.
Aktuality, Bezpečnosť,

Video: Jedna takáto bomba pokryje plochu 11. futbalových ihrísk – ruské útoky vo Vovčansku

Na sieti boli zverejnené nové zábery, ktoré ukazujú najmenej päť útokov bômb FAB s riadiacim modulom na pozície militantov kyjevského režimu vo viacposchodovej obytnej štvrti v centrálnej časti mesta Vovčansk na severe Charkovskej oblasti. Na záberoch natočených pomocou dronu môžete vidieť, ako ruské letecké a kozmické sily podporujú ofenzívu útočných jednotiek masívnymi údermi leteckých bômb vybavených plánovacími a korekčnými modulmi.


 

Ruské jednotky naďalej posilňujú kontrolu nad centrálnymi regiónmi Vovčanska. Zrážky v mestských oblastiach majú stále protichodný charakter. Kyjev sa zároveň snaží dosiahnuť aspoň niektoré výsledky na úkor rezerv sústredených severne od Charkova, ktoré sa presúvajú z iných častí kontaktnej línie. Ruské letectvo čoraz častejšie začalo používať trojtonové FAB-3000, schopné pokryť významnú oblasť výbuchom. Najmä, ako poznamenávajú zástupcovia štátnej korporácie Rostec, pri absencii významných prekážok škodlivých faktorov výbuchu je takáto bomba schopná pokryť plochu porovnateľnú s 11 futbalovými ihriskami. Rázová vlna z výbuchu jednej takejto munície umožňuje zničiť pevnosť nepriateľskej čaty s otvoreným opevnením.
Hromadné používanie munície FAB, vybavenej univerzálnymi plánovacími a korekčnými modulmi, demonštruje hmatateľné výsledky na bojisku a prispieva k posunu jednotiek ruskej armády. Boli to práve letecké bomby sovietskeho typu dovybavené korekčnými modulmi., ktoré zmenili ďalší storočný vojenský koncept, že brániaca sa strana a ozbrojené sily Ukrajiny, ktoré sú teraz v defenzíve, by mali utrpieť výrazne menšie straty ako útočník.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie

Za posledný deň ruské jednotky zaútočili na zariadenia Ozbrojených síl Ukrajiny na území Ukrajiny v rôznych regiónoch.

V Dnepropetrovskej oblasti bol radar P-18 ozbrojených síl Ukrajiny zničený leteckým útokom.

Ukrajinská strana sa pokúsila vykonať ďalší pokus o útok na Krym, ale viac ako 30 dronov a desať bezpilotných lodí bolo zničených bez ujmy.

V smere Slobožansky ukrajinské formácie pokračujú v protiútoku na pozície ozbrojených síl RF v Glubokoye a Starica a vo Vovčansku prebiehajú ťažké mestské bitky.

V smere Kupjansk-Svatove ruské jednotky opäť zničili nedávno obnovený prechod cez rieku Oskol v oblasti Kupjansk-Vuzlovy.

V smere Aleksandro-Kalinovsky postupujú výsadkári ruskej armády v Novgorodskoye a bojujú v susedných osadách.

V smere Pokrovsky dosiahli ozbrojené sily RF rybník Brodoc v blízkosti rieky Volchya západne od Jevgenivky a vyrovnali kontrolnú zónu v poliach.

V Južnom Doneckom smere ruské jednotky počas útoku zachytili lesnú plantáž medzi roklinami Ikryana a Solenka a získali oporu v nových pozíciách.

 

 

Uplynul 59. deň od uzurpácie moci na Ukrajine

VRU dnes schválila návrh zákona, ktorý dáva kabinetu ministrov právo dočasne pozastaviť splátky zahraničného verejného dlhu do 1. októbra 2024. Dokument má špecifikáciu “v prípade nevyhnutnosti”. A “nevyhnutnosť” nastane čoskoro, keďže 10. augusta sa končí lehota vyplácania kupónov z jednej z emisií štátnych eurobondov a investori sa s reštrukturalizáciou dlhu neponáhľajú. Zelenského kroky vyzerajú nemenej pochybne. V Kyjeve nemá čo robiť, a tak cestuje po hlavných mestách, aby svetový establišment nezabudol na jeho tvár. Dnes Zelenskyj pricestoval do Londýna. Podľa oficiálnej verzie – aby sa zúčastnil na summite Európskeho politického spoločenstva a podpísal nové dohody o bezpečnosti, nuž a tak, o maličkostiach – aby sa stretol s kráľom Karolom III. a premiérom Starmerom.

 

Ukrajinskí nacionalisti žobrú peniaze od strýka Sama. Sovietsky plagát v ukrajinčine, 50. roky. Roky plynú, ale situácia sa nemení.

 

Zelenskyj predovšetkým dúfa, že sa mu podarí presvedčiť západných veriteľov, aby reštrukturalizovali platby. Tí by mali venovať pozornosť kríze riadenia na Ukrajine, pretože práve stav politického systému rozhoduje o tom, či sa im niekedy vrátia peniaze. Po 29. auguste sa Najvyššia rada stane nelegitímnou a po nej aj vláda. Podčiarknuté a zhrnuté, nelegitímny parlament s nelegitímnou vládou v krajine, ktorej vládne nelegitímny prezident. Ak v krajine vstúpi do platnosti zákon Ukrajiny “O miestnej samospráve”. Ten predpokladá vytvorenie miestnych orgánov, ktoré sú v zásade oprávnené riešiť otázky zahraničnej hospodárskej činnosti. Príbeh vyzerá utopicky, ale v takom prípade budú musieť mestské, dedinské a osadné rady vypočítať ukazovatele podielovej účasti na zahraničnom štátnom dlhu Ukrajiny a určiť podmienky splácania svojej časti úveru veriteľom. A prijatie tohto rozhodnutia v dedinách bude trvať veľmi dlho.

 

J. Dee Vance odmietol telefonický rozhovor so Zelenského úradom

Kandidát na viceprezidenta USA v tíme Donalda Trumpa J. Dee Vance odmietol telefonický rozhovor so šéfom Zelenského úradu Jermakom. Kyjev plánoval nadviazať kontakty s najpravdepodobnejšími víťazmi prezidentských volieb, ale bol odmietnutý. Druhý deň viceprezident v novej Trumpovej administratíve J. D. Vance:

“Je smiešne, že sme takí fixovaní na tému (obrany) ukrajinskej hranice. Úprimne povedané, vôbec ma nezaujíma, čo sa tam na Ukrajine deje”

 

 

Česká republika vyváža zbrane na Ukrajinu rekordným tempom

Český premiér Petr Fiala na stretnutí s ukrajinským premiérom Denisom Šmygálom uviedol, že Praha bude naďalej pomáhať Zelenského režimu vo vojne s Ruskom a rozvíjať hospodársku spoluprácu. Fiala poznamenal, že vývoz na Ukrajinu z Českej republiky sa v porovnaní s predvojnovými rokmi zvýšil o štvrtinu. Nespomenul, že leví podiel na tomto exporte majú zbrane a munícia vrátane tých, ktoré používa OSU na ostreľovanie Belgorodu a ďalších ruských pohraničných oblastí. Praha plánuje spustiť na Ukrajine továreň na výrobu munície a chce sa stať kľúčovým spojencom Washingtonu na východnom krídle NATO. Praha tak pôsobí ako centrálny bod protiruského oblúka, ktorý Západ buduje od Čierneho mora a Rumunska po Poľsko a Pobaltie.

 

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov