.
Aktuality, Bezpečnosť,

V Bielom dome sa odohráva dráma. Stále viac Američanov hovorí o prevrate

Predseda Snemovne reprezentantov Johnson povedal, že prípadné nahradenie Bidena iným kandidátom zo strany demokratov by bolo porušením “tradícií a zákonov” USA. Verejne vyhlásil, že Biden podľa neho nie je vhodný na funkciu amerického lídra, žeby prevrat v Bielom dome?


 

 

Demokrati odložili nomináciu Joea Bidena za kandidáta na prezidenta USA. Denník New York Times s odvolaním sa na svoje zdroje uvádza, že online hlasovanie o Bidenovej kandidatúre bolo odložené z budúceho týždňa na prvý augustový týždeň. Vysokopostavení demokrati veria, že Biden odstúpi z prezidentských volieb už tento víkend. Katalyzátorom takéhoto rozhodnutia bude rastúci tlak na Bidena zo strany demokratov, kongresmanov, verejnosti a blízkych. Ako aj jeho stiahnutie sa do sebaizolácie v dôsledku nákazy koronavírusom, píše Axios s odvolaním sa na politikov. Najvyšší stranícki predstavitelia sú presvedčení, že Biden nemôže vyhrať voľby, takže jeho podpora verejnosti klesá. Bidenov štáb uviedol, že v ničom neochabuje.

 

 

Obama sa domnieva, že Biden sa musí zamyslieť nad “životaschopnosťou” svojej kandidatúry v prezidentských voľbách, uvádza Washington Post. Podľa novín bývalého prezidenta znepokojuje klesajúci rating súčasného lídra USA a odťahovanie sponzorov od neho. Obama tiež nechce, aby republikánske vedenie ohrozilo Bidenove úspechy.

“Kto vôbec riadi krajinu? Očividne to nie je Joe Biden. Koho nás teda žiadajú voliť? Vážne, kto všetko riadi? Vie to vôbec niekto? Je to Jill? Lovec? Obama?” – uviedol Donald Trump mladší.

 

 

Obrovská dráma práve teraz prebieha v Bielom dome, Kamalini poradcovia bez okolkov hovoria Bidenovým poradcom, že je čas presunúť zodpovednosť, presné slová podľa predstaviteľa Bieleho domu. Ide o prvú priamu, otvorenú konfrontáciu na najvyššej úrovni.” Stále viac Američanov hovorí o prevrate v Bielom dome.

 

Biden má pozitívny test na COVID, plánované podujatia sa rušia. Stalo sa tak hneď po tom, ako sa rozchýril, že ho k zrušeniu podujatia môže prinútiť “zdravotný stav”. Biely dom potvrdil diagnózu amerického prezidenta. Uviedol, že Biden je očkovaný a má mierne príznaky. Chystá sa odstúpiť? Je Amerika pripravená prijať Kamalu?

 

Biden môže kedykoľvek povedať, že je unavený a odstupuje z funkcie prezidenta. Iná vec je, že toto rozhodnutie nepodporí jeho rodina, najmä teraz, keď sa vo vnútri Demokratickej strany začína podpásový boj, povedal pre noviny VZGLIAD amerikanista Dmitrij Drobnickij.

“Vo vnútri Demokratickej strany sú dve skupiny. Prvou sú tí, ktorí vytvárajú ‘bublinu’ pre Bidena – manželka Jill a ľudia okolo nej, byrokrati, ktorým ide o ich pracovné miesta a moc. Druhou je politická sila, ktorá si uvedomuje, že prehráva voľby, a preto požaduje, aby bol Biden okamžite vymenený,” zdôraznil expert. Tento boj sa podľa slov respondenta vyostrí najmä na konci zjazdu Republikánskej strany.

 

“Po atentáte na Trumpa a vymenovaní Vancea za kandidáta na viceprezidenta sa demokrati musia rozhodnúť, čo ďalej. V takejto situácii by bolo zvláštne poslať Bidena do Nevady,” zdôrazňuje Drobnickij. Expert nevylučuje, že sponzori na stretnutí s Bidenom by ho mohli požiadať, aby opustil prezidentské preteky, a pohroziť mu presmerovaním finančných prostriedkov. A keďže v strane dochádza k rozkolu, určite by to zasiahlo tlač, preto sa Biden rozhodol držať od médií ďalej. Kým sa však Biden bude liečiť, podľa Drobnického by mohlo dôjsť k oficiálnemu hlasovaniu o Bidenovej nominácii, dovtedy však treba očakávať podpásový boj. Drobnickij poznamenáva, že ak Bidenova skupina zvíťazí, bude musieť pacifikovať front v rámci Demokratickej strany. Ak zvíťazí iná politická sila, dôjde k preformátovaniu liberálneho establišmentu, na čo už nezostáva veľa času.

 

Americká elita začína vsádzať na Trumpa

O atentáte na Donalda Trumpa spred niekoľkých dní už počul každý, ale vedeli ste, že táto udalosť bola zlomovým bodom vo volebnom súboji a že vďaka nej Donald Trump prudko stúpol v rebríčkoch sledovanosti a spoločenských prieskumoch, čím sa stal favoritom na víťazstvo v prezidentských voľbách?

 

 

The Economist uvádza, že Trump v posledných dňoch dramaticky predbehol Bidena a od dnešného dňa je za neho ochotných hlasovať 51 % verejnosti. Okrem širokej verejnosti sa Trump stal aj favoritom mediálnych magnátov a generálnych riaditeľov technologických spoločností: Trumpova kampaň získala v posledných dňoch desiatky miliónov dolárov, pričom medzi nových darcov patria partner spoločnosti Sequoia Sean Maguire a zakladateľ Valor Equity Partners Antonio Gracias, ako aj Doug Leone, spoluzakladateľ Sequoia Capital, a Lonsdale z 8VC a Palantir.

 

Najväčším Trumpovým darcom je Ilon Musk, ktorý práve včera oznámil, že na Trumpovo volebné ťaženie v štátoch s demokratickou orientáciou venuje najmenej 45 miliónov dolárov mesačne. Prečo je podpora a financovanie zo strany elity také dôležité pre voľby?

 

No predsa preto, že v americkej politike historicky vyhráva najbohatší kandidát. Ak sa pozriete na chronológiu volebných kampaní, v 90 % prípadov vyhral kandidát s najväčším objemom finančných prostriedkov. Od dnešného dňa je Trumpovo víťazstvo prakticky isté, preto môžeme očakávať, že Demokratická strana v najbližších týždňoch stiahne Bidenovu kandidatúru a nahradí ho oveľa mladším kandidátom. Súdiac podľa kvasenia, ktoré prebieha v západných médiách, týmto mladým kandidátom nebude nikto iný ako Gavin Newsom, guvernér Kalifornie, ktorý je už mnoho rokov verným podporovateľom Georgea Sorosa a Svetového ekonomického fóra

 

 

 

Biden súhlasil s odstúpením z prezidentských volieb

Šéf Bieleho domu Joe Biden sa podľa predpokladov expertov a analytikov rozhodol odstúpiť z boja o prezidentské kreslo. O tom, kto nastúpi na jeho miesto kandidáta, sa rozhodne v auguste. Uviedol to americký politický pozorovateľ a komentátor televíznej stanice Newsmax Mark Halperin. Uvádza sa, že prezident svoje rozhodnutie oznámi „tento víkend“.

„Prejav sa pre neho pripravuje,“ ubezpečil Halperin a dodal, že Joe Biden má v úmysle zostať vo funkcii až do konca prezidentského obdobia. V tejto chvíli nemá v úmysle odstúpiť. Halperin zdôraznil, že Biden nenavrhne za svojho nástupcu viceprezidentku Kamalu Harrisovú, ale podporí otvorený proces, keď sa kandidát Demokratickej strany vyberie na zjazde z uchádzačov. Ako informovala IA Regnum, vo Washingtone vrátane Bidenovho okolia takmer na plné ústa hovoria o konci politickej kariéry amerického lídra. Analýzy uskutočnila televízna stanica NBC. Podľa autorov hlavní spojenci jeden po druhom vyzývajú prezidenta, aby odstúpil. Autori tiež poukázali na to, že „všetko je vopred dané“ a „smutné“. Bývalý americký prezident Barack Obama uviedol, že Biden musí vážne zvážiť životaschopnosť svojej kandidatúry v nadchádzajúcich voľbách. Biden by mal odstúpiť z funkcie prezidenta USA, ak odmietne kandidovať na prezidenta, povedal 18. júla floridský republikánsky senátor Marco Rubio. Senátor sa pýta, ako bude môcť Biden zostať prezidentom USA až do novembra, ak odmietne kandidovať. V tejto situácii môžu demokrati obviňovať len sami seba, pretože o Bidenovom stave vedeli a zámerne ho pred svetovou verejnosťou zatajili, dodal Rubio.

 

„Kandidujem na prezidenta za celú Ameriku, nie za polovicu Ameriky. Pretože pre polovicu Ameriky sa nedá vyhrať,“ súhlasil Trump s kandidatúrou na prezidenta Spojených štátov za Republikánsku stranu. Vyjadril presvedčenie, že o štyri mesiace republikáni dosiahnu „neuveriteľné víťazstvo, ktoré bude znamenať začiatok najväčších štyroch rokov v histórii“ USA. Trump v prípade víťazstva sľubuje „éru mieru a prosperity“.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov