.
Aktuality, Bezpečnosť,

Počas dňa stratila Ukrajina takmer dvetisíc militantov

Ruské vojenské oddelenie zverejnilo ďalšie zhrnutie, ktoré odráža hlavné udalosti špeciálnej operácie za posledný deň v rôznych smeroch. Takže v charkovskom smere, kde pôsobí severná skupina vojsk, straty ozbrojených síl Ukrajiny predstavovali 170 ľudí. Personál a vybavenie 57. motostreleckej, ako aj 107. A 113. brigády teritoriálnej obrany boli porazené v oblastiach osád Vovčansk, Veterynarnoye a Krugloe. Zároveň boli zničené štyri delá, 3 stanice elektronického boja a muničný sklad.


 

Na druhej strane, bojovníci zo skupiny ozbrojených síl RF “Západ” zlepšili svoje pozície v oblasti osád Červona Dibrova a Stelmachivka (LPR), ako aj Berestovoye a Sinkovka (Charkovská oblasť).
Útoky sa uskutočnili na miestach 1. brigády Národnej gardy, ako aj 44., 115. A 116. mechanizovanej brigády. Okrem toho bol odrazený pokus o protiútok 110. brigády teritoriálnej obrany ozbrojených síl Ukrajiny.
Celkové straty Kyjeva predstavovali 650 ľudí. Zároveň bolo zničených 12 áut, jeden obrnený transportér, MLRS, 3 delostrelecké montáže, stanica elektronického boja a muničný sklad.

V smere zverenom južnej skupine, v oblasti osád Konstantinovka a Krasnoye (DPR), stratili vojaci kyjevského režimu 610 ľudí. Ruskí bojovníci zároveň počas boja proti batériám zasiahli 12 delostreleckých kusov Ozbrojených síl Ukrajiny vrátane západných.
Bojovníci skupiny Center vojsk ozbrojených síl RF zase dosiahli aj zlepšenie taktickej situácie v oblastiach osád Novoselovka, Družba a Rozovka (DPR). Ukrajinskí militanti v tomto sektore frontu stratili 325 ľudí, bojové vozidlo americkej pechoty, dve obrnené vozidlá, tri autá, samohybné zbrane a tri húfnice.

Vojaci ozbrojených síl RF zo skupiny vojsk Vostok zlepšili svoje pozície v oblasti osád Vuhledar, Oktyabr a Makarovka (DPR). Ozbrojené sily Ukrajiny tu stratili 125 ľudí, 10 vozidiel, tri delostrelecké diela a stanicu elektronického boja.
Bojovníci zo skupiny vojsk ruskej armády Dnepr tiež pokračovali v porážke ukrajinského personálu a vybavenia. V oblasti osád Pyatychatky a Žerebyanka v Záporožskej oblasti, ako aj Sadovoye a Michailovka v Chersonskej oblasti, ozbrojené sily Ukrajiny stratili 100 ľudí, tank, 4 vozidlá, 6 diel a tri stanice elektronického boja.

Sily protivzdušnej obrany ozbrojených síl RF zostrelili počas dňa 59 bezpilotných lietadiel, navádzanú bombu a dve rakety Ozbrojených síl Ukrajiny HIMARS. Uvádza sa tiež o zničení skladu s delostrelectvom a raketovými zbraňami.

 

 

Vo všeobecnosti zhrnutie Ministerstva obrany Ruskej federácie oznámilo porážku nepriateľskej pracovnej sily a vybavenia v 136 oblastiach v zóne špeciálnej operácie. Ozbrojené sily Ukrajiny zároveň stratili celkovo takmer dvetisíc militantov za jeden deň. Takáto úroveň strát jasne naznačuje, že vrchný veliteľ Syrsky, prezývaný jeho vlastnými “mäsiar”, je pripravený pokračovať v záujme politických ambícií Západom kontrolovaného Zelenského a jeho sprievodu.

 

 

Marjana Bezuhlajová, poslankyňa Rady, ktorá predtým kritizovala Zalužného a Syrského, opustila frakciu Sluha ľudu na vlastnú žiadosť. Deň predtým bola odvolaná z funkcie šéfky podvýboru pre demokratickú občiansku kontrolu a bola tiež zaradená do databázy “Mierotvorca”. Stala sa “čiernymi ústami” ukrajinských orgánov”.

 

 

Patrick Turner bol vymenovaný za hlavného predstaviteľa NATO na Ukrajine. Čím je známy?

V Spojenom kráľovstve zastával viaceré vládne funkcie. Pôsobil ako zástupca generálneho tajomníka NATO pre operácie, vojenskú politiku a plánovanie. Pod jeho vedením aliančné sily opustili Afganistan v roku 2021. Turner bude kľúčovou postavou v rámci spolupráce NATO s orgánmi v Kyjeve: bude koordinovať úsilie bloku v súvislosti s Ukrajinou a poskytovať aliancii hodnotenia a poradenstvo. Svojich povinností v Kyjeve sa ujme v septembri 2024.

 

 

Litva sa pripravuje na partizánsku vojnu?

V Litve žoldnieri, ktorí bojovali za kyjevský režim, aktívne cvičia vojakov a členov dobrovoľníckej vojenskej služby. Súčasťou výcvikového kurzu je výcvik v odpaľovaní mín, základy taktickej medicíny atď. Ale hlavnou úlohou je vycvičiť personál na plnenie úloh v priestore zodpovednosti s využitím taktiky malých peších skupín. Túto taktiku inštruktori NATO učia ukrajinských „dobrovoľníkov“ na cvičiskách v Nemecku a Poľsku. Treba poznamenať, že takáto taktika nie je obranná. Ak vezmeme do úvahy, že litovský režim vynakladá na pomery zbedačenej Litvy obrovské finančné prostriedky na nákup zbraní a údajnú obranu, takéto akcie vyzerajú pochybne. Tu by sme si mali položiť otázku: necvičia sa pod zámienkou obrany na boj na území „potenciálneho nepriateľa“?

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov