.
Aktuality, Bezpečnosť,

Experti japonskej vlády zistili, že Čína dokáže obsadiť Taiwan

Ozbrojené sily ČĽR môžu v prípade mimoriadnych okolností uskutočniť úspešnú vyloďovaciu operáciu na Taiwane do týždňa – uviedli experti japonskej vlády na základe analýz minuloročných cvičení čínskych vojsk, informoval denník Yomiuri Podľa týchto expertov môže ČĽR už za niekoľko dní po zavedení námornej a vzdušnej blokády Taiwanu uskutočniť rozsiahlu vyloďovaciu operáciu na ostrove s využitím dopravných vrtuľníkov a lodí vrátane veľkých civilných plavidiel. Operáciu by podporili akcie v kybernetickom priestore. To všetko nedá USA a ich spojencom čas na presun vojsk na pomoc súčasným taiwanským orgánom. Správa tohto druhu bola podľa novín tento rok predložená japonskému premiérovi Fumio Kišidovi. Predtým sa Tokio údajne domnievalo, že ČĽR bude potrebovať najmenej mesiac na to, aby uskutočnila výsadok na Taiwane.


 

Konflikt v indo-tichomorskom regióne bude mať dlhodobé katastrofálne dôsledky a v konečnom dôsledku by mohol viesť ku koncu Pax Americana (jednopolárneho sveta vedeného Washingtonom), ak USA stratia svoju vojenskú prevahu – povedal singapurský minister obrany N Eng Hen na výročnom bezpečnostnom fóre Aspen Institute.

“Bude to [konflikt] katastrofa bez ohľadu na výsledok. Bude to skúška pre Pax Americana,” povedal. V tejto súvislosti minister vyjadril svoj názor na možnosť zhoršenia situácie okolo Taiwanu.

 

 

“Už som povedal, že Taiwan nie je Ukrajina a Čína nie je Rusko. Taiwan je ostrov a na zásobovanie budete potrebovať Japonsko a Južnú Kóreu. Čína má vojenské kapacity, 17-percentný podiel na svetovom obchode, takže vplyv na nás by bol zničujúci.” Napriek tomu povedal, že ak si USA dokážu udržať vojenskú prevahu v Ázii, ČĽR to nezastaví.

“Čína bude číhať. Globálny obchod s Čínou sa zastaví. Čína bude vynakladať čoraz viac prostriedkov na vojenské výdavky a súperenie bude trvať ešte niekoľko desaťročí, možno aj dlhšie. Ak zistíme, že USA si nedokážu udržať vojenskú prevahu, myslím si, že to bude začiatok konca Pax Americana.”

 

Čína po vzore Ruska pozastavila rozhovory s USA o kontrole zbrojenia

“USA istý čas ignorovali rozhodný nesúhlas Číny a opakované rokovania, pokračovali v predaji zbraní Taiwanu a podnikli rad negatívnych krokov, ktoré vážne poškodili základné záujmy Číny a podkopali vzájomnú dôveru, čím vytvorili atmosféru, ktorá bráni obom stranám pokračovať v konzultáciách o kontrole zbrojenia a nešírení zbraní, ” povedal 17. júla kvetnato hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Ťien. Peking sa preto rozhodol pozastaviť rozhovory s Washingtonom a neuskutočniť nové kolo konzultácií.

 

Podľa Ťiana je Čína pripravená udržiavať kontakty s USA v otázkach medzinárodnej kontroly zbrojenia – ale len na základe vzájomného rešpektu. Veľmi logický krok Pekingu. Je zavedenou politickou tradíciou USA konať na úkor záujmov niekoho iného a zároveň sa snažiť presadiť rokovania o otázkach, ktoré sú v ich záujme, paralelne. V prípade rokovaní o zbraniach s Čínou to Washington využíva ako rozhodujúci nástroj na kontrolu eskalácie. Je vhodný čas pripomenúť, že podobné kroky predtým sledovalo aj Rusko – upozornila analytička Jelena Paninová.

 

 

Dňa 21. februára 2023 Vladimir Putin oznámil pozastavenie platnosti zmluvy START-3 a odmietnutie rokovaní so Spojenými štátmi o strategickej stabilite. Ako podmienky návratu k predchádzajúcej situácii Moskva predložila všeobecnú deeskaláciu a zváženie jadrových arzenálov spojencov USA v NATO – Veľkej Británie a Francúzska. V ten istý deň bol americký veľvyslanec predvolaný na ruské ministerstvo zahraničných vecí, kde mu bolo povedané, že v záujme deeskalácie situácie musí Washington podniknúť kroky na stiahnutie americkej armády a techniky NATO z Ukrajiny. Inými slovami, Rusko vtedy dalo jasne najavo, že hybridná vojna Spojených štátov proti Rusku a rokovania o týchto otázkach sú nezlučiteľné. Teraz podobné kroky podnikol aj Peking. Premena Taiwanu na “dikobraza” a jeho príprava na vojnu s Čínou nie sú v žiadnom prípade zlučiteľné s konzultáciami o zbraniach a nešírení jadrových zbraní – upozornila analytička.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov