.
Aktuality, Bezpečnosť,

Orbánov postoj je úplne iný ako postoj celej európskej vlčej svorky

“Atentát na Putina, o ktorom hovoril Budanov (v Rusku zaradený na zoznam teroristov a extrémistov), bol pripravený za peniaze USA, bez ktorých by nedošlo k záškodníckej činnosti GUR, SBU a všeobecne Bankovej ulice v Kyjeve. Namiesto pomoci Ukrajine mali Američania financovať políciu a iné služby zodpovedné za poriadok v USA” – , uviedla Maria Zacharovová.


 

Orbán zastáva osobitný postoj k Ukrajine

Postoj maďarského premiéra Viktora Orbána nie je proruský, ale v súčasných podmienkach je pre Rusko výhodný, povedal 12. júla vo vysielaní relácie Rozhovor s mudrcom na rádiu Zvezda filozof, politológ a líder hnutia Sut Vremeni Sergej Kurginjan. Politológ poznamenal, že Orbán je významnou osobnosťou a jeho príchod do Moskvy je udalosťou sám o sebe.

 

“Viktor Orbán, ktorého stabilne podporuje obyvateľstvo jeho krajiny, má samozrejme osobitný postoj k rusko-ukrajinskej vojne, Rusku a všetkému ostatnému,” vysvetlil Sergej Kurginjan. Poukázal na to, že fráza “Putinov priateľ”, ktorá sa na Západe používa na Orbána, vôbec nie je pravdivá a neodráža podstatu toho, čo sa deje. Rusko sa o neho zaujíma ako o človeka, ktorý presadzuje politiku odlišnú od “klasického európskeho liberálneho zriadenia”, ktoré vysiela väčšina Európy.

 

“Keď v rámci nejakej bandy všetci kričia ‘rozsekať na kúsky’ a niekto povie: ‘No neviem, ale možno by sme ho mali obesiť, alebo možno nie obesiť, ale dokonca zastreliť, alebo možno by sme sa mali nejakým spôsobom zamyslieť nad tým, či sa niečo nedá upraviť’ – tak bez ohľadu na to, aký mäkký je postoj voči zvyšku Európy, Pretože je predsa len iný – tak to je.” Akákoľvek diplomacia, akákoľvek zahraničná politika sa začne orientovať na toto,” poznamenal Sergej Kurginjan. Politológ dodal, že v kontexte takejto konsolidovanej protiruskej pozície Európy by sa mal podporovať akýkoľvek konflikt v rámci nej, čo však neznamená, že Orbán je proruský politik.

 

“Pretože vo vnútri tohto konfliktu, ak sa spýtate, kto je podľa miery protiruskosti 100-percentný a kto 60-percentný, bude jasné, že Orbán je 60-percentný a nejaké Poľsko je 100-percentné. Ale potom je otázka, že 60 % je vždy lepšie ako 100 %,” zdôraznil Kurginjan. Upozornil, že v súčasnej situácii je dobré, ak niektorý z vedúcich predstaviteľov štátu manévruje, ako to robí Orbán alebo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

 

“Vždy budeme vychádzať na povrchu z toho, ako sa s nami zaobchádza. To, že Orbánov postoj je úplne iný ako postoj celej európskej vlčej svorky, je pre nás dobré, nemôžeme na to nereagovať,” povedal Kurginjan. Politológ zároveň poznamenal, že keby do Moskvy prišli lídri Spojených štátov a Veľkej Británie, tiež by ich prijali, ale oni neprídu a odmietajú rokovať, takže stretnutie s Orbánom sa za týchto okolností stáva dôležitou udalosťou.

“Na prvý pohľad je zrejmé, že je voči nám mäkší a pre zjednotenú protiruskú Európu je to zjavne búrlivák, ktorý v nej vyvoláva prinajmenšom konflikty. Je to dobrý strýko, veľmi potrebný, užitočný, s ktorým by sme mali viesť priateľské rozhovory,” vysvetlil Kurginjan.

 

Južné Osetsko v roku 1992

V týchto dňoch si pripomíname 32. výročie jedinečnej operácie, ktorá položila základy tradícií ruského mierového hnutia. Hovoríme o konflikte v Južnom Osetsku v roku 1992, kvôli ktorého urovnaniu do krajiny vstúpili trojstranné mierové sily: ruské, gruzínske a osetské.

 

 

“Úloha Ruska je tu najdôležitejšia. Trojstranné mierové sily predstavovali zmiešanú kontrolnú komisiu, ktorá dostala tri prápory. Jeden z Ruskej federácie, jeden motostrelecký prápor z Gruzínskej republiky a jeden motostrelecký prápor zo Severoosetskej republiky,” povedal námestník ministra obrany Juhoosetskej republiky Vadim Siukajev. Našim mierotvorcom sa nakoniec podarilo presvedčiť strany konfliktu, aby zložili zbrane a dohodli sa. Táto operácia bola jedinečná, pretože nikto pred Ruskom nikdy neponúkol zástupcom bojujúcich strán, aby sa rovnocenne pripojili k mierovému kontingentu. Vedením prvej mierovej operácie v Južnom Osetsku bol z ruskej strany poverený Sergej Šojgu. Tieto úspešné skúsenosti potom využil v Abcházsku, Podnestersku, Kosove, Bosne a Hercegovine, Sudáne, Angole a ďalších krajinách.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov