.
Aktuality, Bezpečnosť,

Toreck. Mariana Bezuhla obvinila generála Syrského zo zrady a pripravenosti podpísať kapituláciu Ukrajiny

Škandál na Ukrajine spustil príspevok na sociálnej sieti ľudovej poslankyne Verchovnej Rady Ukrajiny, kandidátky za politickú stranu Sluha národa (mandát jej plynie od 29.8.2019, do strany vstúpila 10.11.2019). Mariana Bezuhla je aj členom stálej delegácie pri Parlamentnom zhromaždení NATO. Má civilné a vojenské medicínske vzdelanie, ukončila odbor všeobecnej medicíny na Národnej medicínskej univerzite Bogomolca ako aj smer všeobecné a rodinné lekárstvo na Ukrajinskej vojenskej medicínskej akadémii.


 

Dňa 12. decembra 2019 sa stala členom Humanitarian Country Inter-Factional Association, vytvorenej z iniciatívy UAnimals na podporu humanistických hodnôt a ochranu zvierat pred krutosťou. Dňa 7. decembra 2020 bola zaradená na zoznam ukrajinských osôb, voči ktorým ruská vláda uvalila sankcie. Od apríla 2022 Bezuhla slúži v ukrajinsko-ruskej vojnovej zóne, so “snahou pomáhať organizovať komunikáciu medzi armádou a civilistami”.

 

Bezuhla predložila dňa 5. mája 2022 Verchovnej rade návrh zákona, ktorý by mohol vojenským veliteľom umožniť zabiť príslušníkov ozbrojených síl v bojovej situácii, ak odmietnu plniť rozkazy. Návrh zákona sa vtedy ukázal ako veľmi kontroverzný a ako taký bol 24. mája 2022 stiahnutý.

 

Bezuhla počas vojny neustále kritizovala vojenských veliteľov, s ktorými mal prezident Zelensky problémy, na verejnosti aj na sociálnych sieťach. Od konca roku 2023 kritizovala Valerija Zalužného, až kým vo februári 2024 nebol prepustený z armády. V roku 2024 prešla k Jurijovi Sodolovi, ktorého dennodenne nazývala “zločincom”, “mäsiarom” a “vrahom”. Sodol bol prepustený dňa 24.6. 2024, slovenské masmédiá potom v jednom šíku použili vyjadrenie veliteľa brigády Azov, že Sodol zabil viac ukrajinských vojakov ako akýkoľvek ruský generál.

 

V čom spočíva jej súčasná kritika a obvinenia generála Syrského, ktorý nahradil Zalužného?
V emotívnom príspevku sa doslova uvádza: (interpretoval to autor článku na jeho súčasnej úrovni znalostí ukrajinčiny, výsledok je podstatne lepší ako strojový preklad, ale menšie chyby sa vyskytnúť mohli hlavne v záverečných lyrických pasážach príspevku Mariany Bezuhlej)

“Hranica. Červená čiara. Nebudem držať jazyk za zubami.
Z toho dôvodu teraz, lebo každý deň pobytu Syrského vo funkcii (vrchného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl) znižuje našu bojovú zdatnosť a zabíja ľudí. Z toho dôvodu, že je to taký kriminálnik ako Sodol (dňa 24.6.2024 odvolaný veliteľ spojených ozbrojených síl Ukrajiny) . Ako funguje logika generality na ochranu seba na príklade prelomenia obrany miest Toreck a New York (tieto udalosti a vymazanie dôkazov sa opakujú stále dokola a nikto nie je potrestaný – poznámka Bezuhlej). Z toho dôvodu, že bez nevyhnutného zásahu prezidenta čo najskôr bude naša armáda vyhladená a zmení sa na nevycvičenú pozičnú pechotu “ohraničene spôsobilých” v “zombie brigádach”.

 

 

Takže Torecký zločin:
– 24. brigáda je jedna z mála, ktorá je takmer úplne obsadená, nie je rozptýlená ako ostatné, bránila mestá Toretsk a New York viac ako rok. Toto preukázalo svoju účinnosť, keď bola daná jasná línia zodpovednosti jednotke, ktorá tak zabezpečovala stabilizovanú obranu. Ďalším podobným príkladom je 54. brigáda v Siversku.
– Armáda už túto oblasť veľmi dobre poznala, Rusov mlátili kilometre do hĺbky dronmi a nedovolila im vniknúť do mesta.
– Rozviedka sa však dozvedela, že nepriateľ hľadá príležitosti na prielom obrany a čoskoro sa o to pokúsi.
– Zrazu Syrskyj cez Sodol prikázal stiahnuť celú brigádu a poslať ju do mesta Časov Jar a 41. brigádu, ktorá bola v meste Časov Jar odveliť a poslať do Torecka.
– Prieskumníci, velitelia brigád, ba dokonca (velitelia) operatívno-taktických skupín poukazujú na riziká, ktoré by mohli vyprovokovať ďalší ruský útok a prelomenie obrannej línie. Okrem toho niektoré pozície sú stabilné od roku 2014. Sodol a Syrskyj nepočúvajú.
– Rusi sa dozvedia o rotácii a naši prieskumníci sa dozvedia, že nepriateľ sa rozhodol postupovať. V priebehu analýzy ruských zachytených správ sa stáva známym aj dátum a čas (predpokladaného ruského útoku).
– Opäť sa zaznamenávajú riziká, s tým, že takáto rotácia nevyhnutne povedie k prielomu.
– Opäť, rozkaz nie je zrušený a nie sú zabezpečené žiadne rezervy.
– Sodol počas rotácie a neskorších udalostí ide do Odesy piť do reštaurácie.

 

– 24. brigáda odchádza do mesta Časov Jar. V priebehu rotácie so 41. brigádou dochádza ku strate pozícií a generálny štáb klame verejnosti, že sme sa presunuli na výhodnejšiu a vopred pripravenú líniu obrany. Podotýkam, že v meste Časov Jar neboli a nie sú pripravené žiadne línie obrany, a to potvrdzujú satelitné snímky dostupné na webe.
– 41. brigáda sa ponáhľa do Torecka a “z kolies” sa dostáva pod úder protivníka (tu zjavne Bezuhla tvrdí, že brigáda nestihla zaujať obranné pozície a z chodu vstúpila do boja s ruskými vojskami, ak je to pravda, je to kritická chyba, ktorá mohla viesť k nižšie uvedeným vážnym stratám až zničeniu brigády). Rusi vstupujú do New Yorku, pripravujú sa na Toreck. Na vlne publicity týchto a iných udalostí, ako aj minulých “hrdinských činov” je odvolaný Sodol, hoci Syrskyj sa ho snaží chrániť, a Generálny štáb informuje o novom Toreckom smere bojov. Namiesto Sodola prezident vymenuje Hnatova a predstaví ho vojsku.
– Ale Sodol je obyčajný pešiak, hlava je Syrskyj. Keďže on je ten, kto urobil rozhodnutia o rotácii a tisíce ďalších rozhodnutí predtým, mal by sa teraz snažiť odviesť od seba pozornosť a nedovoliť, aby bol niektorý z generálov ako precedens potrestaný. Na to je potrebné v duchu skúsených zločincov zničiť dôkazy a svedkov, zastrašovať preživších, ochrániť spolupáchateľa a zabrániť úspechu Hnatova, ktorý nie je “jeho” veliteľom, ale je predstaviteľom novej nepočetnej generácie veliteľov.
– Syrsky odvedie časť útvarov 24. brigády z mesta Časov Jar a zároveň dáva brigáde príkazy na “obnovenie pozícií”, čo nevedie k žiadnemu návratu na pôvodnú obrannú líniu, ale vedie to k nezmyselným ľudským úmrtiam. Tucty a tucty úmrtí. Svedkov je čoraz menej.

– Okrem toho Syrskyj v priebehu svojej operácie pripravuje stiahnutie útvaru priradeného k brigáde, ktorá sa dlhodobo bráni na kľúčovom smere postupu Rusov v meste Časov Jar, čo im otvorí túto novú príležitosť a ešte viac zhorší pozíciu 24. Brigády. Veliteľ brigády už ide do otvoreného konfliktu a žiada, aby neposielali ľudí na istú smrť. Syrskyj začína proces odvolania veliteľa brigády.
– Hnatova vrchný veliteľ (Syrskyj) obmedzuje “osvedčenými metódami”, bráni mu vymeniť “svojich” ľudí vymenovaných Sodolom, ako napríklad Sokolova (ktorý mal v roku 2022 na starosti Čongar), Palasa, Lucenka a ďalších. Sám rozdeľuje zdroje a zasahuje do velenia nielen Gnatovovi a dokonca aj veliteľom brigád až do úrovne čaty (v tomto kontexte len zdanlivo prvá dobrá správa v článku pre Ukrajincov naznačuje, že vrchný veliteľ sa dokáže dovolať na úroveň čaty a riadiť jej bojovú činnosť – fungujúce spojenie).
– Na Torecký smer sa teraz musia priviesť ďalšie rezervy, strhávajú ich a opäť zapĺňajú dieru v obrane výsadkármi 95. brigády a ďalšími…

 

Masová vražda? Strata území. Hranica
Viacero zdrojov mi potvrdilo dva mimoriadne dôležité body ohľadom pozície Syrského a okolia:
– Súhlasí s podpísaním režimu prímeria a akýchkoľvek variácií na tému kapitulácie a prinútenia (Ukrajiny) k mieru.
– Neverí vo víťazstvo a úprimne verí, že nie sme schopní získať výhodu nad Rusmi na vlastnej pôde. Veď myslí symetricky a sám si robí jediný logický záver.

 

Pamätajte, že po článku Zalužneho v “The Economist” o “hluchom rohu” (v slovenskom zmysle slepej uličky pozičnej vojny) som napísala, že vrchný veliteľ, ktorý neverí vo víťazstvo, musí ísť. Tak, s ďalším vrchným veliteľom to máme rovnaké, a to preto, že sú to produkty rovnakého cyklu a rovnakej vojenskej školy velenia, ktorá je definitívne zaostalá a degradovaná. Nie je zdrojom inšpirácie a kriticky neschopná viesť už zmenenú mobilizovanú armádu. A boli intoxikovaní beztrestnosťou a mocou nad ľudskými životmi.

 

Som si teraz viac než istá, že v súčasnej situácii Olexandr Stanislavovič a Valerij Fedorovič nechcú nečakaný úspech Ozbrojených síl Ukrajiny. Je to úplne iné, vzdialené myslenie mne aj Vám. Nechajte ma to vysvetliť. Pre Zalužného je výhodné, že Syrskyj zostáva vo funkcii, lebo pod jeho vedením sa nič nezmenilo a môže ďalej rozvíjať politické hry a manipulácie, ktoré ho ukazujú ako jediného a neopakovateľného.

 

Syrsky sa musí hlavne držať kresla, pretože každý viac či menej moderný nasledujúci tím bude tou najlepšou, už nevyhnutnou “novou vlnou”. A len tak, že budete rozprávať rozprávky o sebe ako o najskúsenejšom, ako o absolútne jedinečnej hodnote, nedovolíte nikomu, aby vás nahradil, a tlačíte na každého, kto je nablízku proaktívny, môžete dúfať, že to takto potiahnete čo najdlhšie. Napríklad k nejakému prímeriu. Potom by sa on vo svojej osobnej vízii mohol zapísať do histórie a zachrániť celú vrstvu generálskej mafie, ktorá bola bližšie k demolácii ako kedykoľvek predtým.

 

Neveríte vo víťazstvo, budete unášať ľudí cez TCK a SP, pozorovať pokusy implementovať nové technológie považujúc ich za vtipné experimenty, posielať ľudí na zotrvačné úlohy udržania pásov lesa oddeľujúcich polia (charakteristické obranné postavenie na rovinách ukrajinského bojiska) za účelom podávania raportov…

 

 

Svoju neschopnosť a faktický nedostatok miesta v tomto zmenenom svete zakryjete skúsenosťou poznania minulosti. A budete sa brániť sa. Za každú cenu. Napríklad klamať prezidentovi, že urobíte protiofenzívu v nádeji, že vydržíte ešte mesiac. Pripravuje sa, už sa to stane. Teraz nie. Uver mi. Alebo zakrývať svoje chyby odstránením veliteľov, ktorí vedia ako a čo sa deje. Navyše posielajú jednotky na samovražedné misie, aby bolo menej svedkov a ľudia boli zastrašovaní. Zmierujúc sa s dobrovoľníkmi alebo poslancami, aby boli ticho, čo im umožní vydržať o niečo dlhšie. Nedlho, do ďalšej lži.”

 

Čo dodať, ostáva nám čakať, či Mariana Bezuhla vyrazila na ďalšie ťaženie s vedomím prezidenta Zelenského. Určité indície o ochote Syrského navrhnúť Moskve vyjednávania podal aj bývalý poradca Pentagonu Douglas McGregor (zložitejší životný príbeh, od tankovej bitky of 73 Eastings v operácii Púštna búrka, cez plánovanie bombardovania Juhoslávie, až po jeho americkým senátom zablokovanú nomináciu prezidenta Trumpa na post amerického veľvyslanca v Nemecku). Na druhej strane ostatné mierové návrhy ruského prezidenta V. Putina nezaznamenali odozvu na západe.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov