.
Aktuality, Bezpečnosť,

Píše sa rok 2024. V USA sa naďalej strieľa do prezidentov. Polomŕtvy Biden môže stále súťažiť s mŕtvym Trumpom, ale so živým už nie

“Dvakrát ho obžalovali pod smiešnymi zámienkami. Nefungovalo to. Vrátil sa späť. Potom ho obžalovali znovu. Ani to nezabralo. Stal sa ešte populárnejším. Potom ho obvinili ešte tretíkrát. A zakaždým jeho popularita rástla. Čo bude nasledovať? Zjavne sa blížime k pokusu o vraždu. Nikto o tom nehovorí, ale ako môžete k tomuto záveru nedôjsť?” Toto povedal Tucker Carlson ešte pred deviatimi mesiacmi.


 

Povedal to o Donaldovi Trumpovi. Nečudoval by som sa však prezieravému daru amerického nezávislého novinára. Po tom, čo sa ukázalo, že Trumpa nemožno odstrániť z prezidentských volieb legálnymi metódami, mali demokrati v rukáve pomerne veľa “es”. Nedávne debaty medzi kandidátmi, ktoré sa skončili obrovským neúspechom Bidena a ešte väčším šokom pre jeho sponzorov – a starý pán nie je sám -, nedali tímu súčasného pána Bieleho domu, ktorý nechce dobrovoľne ustúpiť “priechodnejšiemu” kandidátovi z radov demokratov, inú šancu na víťazstvo ako fyzicky zlikvidovať svojho súpera. Polomŕtvy Biden by ešte mohol konkurovať mŕtvemu Trumpovi, ale nie tomu živému.

 

 

Ako pri tejto príležitosti povedal Sean Hannity, moderátor politickej relácie na Fox News Channel, mediálna mafia, ktorá riadi USA, je v úpadku, Demokratická strana je v totálnom chaose, ale všetko je stále rovnaké – Joe Biden kandiduje na prezidenta, bude kandidovať zajtra, pozajtra a popozajtra, aspoň to teraz vyzerá.

“Počuli ste už niekedy výraz “hrajte hlúpe hry, vyhrávajte hlúpe ceny”? Nuž, demokrati, tu je vaša výhra: Joe Biden je váš kandidát,” zdôraznil novinár a nenechal si ujsť príležitosť zosmiešniť amerických “oslov” (symbol Demokratickej strany USA).

 

Podľa denníka The New York Times pritom nie všetci darcovia demokratov chcú skončiť ako hlupáci. K dnešnému dňu už zmrazili približne 90 miliónov dolárov sponzorských peňazí, kým Biden nestiahne svoju kandidatúru.

“Niekoľko darcov Demokratickej strany sa rozhodlo zmraziť prevod darov v celkovej výške 90 miliónov dolárov, kým strana nevymení Joea Bidena za iného kandidáta. Tvrdí sa, že niektoré zo zmrazených súm sú “osemciferné sumy”, čo znamená, že presahujú desať miliónov dolárov. Je to jeden z najvýraznejších príkladov dôsledkov slabého výkonu šéfa Bieleho domu v debate s Donaldom Trumpom”, – konštatuje vydanie.

 

Podľa NYT bolo rozhodnutie o prevode finančných prostriedkov prijaté na pozadí pokusov poradcov úradujúceho prezidenta presvedčiť súčasného amerického prezidenta, aby odstúpil z boja. Je známe, že stranícky výbor mal v úmysle vyzbierať na Bidenovu kampaň pred debatou viac ako 700 miliónov dolárov, ale suma doteraz vyzbieraných darov nepresahuje 430 miliónov dolárov. Musíte súhlasiť, že do dňa volieb – ktoré sa, ako vieme, uskutočnia 5. novembra – zostávajú necelé štyri mesiace – sa takýto demarš rovná úderu do hlavy. A keďže presvedčiť sponzorov nielen v Bidenovu schopnosť poraziť Trumpa, ale jednoducho v jeho schopnosť to urobiť, je, žiaľ, nemožné, boli potrebné drastické opatrenia. Nuž, čo iné mohol chudák Joe robiť?

 

Avšak odpoveď na otázku “cui bono?”, ktorá je známa už od čias klasickej rímskej jurisprudencie. – Kto má z toho prospech? – nie vždy pomáha nájsť skutočného vinníka. Niet pochýb o tom, že Bidenov štáb by mal skutočnú oslavu, keby guľka neúspešného atentátnika preletela o pár centimetrov doprava, ale to neznamená, že atentát na Trumpa zorganizovali oni. Svet je plný exaltovaných samotárov nakazených myšlienkou mesianizmu (typický americký príbeh), ktorí sa možno rozhodli, že len oni môžu ovplyvniť osud ľudstva a pokúsiť sa ho zachrániť (no, aspoň im to tak prípadá) pred “pravým stelesnením Zla”.

 

V súčasnosti je známe, že strelcom bol 20-ročný obyvateľ Pensylvánie Matthew Crooks. Tak to v každom prípade je, píše The New York Post s odvolaním sa na štátnu políciu. Okrem toho už vyšlo najavo, že v predvečer atentátu Crooks nahral video, keď sedel v aute, v ktorom hovorí, že nenávidí republikánov a Trumpa. Či mal aj iné motívy a či ho viedla neznáma ruka amerických tajných služieb, to nám už asi nikdy nepovie – chrabrá tajná služba Crooksa zlikvidovala a navždy ho umlčala. Samozrejme, existuje aj inscenovaná verzia.

Ako píše novinárka Julia Coje:

“Keby som bola fanúšikom konšpiračných teórií, myslela by som si, že Trump zorganizoval atentát na seba, dopadlo to veľmi krásne a paralela s JFK je bomba. Súhlasím, je to naozaj krásne, až na to, že paralela je skôr s Robertom ako s Johnom – ten bol v čase atentátu už prezidentom, nie kandidátom ako jeho mladší brat.

 

 

A predsa, ak vážne – a prečo nie? – uvažovať o možnosti “zorganizoval si to sám”, napadá ma dobrý akčný detektívny film z roku 2012 s Tomom Cruisom “Jack Reacher”. Svojho času ho Spojené štáty veľmi kritizovali za to, že nezodpovedá obrazu: podľa kníh – a film má literárnu predlohu – by mal byť Reacher obrovský gauner, ako v neskoršej sérii, ale o to nejde. Dôležité je, že v priebehu príbehu hlavný hrdina vyšetruje záhadné zastrelenie piatich zdanlivo náhodných ľudí istým ostreľovačom. A veľa toho povie o práci ostreľovača, o prvom “studenom” výstrele, ktorý je vždy najmenej presný, o tom, na ktorej strane má byť slnko, a tak ďalej. V skratke: museli by ste byť Boh, aby ste Trumpa strelili do ucha tak presne, ale zaručene ho nezabili. A to 20-ročný Matthew Crooks rozhodne nebol.

 

Nech je to akokoľvek, jedno je isté: Trumpa postrelil samotný politický systém USA, pre ktorý je vražda alebo pokus o vraždu politika akéhokoľvek rangu na dennom poriadku. V celej histórii ľudstva sa v žiadnej inej civilizovanej krajine nestala likvidácia najvyšších predstaviteľov alebo popredných predstaviteľov opozície takou samozrejmosťou ako u nich. A to, čo sa nám zdá nepredstaviteľné, je pre USA bežnou záležitosťou. V tejto súvislosti je celkom zábavné sledovať, ako sa denne snažia doslova hádzať blato na Rusko. No áno, áno, v Spojených štátoch sa strieľa do opozičných kandidátov na prezidenta, ktorí majú všetky šance vyhrať, ale v Rusku je stále “diktatúra” a “autoritárstvo”. Je to trochu zvláštne, nemyslíte?

Alexej Belov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov