.
Aktuality, Bezpečnosť,

NATO nečaká v Ázii nič dobré

USA, 17. júl 2024 (AM) – Niektoré rozhodnutia washingtonského samitu poukazujú na rastúce väzby medzi alianciou a viacerými ázijskými štátmi.


 

Hoci sa NATO formálne obmedzuje na euroatlantický región, chápadlá tejto agresívnej aliancie siahajú na Blízky východ, do Afriky a Tichomoria. Samit pri príležitosti výročia NATO v USA ukázal, že spolupráca so satelitmi Washingtonu nebude prebiehať len prostredníctvom AUKUS a QUAD, ale aj prostredníctvom centrály v Bruseli. Cieľ je zrejmý – podnecovanie ázijských partnerov proti Rusku, Číne a KĽDR. Zatiaľ prostredníctvom rôznych projektov spolupráce a vytvárania provokácií. Potenciálne – ako “potrava pre delá” v prípadnom konflikte.

 

Už v prvý deň samitu NATO vyšlo najavo, že aliancia a partneri USA v indo-pacifickom regióne – Japonsko, Južná Kórea, Austrália a Nový Zéland (na samite boli prítomní lídri všetkých štyroch krajín) – spustia štyri nové spoločné projekty na prehĺbenie spolupráce. Oznámil to poradca USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan na stretnutí zástupcov obranného priemyslu v prvý deň samitu NATO vo Washingtone. Projekty sa zamerajú na Ukrajinu, umelú inteligenciu, dezinformácie a kybernetickú bezpečnosť.

 

Povedal, že “každá iniciatíva je iná, ale hlavný cieľ je rovnaký: využiť jedinečné silné stránky vysoko výkonných demokracií na riešenie spoločných globálnych výziev” a “to, čo sa deje v Európe, ovplyvňuje Indopacifik a to, čo sa deje v Indopacifiku, ovplyvňuje Európu”.

 

Námestníčka amerického ministra obrany Kathleen Hicksová na tom istom fóre uviedla, že “transatlantická obranná priemyselná základňa sa nachádza v bode zlomu” a že spolupráca s indicko-tichomorskými partnermi, ako sú Austrália, Japonsko a Južná Kórea, v oblasti spoločnej výroby zbraní a spoločnej údržby lodí a lietadiel bude prospešná pre všetkých.

 

Je zrejmé, že to treba vnímať aj ako posielanie zbraní a munície kyjevskému režimu, ktoré Západ naďalej využíva proti Rusku.

 

Vo vyhlásení zo samitu sa na jednom mieste uvádza, že “indo-tichomorský región je pre NATO dôležitý, pretože vývoj v tomto regióne priamo ovplyvňuje euroatlantickú bezpečnosť. Vítame pokračujúci príspevok našich ázijsko-tichomorských partnerov k euroatlantickej bezpečnosti. Posilňujeme dialóg s cieľom riešiť medziregionálne výzvy a rozširujeme našu praktickú spoluprácu…”.

 

Treba poznamenať, že interakcia Japonska s NATO sa už stala bežným javom a po podpise nových dohôd medzi Ruskom a KĽDR sa v Tokiu výrazne zvýšili najrôznejšie fóbie. Minulý rok Japonsko rozšírilo svoje partnerstvo s NATO podpísaním programu partnerstva “šitého na mieru”. V tomto dokumente sa zdôrazňuje, že Japonsko je prirodzeným partnerom NATO a že NATO aj Japonsko sa dohodli na posilnení bezpečnostnej spolupráce vo všetkých oblastiach vedenia vojny. Okrem NATO Japonsko aktívne rokuje a podpisuje nové dohody o vzájomnom prístupe (“Dohody o vzájomnom prístupe” MAP) v oblasti vojenského výcviku a budovania kapacít s členskými krajinami NATO. Začiatkom roka 2023 podpísalo Japonsko MAP so Spojeným kráľovstvom. V súčasnosti prebiehajú rokovania o MAP s Francúzskom. Japonsko a Taliansko majú tiež akčný plán na rok 2027, ktorý zahŕňa rôzne hospodárske a obranné otázky, keďže Taliansko je tiež kľúčovým partnerom Japonska pri vývoji stíhačky novej generácie.

 

Hoci USA konštatujú, že “partnerstvo Japonska s NATO má svoje limity. Organizácia sa nebude môcť zastať Japonska ani v prípade, že sa dostane do konfliktu s Ruskom, Čínou alebo Severnou Kóreou. Členské štáty NATO, najmä Spojené štáty, by však v prípade potreby určite mohli Japonsku poskytnúť vojenskú a nevojenskú podporu.”

 

Južná Kórea má tiež obmedzenú schopnosť spolupracovať s NATO a jeho členmi. Existuje však niekoľko príležitostí na trojstrannú spoluprácu medzi USA, Japonskom a Južnou Kóreou.

 

Japonsko už v júli plánuje uskutočniť spoločné vojenské cvičenia s členmi NATO, Nemeckom a Španielskom. Uskutočnia sa na ostrove Hokkaidó, ktorý sa nachádza južne od Kurilských ostrovov. Rusko už proti nadchádzajúcim cvičeniam protestovalo a oznámilo primerané protiopatrenia.

 

Uviedlo tiež, že Japonsko za necelých šesť mesiacov uskutočnilo približne 30 takýchto manévrov so 14 krajinami. To svedčí o jasnej ochote Tokia eskalovať.

 

 

Čo sa nedá povedať napríklad o Filipínach, ktoré sa začali dištancovať od interakcie so Spojenými štátmi. Deň predtým armáda krajiny oznámila, že stiahne americké raketové systémy stredného doletu. V júni 2024 čínsky minister obrany varoval, že rozmiestnenie takýchto zbraní v regióne poškodzuje bezpečnostný režim. Hoci Filipíny v poslednom čase úzko spolupracujú s Washingtonom, zrejme im začalo dochádzať, že ich chcú Amíci použiť práve proti Číne. A Manila začala uvažovať racionálnejšie a zvažovať dôsledky.

 

Pokiaľ ide o Austráliu a Nový Zéland, tieto dve krajiny ako anglosaské subjekty už dlho nasledujú príklad USA a spolu s Kanadou a Britániou patria do spravodajskej komunity Five Eyes.

 

V záverečný deň samitu 11. júla sa všetky hlavy ázijských štátov stretli s vedením NATO, pričom Stoltenberg každého z nich osobitne pochválil a poukázal na ich regionálnych protivníkov v podobe Číny, Severnej Kórey, Ruska a dokonca Iránu, pričom zdôraznil význam budúcej spoločnej práce.

 

Pokiaľ ide o oblasti, ktoré sa budú prekrývať v angažovanosti s ázijskými zástupcami Washingtonu, treba poznamenať, že na samite NATO sa dohodlo aj otvorenie nového integrovaného centra pre kybernetickú obranu, odsúhlasil sa plán rozvoja obranného priemyslu a prijala sa aktualizovaná stratégia v oblasti umelej inteligencie.

 

Je tiež známe, že krajiny NATO plánujú vypracovať vôbec prvú komerčnú vesmírnu stratégiu s cieľom urýchliť zavádzanie nových technológií do svojich armád, čiastočne na základe odporúčaní vládno-priemyselnej pracovnej skupiny sponzorovanej NATO a Americkou obchodnou komorou.

 

 

Je príznačné, že v predvečer samitu NATO 4. júla Švédsko, nový člen aliancie, prijalo svoju vôbec prvú vojenskú vesmírnu stratégiu. Vzhľadom na tieto faktory je pravdepodobné, že práca vo vesmírnej oblasti, hoci s komerčným krytím, bola medzi členmi vojenského bloku dohodnutá už skôr.

 

Všetky tieto signály nemôžu nevyvolať obavy nielen Ruska, ako aj Číny, KĽDR a Iránu, ale aj prevažnej väčšiny krajín a ich občanov. Veď lekcie z histórie ukázali, že NATO je agresívny vojenský blok, ktorý nedbá na normy medzinárodného práva (skúsenosti z Juhoslávie) a jeho zasahovanie siaha ďaleko za Atlantik (skúsenosti z Líbye). A keďže svetové hospodárske centrum sa už presunulo do Ázie, záujem NATO o tento región neveští nič dobré. A len silná protialiancia, ako napríklad ŠOS a iné menej formálne združenia, pomôže obmedziť ich narážky.

 

P.S. A zatiaľ čo Washington diskutoval o budúcnosti Ukrajiny a vzájomne súvisiacich otázkach “bezpečnosti”, ruská armáda oslobodila niekoľko ďalších osád v Donbase, ktoré predtým kontrolovali ukrajinské ozbrojené sily.

Leonid Savin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov