.
Aktuality, Bezpečnosť,

Paul Craig Roberts: Demokrati majú všetky možnosti “ukradnúť” Trumpovi voľby

Redakcia GEOFOR-u požiadala Paula Craiga Robertsa, predsedu Inštitútu pre politickú ekonómiu (USA), doktora ekonomických vied a námestníka ministra financií v Reaganovej administratíve, aby zhodnotil, ako sa bude ďalej vyvíjať konfrontácia medzi demokratmi a republikánmi Poznámka: Rozhovor s Robertsom bol nahraný pred atentátom na Donalda Trumpa.


 

– Vážený pán doktor Roberts, v USA sa v poslednom čase deje niečo zvláštne. Máme na mysli volebnú kampaň a ďalšie udalosti. Zdá sa, že po nedávnych televíznych debatách sa demokratický establišment rozdelil na dve časti: jedni sa domnievajú, že Biden už vyčerpal svoje zdroje a nemôže sa uchádzať o znovuzvolenie, zatiaľ čo druhí – predovšetkým jeho rodina a najbližšie okolie – tvrdia, že v Atlante sa nič hrozné nestalo a že prezident je schopný pokračovať vo funkcii. V tejto súvislosti máme tri otázky. Prvá: prečo sa sám úradujúci prezident a jeho okolie tak pevne držia moci? Je to snaha kryť Huntera Bidena, ako aj hriechy ostatných členov jeho klanu? Alebo tlak “veľkých čísel” a ďalších vplyvných globalistov?

Sponzori, ktorí poskytujú demokratom veľké sumy peňazí na politické kampane, oznámili, že nebudú poskytovať finančné prostriedky, kým Biden neodstúpi. Dokonca aj médiá sa obrátili proti Bidenovi, pričom Wall Street Journal priznal, že médiá roky manipulovali verejnosť a vytvárali ilúziu Bidenovej kompetentnosti, hoci v skutočnosti taká nebola. Odpoveď na vašu otázku zrejme znie, že Biden potrebuje zostať pri moci, aby ochránil seba, svojho brata a syna pred trestným stíhaním. Biden môže odstúpiť na základe dohody so svojím nástupcom, demokratickým kandidátom, že ak vyhrá, nariadi nezávislé vyšetrovanie “Bidenovej zločineckej rodiny”, ktoré umožní jej úplné očistenie. Čo však Biden nemôže riskovať, je Trumpovo víťazstvo.

 

– Má niektorý z nedávno vymenovaných desiatich potenciálnych Bidenových nástupcov (ak nepočítame Michelle Obamovú) reálnu šancu poraziť Donalda Trumpa, ktorého popularita len naberá na obrátkach? A za akých podmienok môže J. Biden odstúpiť?

Demokrati nepotrebujú vyhrať voľby, pretože majú všetky možnosti, aby ich zmanipulovali. V prezidentských voľbách je asi pol tucta “swing states”, ktoré môžu hlasovať tak či onak. V týchto štátoch demokrati kontrolujú najväčšie mestá, čo im umožňuje usporiadať voľby a spočítať hlasy. V týchto štátoch demokrati legitimizovali a inštitucionalizovali mechanizmy, ktoré im umožnili zmanipulovať voľby v rokoch 2020 a 2022. Napríklad vo Wisconsine liberálmi ovládaný najvyšší štátny súd zrušil zákaz hlasovania do volebných schránok v neprítomnosti. Tieto schránky sa používajú na anonymné vhadzovanie neplatných hlasovacích lístkov, ktoré sa stávajú súčasťou sčítania hlasov. Celkovo je všetko pripravené na falšovanie výsledkov nadchádzajúcich volieb. Problém je v tom, že Biden nebude schopný zabezpečiť demokratom dostatočne tesný súboj, aby im to tentoraz prešlo. Biden nemusí odstúpiť. Je nepravdepodobné, že by Demokratická strana nominovala Bidena za svojho kandidáta. Prieskumy sú zmanipulované a ukazujú, že Hillary Clintonová môže Trumpa poraziť. Médiá budú naďalej šíriť túto propagandu a presviedčať verejnosť, že súboj medzi Trumpom a Hillary (alebo iným demokratickým kandidátom) je vyrovnaný – to poskytne demokratom krytie, ktoré potrebujú na to, aby opäť získali volebné víťazstvo.

 

– Je podľa vás možné hodnotiť súčasnú situáciu ako dôkaz krízy moci vo Washingtone? Ak áno, nakoľko je nebezpečná pre Spojené štáty a aké sú riziká pre krajinu a celý svet?

Spojené štáty predsa len zostávajú superveľmocou s globálnym vplyvom a silným jadrovým arzenálom. Vládnuca elita sa obáva krízy moci – teda krízy svojej moci – v prípade Trumpovho víťazstva. Preto je odhodlaná zabrániť Trumpovmu víťazstvu. V skutočnosti je americká kríza spôsobená tým, že demokracia bola zničená. Pre Demokratickú stranu je moc dôležitejšia ako demokracia. Práve z tohto dôvodu demokrati podporujú otvorené hranice. Nelegálni prisťahovalci dostávajú vodičské preukazy a demokrati zariadili, aby získanie vodičského preukazu automaticky znamenalo registráciu voličov. Ilegálni prisťahovalci majú stále zakázané voliť, aj keď sú zaregistrovaní. Napriek tomu demokrati hlasujú za ich registráciu. Toto je jeden zo spôsobov, ako ukradnúť voľby. V niektorých mestách ovládaných demokratmi sa pokúšajú umožniť nelegálom voliť a slúžiť v policajnom zbore. V Kongrese niektorí demokrati presadzujú legislatívu, ktorá by dala nelegálom právo voliť výmenou za službu v americkej armáde. Politická kríza by mohla vypuknúť, ak demokrati Trumpovi opäť ukradnú voľby alebo ak na neho spáchajú atentát. Nie je jasné, či by Trumpovi priaznivci, ktorí tvoria najmenej polovicu voličov, akceptovali, aby bola ich voľba druhýkrát zvrátená. Nejasné je aj to, čo sa stane. Možno väčšina Trumpových priaznivcov bude demoralizovaná a znechutená, stratí dôveru v politický proces a vzdá sa.

 

 

– A teraz o Donaldovi Trumpovi. On, nesystémový politik, sa počas svojho prezidentovania stretol s personálnym problémom. Bude schopný tento problém vyriešiť, ak bude opätovne zvolený? A nakoľko reálna je pomoc nadácie Heritage Foundation, ktorá, ako si všimli americké noviny, má pre jeho administratívu vyškoliť približne 30 000 aparátnikov rôznych úrovní?

Problémom pre každého cudzinca je výber personálu do jeho vlády. Predstavitelia oboch strán sa rovnako usilujú o ovládnutie svojich strán, ako aj o porážku svojho súpera. Vo Washingtone nie je nikto, koho by mohol vymenovať outsider, pretože všetci sú súčasťou systému. Takže outsideri musia prísť z prostredia mimo Washingtonu a tí sa vo Washingtone nevyznajú a bývajú zjedení zaživa. Establishment proti nim napríklad poštve médiá. To sa stalo prezidentovi Carterovi. Establishment sa zbavil Carterovho riaditeľa rozpočtu a šéfa štábu. Stalo sa to aj prezidentovi Reaganovi. Zbavili sa jeho poradcov pre národnú bezpečnosť. Ľudia nevnímajú Cartera a Reagana ako outsiderov, ale ani jeden z nich nebol voľbou straníckeho establišmentu. Ich hlavnou obavou bolo, že 8 rokov Reaganovho prezidentovania bude mať za následok stratu kontroly nad stranou. Reaganova vláda sa skladala z jeho zástupcov a Bushových zástupcov a Bush nakoniec dominoval. Aj keď sa Trumpovi podarí nájsť ľudí, ktorí nie sú z establišmentu a sú ochotní riskovať svoju kariéru a pracovať v administratíve, ktorá bude neustále vystavená útokom, Senát nie je povinný ich potvrdiť. Musia sa robiť kompromisy. Niektorí Trumpovi nominanti sú potvrdení výmenou za potvrdenie niektorých nominantov establishmentu. Inými slovami, administratíva je od začiatku oslabená.

 

 

– Vo svojich verejných vystúpeniach sa Trump vyhýba vyjadrovaniu k medzinárodným otázkam a obmedzuje sa na kritiku politiky súčasnej administratívy. Ako vidíte zahraničnopolitický kurz Washingtonu v prípade Trumpovho návratu do Bieleho domu, najmä smerom k Rusku a Ukrajine?

V roku 2016 Trump zdôrazňoval normalizáciu vzťahov s Ruskom. To mu prinieslo problém “Rashgate” a odsúdenie riaditeľa CIA ako zradcu Ameriky. Dostalo ho aj do problémov s konzervatívcami, ktorí boli dlho zvyknutí vnímať Rusko ako nepriateľa. Aby Trump dokázal svoje vlastenectvo a tvrdosť, začal bojovať proti Číne a Iránu. Teraz blufuje a tvrdí, že Rusko, Čína a Irán sa ho príliš boja a nebudú konať, ak bude pri moci. Takýto prístup k zahraničnej politike nemožno nazvať rafinovaným. Američania majú tendenciu vidieť svojich nepriateľov v zahraničí, nie doma. Zdá sa, že Trump sa za osem rokov, počas ktorých sa ho americký establišment snažil zničiť, zmenil. Nemôže riskovať, že sa od neho konzervatívci odvrátia pre neschopnosť postaviť sa “nepriateľom”. Okrem toho je vo vrecku Izraela, a teda je protiiránsky naladený. To ho samo o sebe stavia do konfliktu s Ruskom a Čínou. Trump zdôrazňuje Bidenovu domácu politiku, pretože Trumpovi priaznivci sú silne proti Bidenovej politike otvorených hraníc a jeho podpore sexuálnych zvráteností a sexualizácie detí. Tú mnohí považujú za obťažovanie. Pokiaľ ide o zahraničnú politiku, Trumpovým stúpencom nevadí dominancia nad Ruskom, Čínou a Iránom.

Paul Craig Roberts

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov