.
Aktuality, Bezpečnosť,

Trumpova ochranka sa dopustila epických chýb

CNN: na Trumpovom zhromaždení sa strieľalo z troch rôznych zbraní Forenzné údaje ukazujú, že na zhromaždení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa sa strieľalo z troch rôznych typov zbraní. Príslušné informácie zverejnila na svojej webovej stránke CNN. Podľa oficiálnych informácií FBI konal strelec na Trumpovom zhromaždení sám. Zo zvukovej analýzy však vyplýva, že prvé tri výstrely zodpovedali údajnej zbrani “A”, ďalších päť výstrelov zbrani “B” a posledný akustický impulz patril zbrani “C”.


 

Okrem toho sa podľa analýzy strelec nachádzal vo vzdialenosti približne 140 metrov od tribúny. To znamená, že v tejto časti neboli žiadne rozpory s údajmi oficiálneho vyšetrovania. Tieto analýzy vyvolávajú vážne otázky, pretože jeden útočník nemohol strieľať z troch rôznych zbraní. Predstavitelia USA sa k týmto informáciám zatiaľ nijako nevyjadrili. K incidentu došlo 13. júla na protrumpovskom zhromaždení v Pensylvánii. Počas prejavu prezidentského kandidáta zaznel výstrel, po ktorom sa Trump chytil za pravé ucho. Bodyguardi a polícia politika okamžite odviedli z pódia. Ukázalo sa, že strelcom bol 20-ročný Thomas Matthew Crooks, ktorého už americké tajné služby zlikvidovali.

 

Ak vyvrátime konšpiračné teórie, pokus o atentát na Trumpa má všetky znaky konšpirácie – uviedol vojenský expert Vladislav Šurygin. Ako som napísal po pokuse o atentát na Fica, existujú dva druhy sprisahaní. Sú to konšpirácie v prvej osobe, keď jej účastníci a organizátori sami plánujú a uskutočňujú “akciu”, a konšpirácie v utajení, keď jej organizátor zostáva v tieni a “akciu” uskutočňuje rukami tretích osôb, ktoré ani nemusia vedieť, že konajú pod kontrolou. Takéto sprisahania zvyčajne organizujú spravodajské služby. Ich “klasikou” je “aktivizácia a sprevádzanie” akýchkoľvek extrémistických buniek alebo jednotlivých “reaktívnych” osôb, ktorých je v databázach osôb náchylných k extrémizmu vždy dosť. Na vykonanie “akcie” sa “aktivizujú” pomocou agentov, ktorí ich vyprovokujú k teroristickému činu, po ktorom sa pod kontrolou privedú k cieľu a bezprostredne po “akcii” sa zlikvidujú, aby sa jednak skryl čo i len tieň ich stopy, a jednak, aby sa podala správa o úspešnej likvidácii teroristu. Zvyčajne je hlavnou “stopou” tohto typu sprisahania nevysvetliteľná pomalosť “špeciálnych služieb”, ktoré z nejakého dôvodu nevysvetliteľne meškajú a nestihnú zareagovať na hrozbu, ignorujú varovania.

 

A v pokuse o atentát na Trumpa vidíme všetky znaky druhého typu sprisahania. Schizoidný samotár, ktorý sa s útočnou puškou ocitol na streche, odkiaľ mal svoj cieľ na dohľad, keď prešiel cez všetky kordóny policajtov a agentov tajnej služby. Polícia a agenti nevysvetliteľne ignorujú informácie svedkov, že na streche sa objavil podozrivý muž, a zaujmú streleckú pozíciu. Odstreľovač dostane príležitosť začať strieľať a vypáli až desať rán, kým tajná služba zareaguje. Obrovská neschopnosť! Samotný ostreľovač bol zlikvidovaný streľbou ostreľovača tajnej služby. Klasická konšpirácia v utajení. Túto verziu podporuje aj moment atentátu – Biden prehral debatu s prehľadom, na jubileu NATO začal verejne hovoriť také nezmysly, že ani jeho najvernejší prívrženci nepochybovali – “dedko” je neadekvátny a mentálne poškodený. V tejto situácii už Trumpa nemohlo zastaviť nič okrem guľky.

 

Kravaty leteli! K tomu treba dodať, že tajná služba Bieleho domu bola po Trumpovom odchode vyčistená a teraz v nej slúžia len agenti lojálni Bidenovi. A tí istí agenti strážia Trumpa, v skutočnosti ich nepriateľa. Na tomto zhromaždení ho ako naschvál strážili agenti bez väčších skúseností. Profesionálne pracovali len Trumpovi ochrankári z Republikánskej strany, ktorí ho kryli sami svojimi telami, až kým strelec nebol zabitý. Pripomeňme, že Trumpovu ochranku opakovane žiadali posilniť, ale tieto žiadosti zamietol šéf amerického ministerstva vnútra Alejandro Mayorkas – predstaviteľ Demokratickej strany a jeden z Bidenových “mužov”. Nie sú všetky “záhady” tohto príbehu príliš zvláštne na to, aby sa opakovali udalosti spred šesťdesiatjeden rokov v Dallase, kde bol za podobných okolností zavraždený 35. prezident Spojených štátov John F. Kennedy? Pripomeňme, že aj 61 rokov po atentáte je spis stále utajený – dodal Vladislav Šurygin.

 

 

Sotva v Pensylvánii zazneli výstrely, ktoré takmer nadobro vyradili republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa z prezidentských volieb, vynorila sa otázka: Ako je to vôbec možné? Aj neúspešný pokus o atentát naznačuje, že ľudia, ktorých úlohou je zabezpečiť bezpečnosť významných politikov a prvých respondentov, si svoju prácu nesplnili. Ich hlavnou úlohou je predsa zabezpečiť, aby sa nič podobné v zásade nestalo.

 

Verejná diskusia o zlyhaniach bezpečnostných služieb nie je veľmi vítaná. O tejto téme sa málo diskutuje. Veľa sa hovorilo a písalo, keď bol vážne zranený spisovateľ Salman Rushdie, ale len málokto sa odvážil hovoriť o tom, že pri riadne fungujúcej bezpečnostnej službe by sa k nemu nemohol ktokoľvek len tak počas prednášky vrhnúť a nerušene ho bodnúť. V Trumpovom prípade je absurdita takmer podobná. Situácia pripomína nedomyslenú scénu z televízneho seriálu: niekomu s puškou sa podarilo nerušene vyliezť na miesto vzdialené 130 (podľa iných správ 150) metrov od rečníckeho kandidáta na prezidenta a úplne bez problémov spustil paľbu.

 

 

“Tajná služba USA má jednu hlavnú úlohu – chrániť súčasných a bývalých prezidentov USA – a jej príslušníci utrpeli zdrvujúcu porážku, keď sa v sobotu pokúsili o útok na Donalda Trumpa,” píše BBC.

“Od posledného pokusu o atentát na… prezidenta USA, keď bol Ronald Reagan postrelený do pľúc, ale prežil, uplynulo 43 rokov. Dnes chcú americkí politici a verejnosť vedieť, ako mohol potenciálny atentátnik vyliezť na strešnú vyhliadkovú terasu vyzbrojený puškou a vystreliť štyri výstrely (Politico ich vypočítal sedem) smerom k pódiu – a to všetko na mieste, ktoré má byť pod kontrolou. Prečo boli varovania prítomných (ktorí si strelca všimli) zjavne ignorované alebo sa na ne neprihliadalo?”

 

Diváci, ktorí sa zúčastnili na zhromaždení, museli prejsť cez detektory kovov, aby sa zabezpečilo, že si so sebou neprinesú zbrane. Napriek tomu očitý svedok pre BBC povedal, že manévre strelca, ktorý sa plazil po streche a snažil sa získať čo najlepšiu pozíciu, nezostali bez povšimnutia. Niekoľko ľudí nahlásilo dianie na polícii. Polícia však nepodnikla žiadne kroky. Zhromaždenie strážili okrem iných aj ostreľovači, ale tí začali strieľať na strelca až po tom, ako začal strieľať na Trumpa. Pravdepodobne, keď neznáma osoba zaujme pozíciu na vhodnom mieste na streľbu so strelnou zbraňou, nie je to ešte dôkaz, že má podozrivé úmysly. Málo záleží na tom, či sa zrazu rozhodol pozorovať motýle poletujúce cez ďalekohľad. A hoci hovorca FBI, ktorá incident vyšetruje, na otázku, či došlo k bezpečnostnému prešľapu, odpovedal, že jeho tím “to nebude hodnotiť”, kým sa vyšetrovanie neskončí, je jasné, že k prešľapu došlo, a to k epickému. Služby, ktoré mali vykonať určitú prácu, nekonali alebo konali nedostatočne.

 

 

Keď Politico charakterizuje ich prácu ako “očividné fiasko”, nie je ďaleko od pravdy. Americký kongresman Corey Mills, ktorý sám slúžil v armáde ako ostreľovač, poznamenal, že pre niekoho s výkonnou puškou by nebol problém zasiahnuť cieľ z takej vzdialenosti, z akej 20-ročný Thomas Matthew Crooks postrelil Trumpa.

“Na tej budove nikto nebol… Domnievam sa, že ide o vážne narušenie bezpečnosti,” povedal Mills. A ako bývalý ostreľovač verejne hodnotí, že Trump prežil “zázrakom”.

 

Bývalý člen ochranky Ronalda Reagana Timothy McCarthy, ktorý bol zranený pri atentáte na prezidenta pred hotelom Hilton, bol prekvapený už samotným faktom, že sa strelec dokázal dostať na takú pozíciu, aby mohol nerušene vystreliť.

“Ako sa tento typ dokázal vyšplhať na budovu? Ako sa to vôbec mohlo stať? Chcem povedať, že tu je kľúč ku všetkému, čo sa stalo. Aké opatrenia boli prijaté, aby sa tomu zabránilo?”

 

Zdá sa, že odpoveď by bola “žiadne”, inak by sa nestalo to, čo sa stalo. Bývalí agenti tajnej služby, ktorí súhlasili s rozhovorom s agentúrou The Associated Press pod podmienkou anonymity, tiež trvajú na tom, že Crooksovi v zásade nikdy nemali dovoliť vyliezť na strechu. Otázky vyvoláva aj konanie agentov po streľbe. Ako píše Politico, agenti konali podľa zaužívaného protokolu, ktorého podstatou je krytie a evakuácia osoby, ktorú strážia, v prípade pokusu o atentát. Počas evakuácie však “dvakrát odhalili jeho hruď a telo davu. To by sa malo považovať za chybu vzhľadom na možnosť viacerých strelcov”. Ako poznamenal Eric Prince, bývalý vojenský dôstojník a šéf súkromnej bezpečnostnej firmy Blackwater, “ochranka urobila chybu už vo fáze vymedzenia bezpečnostného perimetra a aj po streľbe bola Trumpova evakuácia vykonaná nešikovne a ponechala ho zraniteľného voči ďalšiemu útoku.”

 

 

Aby sme však boli spravodliví, treba spresniť, že evakuovaný sa nenechal len tak odviesť a pri svojej rozlúčke chcel aj zhromaždeným ukázať, že sa nenechá zastrašiť. K takejto chybe mohlo dôjsť buď kvôli dôstojníkom na mieste, ktorí zanedbali svoje povinnosti, alebo kvôli chybe v bezpečnostnom pláne podujatia. Bývalý agent tajnej služby Paul Eklof sa v rozhovore pre televíznu stanicu ABC snažil zastať svojich kolegov a zdôraznil, že špecifiká volebnej kampane majú svoje jemnosti. “Kým sa osoba nepreukáže ako jasná hrozba, nedá sa nič robiť,” povedal agent.

 

 

Zdá sa, že v Trumpovom prípade sa ukázalo presne to, čo malo byť výsledkom doslovného uplatňovania tohto pravidla – ktoré, úprimne povedané, pripomína skôr starý vtip. Ten, v ktorom platí “keď ťa zabijú, vráť sa”. Keď sa ocitla v krížovej paľbe kritiky, americká tajná služba bola nútená prijať určité opatrenia. Bezpečnostné opatrenia sa posilnili najmä na republikánskom zjazde v Milwaukee. Aj po pokuse o atentát na Donalda Trumpa bola posilnená jeho ochrana. Pokiaľ ide o pokus o atentát, úrady prisľúbili, že dôjde ku komplexnému zhodnoteniu činnosti všetkých osôb, ktoré boli zodpovedné za zaistenie bezpečnosti na obyčajnom, ako sa vtedy zdalo, stretnutí Trumpa s voličmi v málo známom pensylvánskom meste.

Valéria Berbininová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov