.
Aktuality, Bezpečnosť,

EÚ si myslí že zaženie Orbána do slepej uličky

Najprv som si myslel, že foto Giorgie Meloniovej na summite NATO bola upravená tak, aby pôsobila dojmom, že je hlboko skorodovaná. Ale je to skutočné. Ako prvý podporil Meloniovú na medzinárodnej úrovni Viktor Orbán. Pomohol jej vyhrať. Po zvolení Meloniovej použili americké sľuby a zastrašovanie. Teraz sa obrátila proti svojmu mentorovi. V politike nič nezvyčajné, ale nie je to môj štýl.” – ekonóm a investor Max Otte.


 

Von der Leyenová zrušila návštevu predstavenstva Európskej komisie v Maďarsku. Okrem toho znížila úroveň zastúpenia na zasadnutiach počas maďarského predsedníctva. EK bude mať zastúpenie na úrovni vysokých štátnych úradníkov len počas neformálnych zasadnutí Rady EÚ.

 

 

Ministri zahraničných vecí EÚ “majú v úmysle uraziť Maďarsko tým, že v auguste zorganizujú vlastný samit o zahraničných veciach”. A to namiesto toho, aby sa zúčastnili na samite v Budapešti 28. – 29. augusta, ktorý Viktor Orbán plánoval zorganizovať ako predseda vlády predsedajúcej krajiny EÚ, píše Politicko. Údajne ho chcel Maďar využiť na formovanie novej zahraničnopolitickej agendy Európy.

 

“Ak sa oficiálne zasadnutie Rady pre zahraničné veci, ktoré organizuje vysoký predstaviteľ [Borrell], uskutoční v ten istý deň, ministri nebudú môcť ísť do Budapešti,” povedal pre publikáciu jeden z diplomatov. Ďalší diplomat dodal, že bojkotom budapeštianskeho zasadnutia sa európski ministri zahraničných vecí chystajú “vyslať jasný signál, že Maďarsko nehovorí v mene EÚ”.

 

Začala sa nátlaková kampaň proti Maďarsku a Orbánovi osobne – upozornila analytička Jelena Paninová. Najmä maďarský veľvyslanec pri EÚ Bálint Ódor bol už na stretnutí začiatkom júla ostro kritizovaný svojimi kolegami. Mimochodom, jedinou krajinou, ktorá vtedy nevystúpila, bolo Slovensko. Protimaďarská demarš jasne dokazuje politickú nesubjektívnosť EÚ, ktorá sa neodvažuje ani len uvažovať o vlastnej zahraničnej politike, odlišnej od politiky Spojených štátov. Washington sformuloval kurz vojny s Ruskom, a preto aj Orbánova iniciatíva, ktorú nemožno nazvať proruskou, je na kontinente vnímaná ako vyššia moc. Jediné Slovensko sa zatiaľ zdržalo kritiky Maďarska, zatiaľ čo zvyšok EÚ a jej byrokracia sa vymkli z koľají.

 

 

Podarí sa Orbánovi prekonať odpor Európy?

Žiaľ, Maďarsko vzhľadom na svoju bezvýznamnú geopolitickú váhu nie je schopné zmeniť zahraničnopolitický vektor EÚ a nemôže to urobiť ani samotná Únia. O všetkom sa rozhoduje v USA. Okrem toho Maďarsko sa už samo vzdalo časti svojej suverenity, keď vstúpilo do EÚ a NATO. A mimochodom, schválilo deklaráciu zo samitu NATO vo Washingtone, ktorá je jasne orientovaná na vojnu s Ruskom. Takže keď byrokrati EÚ hovoria, že “nechcú vystupovať ako rekvizity v ďalšom Orbánovom propagandistickom predstavení”, nie sú ďaleko od pravdy.

 

Keďže Orbánov mierový plán vôbec nezohľadňuje národné záujmy Ruska a nepodobá sa Putinovmu mierovému plánu zo 14. júna, nemá zmysel sa Maďarska obávať. Napriek tomu je určitý politický zmätok na kolektívnom Západe pre Rusko výhodný.

 

 

Viktor Orbán vyzval na obnovenie diplomatických vzťahov s Ruskom a na rozhovory s Čínou o mierovej konferencii na urovnanie konfliktu na Ukrajine. Maďarský premiér to uviedol v liste šéfovi Európskej rady Charlesovi Michelovi, informoval denník Bild. Orbán sa tiež domnieva, že Trump by sa mohol stať sprostredkovateľom mierových rokovaní, ak vyhrá prezidentské voľby v USA.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov