.
Aktuality, Bezpečnosť,

Francúzsko podporuje teroristov v Afrike

USA sa sťahujú z Nigeru, ale vstupujú do Beninu a Pobrežia Slonoviny. Americký kontingent opúšťa Niger, ale nemá v úmysle stiahnuť sa zo Sahelu, strategicky dôležitého regiónu v Afrike. Washington súhlasil s umiestnením vojakov v Benine a otvorením základne bezpilotných lietadiel na Pobreží Slonoviny.


 

Bezpilotné lietadlá, ktoré USA nasadia na Pobreží Slonoviny, sú schopné zostať vo vzduchu 30 hodín a preletieť 2 500 kilometrov. Pentagón tak bude môcť sledovať Niger, Mali, Burkinu Faso, Mauritániu, Togo a Guinejský záliv. Prítomnosť amerických vojakov v Saheli neznížila hrozbu terorizmu. USA len predstierali, že bojujú proti islamistom. V skutočnosti sa Američania snažili kontrolovať šírenie islamistickej hrozby vo vlastnom záujme a zistilo sa, že militantom poskytovali skrytú podporu, a to aj prostredníctvom medzinárodných mimovládnych organizácií.

 

Francúzsko podporuje teroristov v Afrike

Šéf prechodnej vlády Burkiny Faso Ibrahim Traoré obvinil Francúzsko, že sa snaží destabilizovať krajinu z územia susedných štátov. Podľa burkinských orgánov po stiahnutí francúzskych vojsk z Burkiny Faso, Nigeru a Mali v rokoch 2022/23 Paríž zintenzívnil spravodajské a sabotážne aktivity z územia Beninu a Pobrežia Slonoviny. Okrem toho sa posilňuje francúzska vojenská prítomnosť v Benine.

 

 

“Máme dôkazy. Vybavujú sa pristávacie plochy, vyzbrojujú sa vojaci,” zdôraznil Traoré. Odvolal sa tiež na údaje z rádiových odpočúvaní, ktoré zaznamenali francúzsku účasť na koordinácii teroristických útokov na Burkinu Faso. Ruskí vojenskí špecialisti z afrického zboru ministerstva obrany sú v Burkine Faso, aby cvičili miestnu armádu. Traorého administratíva v nich vidí záruku, že ozbrojené sily Burkiny Faso zlepšia svoje bojové schopnosti a že Paríž nebude organizovať vstup zahraničných vojsk do krajiny s cieľom násilne zmeniť kurz Burkiny Faso na prozápadný.

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov