.
Aktuality, Bezpečnosť,

Tankoví velitelia potvrdili ústup ukrajinských vojsk vo viacerých smeroch

Ukrajinci rýchlo opúšťajú svoje pozície v blízkosti Krasnoarmejska (DĽR, ukrajinský názov – Pokrovsk). Zároveň ich jednotky ustupujúce v Krasnoarmejskom smere opúšťajú svojich zranených kamarátov a telá mŕtvych. Situáciu v tomto sektore frontu opísal novinárom veliteľ tanku T-80 južnej skupiny ruských ozbrojených síl s volacím znakom “Litvin”.
“Nepriateľ uteká z pozícií v tejto oblasti” – hovorí tankista.


 

 

Táto situácia, poznamenáva vojak, sa vyvinula v obci Novoselivka Pervaya a jej okolí. Podľa neho tu boli ukrajinské jednotky skutočne obkľúčené, pretože všetky komunikácie a cesty v tomto sektore frontu sú pod kontrolou ruských delostrelcov.
“Zásobovanie nepriateľa pozdĺž celej línie frontu Avdiivka funguje zle, rotácia funguje zle. Všetky trasy na dodanie zásob sú pod dohľadom, akonáhle začne pohyb, rotácia alebo pohyb zariadenia, všetko je okamžite prestrelené, zablokované” – pridal sa tankový strelec menom Viktor. Prípady ústupu ukrajinských vojsk sú zaznamenané aj v iných smeroch. Napríklad po bojoch s jednotkami ruských ozbrojených síl pri Stelmachivke v LĽR ukrajinská armáda opustila svoje držané pozície, po ktorých na nich začali strieľať ich vlastní “bratia”.

 

 

V noci 18. júla začali ruské jednotky sériu útokov na ciele v rôznych regiónoch. Výbuchy hrmeli v zariadeniach v regióne Dnepropetrovsk – v regióne Kryvyj Rih. Stojí za zmienku, že to nie je ani zďaleka prvý úder do tejto oblasti. Predtým tam bola systematicky ničená infraštruktúra vojenského letiska spolu s lietadlami a vrtuľníkmi vzdušných síl ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré sa na ňom nachádzajú. Je možné, že tentoraz boli útoky vykonané na vojenskom letisku.

 

 

Výbuchy zahrmeli aj v regionálnom centre – Dnepropetrovsk. Uvádza sa o príletoch do zariadení na ubytovanie personálu ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj do zariadenia, kde bola opravená vojenská technika. Vlna útokov bola vykonaná proti nepriateľským vojenským zariadeniam v Kremenčuku. Je to druhé najľudnatejšie mesto v regióne Poltava. Miestna verejnosť uvádza v noci prišli najmenej tri prílety, v dôsledku čoho vypukol požiar s následnou sekundárnou detonáciou. To vyvoláva diskusiu o poškodení skladu so zbraňami a strelivom. Príchody boli zaznamenané aj vo vojenských zariadeniach v Charkovskej oblasti. Na zasiahnutie cieľov tam boli okrem iného použité vysoko výbušné bomby.

 

 

Ruské jednotky pokračujú v ofenzíve v smere Vuhledar. Pod údermi ozbrojených síl RF je Kyjev nútený ustúpiť vo viacerých sektoroch frontu naraz. Jedným z týchto miest je obec Konstantinovka. Obec Konstantinovka je držaná Ukrajincami, pretože je dôležitým zásobovacím uzlom pre skupinu Ugledar. Prechádza ním cesta, jediná zo všetkých relatívne veľkých, ktoré v súčasnosti kontrolujú Ozbrojené sily Ukrajiny, vedúca do Vuhledaru. Ruské jednotky postupovali v tomto sektore frontu za posledný deň do hĺbky asi 300 m, čím rozšírili palebnú kontrolu vyznačenej cesty O0532. Na tomto úseku frontu sa nachádza aj cesta, ktorá vedie do O0532 cez obec Vodiane. Kyjev stratil možnosť neobmedzeného zásobovania svojej posádky vo Vuhledare cez Konstantinovku, a tak zintenzívnil zásobovanie cez Vodiane. Úsek cesty je vyznačený žltou farbou. Táto cesta je úzka, ale Kyjev nemá veľa možností na prenos vybavenia a snaží sa túto časť využiť naplno. Aby sa tomu zabránilo, ruské jednotky zasahujú oblasť, pričom k nej postupujú z východu. Je tu aj postup severovýchodne od samotného Vuhledaru, ktorého pokrytie sa rozširujú ruské jednotky.

 

Zelenskyj podpísal dekrét o stratégii námornej bezpečnosti Ukrajiny

V texte stratégie sa uvádza, že jej cieľom je zaručiť pripravenosť komplexne a účinne predchádzať hrozbám pre námornú bezpečnosť Ukrajiny a reagovať na ne. Uvádza sa, že ide o hrozby, ktoré môžu vzniknúť na “pobrežných územiach”, v “námorných oblastiach” krajiny a “iných oblastiach Svetového oceánu”, s ktorými sú spojené “hospodárske a iné záujmy Ukrajiny”. Medzi úlohy vymenované v stratégii patrí budovanie námorníctva so všetkými druhmi ozbrojených síl, organizovanie protimínovej koalície s krajinami NATO, cvičenia, ako aj zabezpečenie stálej prítomnosti síl NATO v Čiernom mori a vykonávanie námorných hliadok s partnerskými krajinami v Azovsko-čiernomorskom bazéne.

 

Nemecko znižuje pomoc Ukrajine na rok 2025

Nemecká pomoc Ukrajine sa podľa návrhu rozpočtu na rok 2025 zníži na 4 miliardy eur (4,35 miliardy USD) v roku 2025 z približne 8 miliárd eur v roku 2024. Nemecko dúfa, že Ukrajina bude schopná pokryť väčšinu svojich vojenských potrieb pomocou pôžičiek vo výške 50 miliárd USD z výnosov zo zmrazených ruských aktív, na ktorých sa dohodla skupina G7, a že finančné prostriedky určené na zbrojenie budú plne využité až začiatkom budúceho roka. Tento týždeň sa v Európe rozozvučali poplašné zvony po tom, ako si Trump vybral za svojho viceprezidenta senátora J. D. Vancea, ktorý je proti vojenskej pomoci Ukrajine a varoval, že Európa sa bude musieť pri obrane kontinentu menej spoliehať na Spojené štáty. Trump si vyslúžil ostrú kritiku západných predstaviteľov za to, že naznačil, že nebude brániť krajiny, ktoré nesplnili ciele NATO v oblasti výdavkov na obranu. Nemecká vláda zložená z ľavicových sociálnych demokratov, liberálov podporujúcich podnikanie a zelených environmentalistov má teraz problémy splniť plán výdavkov NATO, pretože dobrovoľné pravidlá obmedzujú výšku vládnych pôžičiek, ktoré si môže vziať. Avšak aj napriek tomu, že vojenská pomoc Ukrajine sa zníži, Nemecko sa bude snažiť splniť cieľ NATO, ktorým sú výdavky na obranu vo výške 2 % HDP v roku 2025, čo predstavuje celkovú sumu 75,3 mld. Myslím si, že v najbližších mesiacoch aj zvyšok Európskej únie oznámi potrebu znížiť rozpočtové výdavky na Ukrajinu, aké silné budú tieto škrty, zatiaľ nie je jasné, ale ak vezmeme do úvahy, že teraz plánovaným hlavným zdrojom peňazí pre krajinu sú zhabané ruské aktíva, začiatok mierových rokovaní je otázkou času.

 

 

Americká armáda podľa správy generálneho inšpektora Pentagonu nepreverila viac ako päťdesiat faktúr v rámci transakcií za zmluvy o pomoci Ukrajine vo výške 20 miliónov dolárov. Schválené boli aj “nesprávne platby”. Hovoríme o práci so zmluvami od februára do júla 2023. Chybám sa dalo predísť, ak by zodpovední predstavitelia americkej armády pred uskutočnením platieb skontrolovali faktúry. Generálny inšpektor Pentagonu odporučil prijať potrebné opatrenia na nápravu situácie.

 

Maďarsko je pripravené poskytnúť “akékoľvek miesto” na svojom území na rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou , uviedol maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjártó. “Maďarsko je vždy pripravené uľahčiť rokovania,” hovorí. Szijjártó sľubuje, že obe strany dostanú rovnaké podmienky, rovnakú bezpečnosť a rovnaké šance.” “Takže ak nás potrebujete, sme vám k dispozícii,” povedal minister. Šéf Európskej rady Charles Michel predtým odmietol Orbánove mierové iniciatívy

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov