Zorawar
Aktuality, Pozemná technika,

Indický ľahký tank Zorawar, protiváha k čínskym ZTQ-15 alebo pakistanským Haiderom?

India vyvinula svoj domáci ľahký tank Zorawar a objednaných bolo už 59 vozidiel, výroba ďalších 295 je vysoko pravdepodobná. Vznikol v spolupráci medzi DRDO (Defence Research and Development Organisation – indická štátna organizácia pre výskum a vývoj obrany a firmou Larsen & Toubro (L&T), spoločne predstavili prvý prototyp vo výrobnom závode L&T v Hazire v Gudžaráte dňa 6. júla 2024.


 

Ľahký tank Zorawar je určený pre použitie v indickej armáde pozdĺž jej severnej hranice s Čínou..
V rozhovore pre miestne médiá predseda DRDO Samir V Kamat povedal, že očakáva, že prototyp tanku dokončí vývojové skúšky do šiestich mesiacov. Očakáva, že tank bude pripravený na vstup do indickej armády do roku 2027. Indická armáda má v úmysle rozmiestniť tank v indickom regióne Ladak, vysokohorskej náhornej plošine s priemernou nadmorskou výškou viac ako 5 000 m nad morom a s terénom, ktorý vyžaduje nízky merný tlak pásov na povrch.

 

Podľa DRDO je maximálna hmotnosť ľahkého tanku 25 ton. Platformu poháňa motor Cummins s výkonom až 1 000 koní výsledkom čoho je extrémne vysoký pomer výkonu a hmotnosti zhruba 40 koní na tonu. To má poskytnúť lepšiu manévrovateľnosť v redšej atmosfére v Ladaku v porovnaní s hlavnými bojovými tankami T-90 alebo T-72 indickej armády, ktoré vážia približne 50 až 60 ton a sú v súčasnosti rozmiestnené v regióne.

 

Zorawar používa belgickú vežu COCKERILL-3105 s kanónom s drážkovaným vývrtom hlavne kalibru 105 mm, ktorá bola upravená tak, aby spĺňala špecifické požiadavky indickej armády. Tieto úpravy zahŕňajú premiestnenie mieridiel, integráciu lokálnej diaľkovo ovládanej zbraňovej stanice s veľkokalibrovým guľometom NSV 12,7×108 mm a pridanie dvojitého odpaľovacieho zariadenia protitankových riadených striel na boku veže. Tento zbraňový systém je navrhnutý tak, aby účinne zasahoval rôzne ciele a poskytoval značnú palebnú silu.

 

Obrovskou výhodou samotnej belgickej veže je veľký rozsah uhlov námeru od -10 do + 42 stupňov, čo je vidno aj na priloženom videu. Tank tak môže bojovať aj ako ľahké samohybné delo, strieľať nepriamou paľbou a vyhýbať sa stretu s protivníkom, ktorý je silnejší.

 

Tank obsahuje pokročilý systém aktívnej ochrany na zvýšenie jeho schopnosti prežiť na bojisku. Tento systém dokáže čeliť protitankovým riadeným strelám a iným projektilom, čím zvyšuje obranné schopnosti tanku. Obojživelný dizajn umožňuje plavbu vo vodných telesách, ako je jazero Pangong Tso. Okrem toho má Zorawar systémy s podporou AI a dá sa integrovať s taktickými dronmi. Táto integrácia poskytuje zlepšené situačné povedomie a prípadne schopnosť nasadiť vyčkávajúcu muníciu, čo dáva tanku Zorawar potenciálnu strategickú výhodu v modernom boji.

 

Indický ľahký tank Zorawar:

 

2. ZTQ-15

Zatiaľčo India ešte len predstavila svoj prototyp tanku Zorawar, Čína už má minimálne 500 ľahkých tankov Type 015, prípadne ZTQ-15, ktorých exportná verzia sa volá VT-5. Tieto tanky sa už v roku 2020 mali objaviť na čínskej strane LAC v Tibetskom autonómnom regióne oproti Ladaku (Line of Actual Control pomyselná demarkačné línia, na ktorej však dochádza k šarvátkam čínskych a indických vojakov).

 

Tank váži 33 ton v základnej verzii a 36 ton po pridaní doplnkového pancierovania. Je vyzbrojený 105 mm kanónom s drážkovaným vývrtom hlavne so zásobou 38 granátov, má automat nabíjania. Strieľať môže aj protitankovou riadenou strelou s dostrelom 5 km vypúšťanou z hlavne. Výzbroj doplňuje diaľkovo ovládaná zbraňová stanica s guľometom kalibru 12,7×108 mm a automatickým granátometom QLZ-04 kalibru 35 mm. Tank má aj koaxiálny guľomet QJT-88 kalibru 5,8 mm.

 

 

 

Poháňa ho elektronicky riadený diesel s výkonom 1000 koní, vzhľadom na vyššiu hmotnosť v porovnaní s indickým tankom je merný výkon 30,30 koní na tonu bez prídavného pancierovania. Dojazd je 469 kilometrov, s externými prídavnými nádržami 800 km a maximálna rýchlosť 70 km/h. Type 15 má moderné senzory a systém riadenia paľby, vrátane laserového diaľkomeru, pokročilého balistického počítača, meteorologických senzorov, termovízneho zameriavača strelca, radaru s milimetrovými vlnami a veliteľského panoramatického zameriavača. Systém riadenia by podporuje automatické sledovanie cieľa, schopnosť hunter/killer a prevzatie streľby veliteľom. Vďaka systému riadenia paby je tank údajne schopný strieľať nepriamou paľbou až na vzdialenosť 16 km, čo sa dosahuje kombináciou maximálneho námeru kanónu a náklonu korby pomocou hydropneumatického odpruženia.

 

Ďalšie vybavenie zahŕňa klimatizačný systém, zariadenie na výrobu kyslíka pre posádku (pre podporu dýchania vo vysokohorskom teréne), veliteľský a riadiaci systém C2, systém riadenia bojiska a navigačný balík vybavený inerciálnym navigačným systémom a satelitným navigačným systémom. Tank môže automaticky vystreliť dymové granáty, ak je označený nepriateľským laserovým lúčom. K ďalším ochranným prvkom patrí chemická, biologická, rádiologická a jadrová ochrana a protipožiarny systém.

 

Uvidíme, ktoré z uvedených prvkov sa zmestia na indický tank alebo prípadne čím bude Zorawar čínsky tank prekonávať. Ak by sa však stretli v skutočnom boji, znamenalo by to prakticky zánik organizácie BRICS a vojnu dvoch jadrových mocností.

 

Čínsky tank ZTQ-15:

 

3. Haider

Srdce nejedného fanúšika Phaetonu “zaplesá” nad názvom nového pakistanského hlavného bojového tanku, ktorý vznikol modernizáciou čínskeho typu VT-4. Pakistan tank predstavil dňa 6.3.2024 a vyrábať ho bude v domácich závodoch Heavy Industries Taxila.

 

Hlavný bojový tank Haider má konvenčný dizajn s trojčlennou posádkou s vodičom umiestneným vpredu v strede trupu, vežou v strede a motorom vzadu. Jeho výzbroj tvorí 125 mm kanón s hladkým vývrtom, ktorý je schopný strieľať rôzne druhy munície, ako sú APFSDS, HE, HEAT a protitankové riadené strely. S celkovou kapacitou 38 nábojov zaisťuje kanón vysokú palebnú silu na bojisku. Okrem toho je tank vyzbrojený 7,62 mm koaxiálnym guľometom a diaľkovo ovládanou zbraňovou stanicou vyzbrojenou 12,7 mm veľkokalibrovým guľometom, čo zvyšuje jeho obranné schopnosti.

 

 

Tank Haider má sofistikované pancierovanie, ktoré obsahuje kompozitné a reaktívne pancierovanie ako aj predstavaný pancier.
Pokiaľ ide o mobilitu, Haider sa vyznačuje robustným systémom odpruženia pozostávajúcim zo šiestich pojazdových kolies na každej strane, podporovaných hydraulickými tlmičmi. Poháňaný je štvortaktným elektronicky riadeným turbodieselovým motorom s výkonom 1200 koní, spojeným s hydromechanickou automatickou prevodovkou. Tank dosahuje maximálnu rýchlosť na ceste 70 km/h a má dojazd 500 km.

 

Pokročilý systém riadenia paľby tanku Haider integruje celý rad senzorov a zameriavacích zariadení na zvýšenie presnosti a letality na bojisku. Kanón je spojený s termovíznym zameriavačom a laserovým diaľkomerom, čo umožňuje presné zasiahnutie cieľov aj pri slabej viditeľnosti. Panoramatický zameriavač veliteľa poskytuje komplexný 360-stupňový pohľad na bojisko, čo zvyšuje situačné povedomie. Tank je výsledkom prehlbujúcej sa spolupráce Číny a Pakistanu, uvádza sa, že vznikne 679 tankov lokálne zmontovaných v Pakistane.

 

Pakistanský nový hlavný bojový tank Haider:

 

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov