyn Cyklon B, používaný v plynových komorách táborov smrti. Spoločnosť zamestnávala aj doktora Josefa Mengeleho, ktorý vykonával desivé experimenty na väzňoch koncentračného tábora Auschwitz.

 

Povojnové obdobie sa vyznačovalo aj zavedením národného a medzinárodného výskumu v oblasti populácie a kontroly pôrodnosti. Ten sa stal jednou z najdôležitejších činností Rockefellerovej nadácie.

 

Eugenické myšlienky sa do Spojených štátov dostali z Veľkej Británie začiatkom 20. storočia a hlavným faktorom ich šírenia bola emigrácia, ktorej obrovská vlna sa do krajiny valila na prelome storočí. Charles Davenport, ktorý pôsobil na Chicagskej univerzite a v Biologickom laboratóriu Brooklynského inštitútu umenia a vied, sa považuje za hlavného propagátora eugeniky v Spojených štátoch. Jeho záujem o novú disciplínu pramenil z jeho pohŕdania prisťahovalcami, ktorí boli podľa neho “menejcennou rasou”, a vo svojom úsilí uspel vďaka tomu, že si zabezpečil financovanie od bohatých a vplyvných ľudí v Amerike.

 

V roku 1904 Davenport s podporou Carnegieho inštitútu vybudoval na jeho pozemku v dedine Cold Spring Harbor v štáte New York experimentálne laboratórium, ktoré v roku 1906 pomenoval Experimental Evolution Station.

 

A v roku 1910 tam za peniaze vdovy po železničnom magnátovi E. H. Harrimanovi kúpil farmu a založil Eugenický registračný úrad (EBR), ktorý začal zhromažďovať a analyzovať informácie a genealogické údaje o rôznych negatívnych vlastnostiach ľudí od epilepsie až po sklon k zločinnosti. EBR sa stal think tankom a vedeckou základňou amerického eugenického hnutia.

 

Eugenické spoločnosti začali vznikať v rôznych mestách po celej krajine a eugenické názory čoraz viac prenikali do akademického prostredia, pričom začali prevládať medzi vedcami a intelektuálmi na Harvardovej, Yaleovej a Kolumbijskej univerzite a Univerzite Johnsa Hopkinsa. Na prvom medzinárodnom kongrese eugenikov, ktorý sa konal v Londýne v roku 1912, bola Amerika zastúpená početnou delegáciou.

 

Pod zámienkou starostlivosti o zdravie národa eugenici nastolili otázku izolácie alebo “agregácie” všetkých nevhodných alebo “sociálne škodlivých” prvkov. Agregácia sa však pre zložitosť jej organizácie a náklady do praxe neuviedla, ale namiesto nej sa navrhla lacnejšia a jednoduchšia metóda – sterilizácia.

 

Sterilizácia bola prvýkrát legalizovaná v Indiane v roku 1907 v súlade so zákonom o povinnej sterilizácii slabomyseľných (ako akýchkoľvek deviantov, t. j. tých, ktorí odmietali žiť podľa prijatých noriem a pravidiel) a do roku 1914 boli takéto zákony prijaté už v 12 štátoch a v niektorých z nich sa sterilizácia uplatňovala na zločinca podľa jeho vôle namiesto väzenia.

 

V 20. rokoch 20. storočia sa radikálni eugenici ešte viac aktivizovali pri presadzovaní sterilizačných zákonov, pretože sa domnievali, že tieto zákony sa neprijímajú dostatočne dôrazne. S cieľom vyriešiť tento problém bol v roku 1922 na základe údajov EBR v USA vypracovaný vzorový zákon o povinnej sterilizácii, ktorý predpisoval sterilizáciu slabomyseľných, zločincov, alkoholikov, slepých, hluchých, deformovaných a nemajetných. Takéto zákony boli prijaté v ďalších 18 štátoch Ameriky a neskôr boli použité ako vzor pre sterilizačné zákony nacistického Nemecka z roku 1933.

 

V medzivojnových rokoch sa eugenický výskum v Spojených štátoch stal mimoriadne populárnym, pretože priťahoval pozornosť predstaviteľov popredných finančných klanov Spojených štátov – Harrimanov, Morganov a ďalších.

 

Ako členovia Americkej eugenickej spoločnosti založenej v roku 1926 (v roku 1972 premenovanej na Spoločnosť pre sociálnu biológiu) sponzorovali experimenty s nútenou sterilizáciou “menejcenných ľudí” a s používaním rôznych foriem kontroly populácie. Medzi ich kolegov v anglickej spoločnosti patrili Winston Churchill (vtedajší minister financií), ekonóm John Keynes, lord Balfour a eugenický biológ Julian Huxley, ktorý sa po druhej svetovej vojne stal prvým šéfom UNESCO.

 

Najväčší záujem o tento výskum však prejavil J. D. Rockefeller, Jr. V obave o “blaho ľudstva” považoval rastúcu populáciu na planéte za potenciálnu hrozbu, preto považoval štúdium metód kontroly pôrodnosti za strategický smer. To zahŕňalo iniciatívy v oblasti plánovania rodiny, ktoré podľa Rockefellera pomohli vyriešiť narastajúce sociálne problémy.

 

Hlavným projektom nadácie bolo financovanie Americkej ligy na kontrolu pôrodnosti, neskôr premenovanej na Federáciu plánovaného rodičovstva, ktorá bola založená v roku 1921. Založila ju feministka Margaret Sangerová, ktorá mala až do svojej smrti blízko k rodine Rockefellerovcov. Táto rasistická a eugenická organizácia sa pod zámienkou “racionálneho plánovania rodiny” snažila obmedziť plodnosť “menejcenných bytostí” presadzovaním ich sterilizácie.

 

Ako napísala Sangerová, “kontrola pôrodnosti… je východiskovým bodom pre eugenického pedagóga… nedostatok rovnováhy medzi pôrodnosťou “nevhodných” a “vhodných” jedincov je všeobecne uznávaný ako najväčšia existujúca hrozba pre civilizáciu”. Zlepšenie “kvality” ľudského druhu sa teda uskutočňovalo znížením počtu “menejcenných bytostí”. Tieto myšlienky načrtla vo svojej knihe Os civilizácie.

 

Ďalším projektom v tejto oblasti bolo financovanie Výskumnej rady na štúdium metód kontroly pôrodnosti v roku 1923. A v roku 1936 nadácia založila a poskytla prvú Kanceláriu populačných štúdií na Princetonskej univerzite na štúdium politických aspektov populačných zmien.

 

J. D. Rockefeller ml. sa neobmedzil len na americké eugenické projekty a v 20. a 30. rokoch sa práve jeho nadácia rozhodujúcou mierou podieľala na financovaní nemeckého eugenického výskumu, ktorý realizoval Eugenický inštitút v Berlíne pod vedením O. F. von Verschuera (od roku 1935 viedol Eugenické centrum vo Frankfurte) a Inštitút cisára Wilhelma, ktorého vedúcim psychiatrom bol E. Rüdin.

 

E. Rüdin neskôr urobil hviezdnu kariéru ako “architekt” Hitlerovho programu systematickej lekárskej eugeniky a stal sa hlavným autorom nacistického zákona o sterilizácii z roku 1933, ktorý, ako sme už zdôraznili, bol skopírovaný z amerického modelu a inicioval rozsiahly program “rasovej hygieny”.

 

Nemecko pod nacistickou vládou využívali americkí eugenici ako experimentálne pole na testovanie “najnovších” metód sociálneho riadenia súvisiacich s totálnou kontrolou ľudskej mysle a ľudského správania, zdokonaľovaním “ľudského plemena”, znižovaním počtu údajne nepotrebných obyvateľov a ďalšími účinnými typmi sociálneho riadenia na zabezpečenie stability moci elít.

 

Po vypuknutí druhej svetovej vojny J. D. Rockefeller ml. neprestával financovať nacistickú eugeniku, ktorá dosiahla veľký úspech, takže už v roku 1940 si manažér Americkej eugenickej spoločnosti Leon F. Whitney dovolil vyhlásiť: “Zatiaľ čo my sme chodili okolo horúcej kaše, Nemci nazývali veci pravými menami…

 

Išlo o tie isté experimenty v oblasti genetického inžinierstva, modifikácie správania a vymývania mozgov, ktoré sa vykonávali v táboroch Auschwitz a Dachau. Je príznačné, že v roku 1943 tri štvrtiny finančných prostriedkov v oddelení lekárskych vied Rockefellerovej nadácie podporovali projekty v oblasti psychiatrie alebo príbuzných vied.

 

Po porážke Nemecka vedenie USA tajne prepašovalo do krajiny popredných vedcov a špiónov z nacistického Nemecka a fašistického Talianska v rámci operácie Paperclip, pričom využilo kontakty s Vatikánom.

 

Výsledkom bolo, že v roku 1949 bol O. von Verschuer zvolený za člena korešpondenta americkej spoločnosti pre ľudskú genetiku, založenej v roku 1948, ktorá skryla skompromitovanú eugeniku pod nové označenie “genetika”. A prvým prezidentom tejto spoločnosti bol G. D. Meller, zamestnanec Rockefellerovej univerzity, ktorý v roku 1932 pracoval v Inštitúte cisára Wilhelma na programe výskumu mozgu. Po vojne nadobudla táto oblasť činnosti nadácie inú podobu.

Oľga Četveriková

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov