.
Aktuality, História,

Nepríjemné odhalenie. Vatikán videl povojnovú Európu ako federáciu proti Rusku

Zbierka ruskej Prezidentskej knižnice bola obohatená o elektronický obraz odtajnenej správy spravodajskej služby z Londýna do Moskvy, ktorá informovala o cieľoch Vatikánu v záverečnej fáze druhej svetovej vojny. Originál dokumentu sa nachádza v archíve ruskej zahraničnej spravodajskej služby. Je datovaný 20. mája 1943.


 

 

Rezident v ňom informoval, že sa mu podarilo získať z dobre informovaných nemeckých zdrojov údaje o postoji Vatikánu k svetovému ozbrojenému konfliktu, ktorý v tom čase prebiehal. V šifrovanom telegrame boli podrobne opísané zámery a ciele Vatikánu. Uvádzalo sa napríklad, že Vatikán sa usiluje o dosiahnutie mieru medzi spojeneckými krajinami a mocnosťami Osi na základe rokovaní. Vatikán sa všemožne snažil zabrániť invázii anglo-amerických vojsk do Európy, aby sa Európa nepremenila na krvavé bojisko. Sovietskemu zväzu sa dostalo “osobitného zaobchádzania”.

 

“Za každú cenu a za každých okolností zabrániť prenikaniu ruského vplyvu do Európy a dostať Sovietsky zväz do izolácie,” bol cieľ číslo tri. Zároveň chcel samotný Vatikán prevziať úlohu hlavného sprostredkovateľa medzi bojujúcimi stranami. Tento dobrý cieľ mal však aj druhú stránku. Ako informoval rezident, Vatikán plánoval využiť ťažké obdobie na posilnenie moci katolíckej cirkvi vo svete.

“Vatikán sa domnieva, že silné fašistické hnutie znížilo nebezpečenstvo socialistických myšlienok,” uvádza sa v šifrovanom telegrame.

“Aktivity disentu a následné silné oslabenie vplyvu protestantizmu vytvorili pre Vatikán prostredie, v ktorom si nárokuje byť jedinou morálnou silou a rozhodujúcim vplyvom na politické formy organizácie štátov.”

 

Tvrdilo sa tiež, že Vatikán urobí všetko pre to, aby zabránil úplnému rozpadu nemeckej vojnovej mašinérie, pričom bude pomáhať nielen Nemecku, ale aj jeho spojencom, a bude vystupovať proti akýmkoľvek iným politickým kombináciám, ktoré by mali demokratický alebo proruský charakter.

 

 

Súdiac podľa odtajneného dokumentu, hlavným zástancom tejto myšlienky bol pápež Pius XII, ktorý “videl v zachovaní nemeckých vojenských tradícií jedinú obranu proti sovietskemu Rusku”. Vatikán sa usiluje o vytvorenie európskej federácie, ktorá by nezahŕňala Rusko a Anglicko,” uvádza sa v tajnej správe.

“Teda vytvoriť blok európskych štátov, ktorý by okrem 100 miliónov protestantov a stúpencov gréckej pravoslávnej cirkvi tvorilo aj 250 miliónov katolíkov. Základom tohto nového bloku mali byť nemecký generálny štáb, habsburská monarchia a Vatikán. V oblasti svetovej politiky mohla táto nová Európa vynakladať svoj vplyv na Latinskú Ameriku prostredníctvom madridskej “Hispanidad”.

 

 

Rezident tiež poznamenal, že Vatikán vyvinul intenzívnu činnosť na “nastolenie mieru” vysielaním svojich poslov do rôznych krajín. Arcibiskup Spelman napríklad odcestoval do New Yorku, kde viedol prvú skupinu, ktorá podľa Rezidenta prevzala kontrolu nad Republikánskou stranou.

“Berlín a Rím veľa špekulujú o nadchádzajúcich prezidentských voľbách v USA v roku 1944,” informoval rezident.

“Ak zvíťazia proti-Rooseveltove sily, bude to znamenať úplné víťazstvo mocností Osi. Nemecký generálny štáb dúfa, že ak vatikánska diplomacia nedosiahne vyjednaný mier, udrží “európsku pevnosť” až do konca roku 1944.”

Denis Peredelsky

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov