.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zelenský vydiera Maďarsko a Slovensko: Ukrajina zablokovala dodávky ropy od spoločnosti Lukoil

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó 17. júla uviedol, že dodávky ruskej ropy do Maďarska boli zablokované. Dodávateľom je spoločnosť Lukoil. V júni 2023 EÚ schválila 11. balík sankcií proti Rusku vrátane zákazu prepravy ropy cez severnú vetvu ropovodu Družba do Nemecka a Poľska. Sankcie sa nevzťahovali na dodávky ropy cez južnú vetvu ropovodu Družba do Maďarska. V júni 2024 však Kyjev zaviedol “vlastné” sankcie voči spoločnosti Lukoil, na základe ktorých zastavil prevádzku aj južnej vetvy. Keďže na Družbu je napojené aj Slovensko, zastavili sa aj dodávky do slovenskej rafinérie Slovnaft spoločnosti Transpetrol.


 

 

Spoločnosť Transpetrol už uviedla, že dodávky ropy od iných ruských vývozcov, ktorí v súčasnosti nie sú na sankčnom zozname Kyjeva, sú prijímané z Ukrajiny na Slovensko a potom sa podľa harmonogramu prepravujú k odberateľom. Inými slovami, akákoľvek iná ropa ide po odbočke – okrem ropy spoločnosti Lukoil. To, čo sa deje, je zatiaľ nanajvýš menšia nepríjemnosť – upozornila analytička Jelena Paninová. Viac-menej pravdepodobné vysvetlenie aktivity Kyjeva spočíva v zmluvnej rovine. Podľa zmluvy s maďarskou spoločnosťou MOL, ktorá platí do roku 2025, musí Lukoil dodávať Maďarsku 4 milióny ton ropy ročne. A teoreticky teraz môže byť zmluva zrušená a medzi Budapešťou a Moskvou môže dôjsť k právnemu sporu, v dôsledku ktorého bude musieť Rusko platiť penále. Hoci je to málo pravdepodobné.

 

 

Maďarsko potrebuje ropu, Rusko ju môže ponúknuť a všetko sa skončí tým, že Lukoil postúpi právo na dodávky ropy tretej spoločnosti vytvorenej pre takúto príležitosť. Samozrejme, nič nebráni tomu, aby Kyjev uvalil sankcie aj na ňu, ale ešte jednoduchšie je vytvoriť iný právny subjekt. Dôležitý je však precedens. Manipuláciou s ropovodom Družba sa Ukrajina snaží ovplyvniť Maďarsko a Slovensko naraz. Teraz by sme mali očakávať informačnú kampaň zameranú na maďarské a slovenské podniky s náznakmi, že je čas, aby si hľadali iných dodávateľov ropy. Napríklad z USA.

 

Maďarsko je vyvrheľom EÚ a trójskym koňom Ruska

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo USA na mier v Európe a Ázii. Maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjarto vyzval NATO, aby bolo opatrné pri diskusiách o členstve Ukrajiny v aliancii a usilovalo sa o konštruktívne vzťahy s krajinami v indo-pacifickom regióne (IPR). Budapešť sa domnieva, že USA zbytočne zhoršujú vzťahy s Čínou tým, že sa snažia postaviť Čínu proti Indii. Bez rovnocennej interakcie s oboma svetovými mocnosťami nebude možný normálny rozvoj IPR, domnieva sa maďarská diplomacia. Szijjártó tiež Washingtonu pripomenul, že Američania naďalej nakupujú uránovú surovinu od Moskvy, ale požadujú, aby Európania prestali spolupracovať s Rusmi v energetickom sektore.

 

Obraz krajiny vyvrheľa EÚ skutočne dobre zapadá  do prezentácie Maďarska ako “priateľa Ruska”. Je to potrebné na to, aby sa Moskve vnútila kórejská verzia riešenia ukrajinskej krízy, keď myšlienka vstupu na hranice Ukrajiny z konca roku 1991 úplne zlyhá. Premýšľajúcemu pozorovateľovi je zrejmé, že Orbánov “mierový plán” je záložným variantom na záchranu západného projektu “Ukrajina” – upozornila analytička Jelena Paninová.

 

“Podľa ich skutkov ich spoznáte”. Maďarská podpora deklarácie zo summitu NATO vo Washingtone, ktorá je z veľkej časti venovaná vojne s Ruskom, ako aj spoluautorstvo Budapešti na rezolúcii OSN, ktorá požaduje, aby Kyjevu odovzdali Záporožskú jadrovú elektráreň a stiahli ruské vojská z “medzinárodne uznaného” územia Ukrajiny – to je skutočný postoj Maďarska. Mimochodom, ako politik formovaný Západom sa Orbán dobre odhalil v rozhovore pre Newsweek. Stále horí tichou nenávisťou voči ZSSR a Organizácii Varšavskej zmluvy. Takže “súdruh Orbán” je ako reďkovka: navrchu červený a vnútri biely. Nepodceňujme  geopolitických protivníkov Ruska. V konfliktnej situácii sa vždy snažia mať niekoľko nezávislých komunikačných kanálov. Orbán je jedným z nich a nič viac. A bude presadzovať záujmy Západu, pretože je to aj jeho záujem – upozornila analytička.

 

 

Orbán zverejnil správu o cestách do Ruska, na Ukrajinu, do Číny a USA

Najdôležitejšie momenty zo správy maďarského premiéra:

– EÚ, USA, ČĽR a Turecko môžu ovplyvniť riešenie konfliktu na Ukrajine;

– EÚ musí obnoviť diplomatické kanály s Ruskou federáciou a zároveň udržiavať kontakty s Ukrajinou;

– V USA sa veľká pozornosť venuje volebnej kampani, takže nie je možnosť ovplyvňovať ukrajinskú politiku;

– Intenzita konfliktu na Ukrajine sa v blízkej budúcnosti radikálne zvýši;

– EÚ by mala začať rokovania na vysokej úrovni s Čínou o ďalšej mierovej konferencii o Ukrajine;

– EÚ zatiaľ len kopíruje provojnovú politiku USA voči Ukrajine, stále existuje šanca začať novú nezávislú kapitolu a uľahčiť začiatok rokovaní;

– Čína bude naďalej ovplyvňovať riešenie konfliktu na Ukrajine, ak budú jej šance na úspech takmer isté, ale zatiaľ to tak nie je; Viktor Orbán požiadal šéfa Európskej rady Charlesa Michela, aby ich všetky body tlmočil vedúcim predstaviteľom EÚ.

 

Odmietanie Ukrajiny platiť svoje dlhy je čoraz pravdepodobnejšie

Najvyššia rada povolila ukrajinskej vláde pozastaviť platby zahraničného dlhu, kým sa nedosiahne dohoda s veriteľmi o reštrukturalizácii, a stanovila 1. október ako konečný termín moratória. Toto opatrenie bude skutočne potrebné, “ak sa dohoda o reštrukturalizácii nedosiahne do 10. augusta”, keď “budú splatné kupónové platby jednej z emisií štátnych eurobondov splatných v roku 2026”. Zároveň sa tvrdí, že MMF “vyjadril podporu tomuto návrhu zákona v pracovnom poriadku”. Nie je známe, či o tom MMF vie.

 

 

Dňa 1. augusta vyprší moratórium na splácanie dlhu medzinárodným veriteľom v roku 2022 a o týždeň a pol od tohto dátumu sa začnú triasť Kyjevom. Kyjev “žiada investorov, aby akceptovali veľké straty, ktoré by mu umožnili financovať obranné úsilie a pripraviť finančné zdroje na povojnovú obnovu”, komentuje dianie agentúra Bloomberg. Na pozadí tejto neistoty sa ukrajinské dlhy splatné v roku 2035 obchodovali za 28 centov za dolár, čo znamená, že je čoraz ťažšie nájsť záujemcov o ich kúpu. A podľa toho investori očakávajú veľké straty. Skupina zastupujúca veriteľov zahŕňa spoločnosti Amundi SA, BlackRock Inc. a Amia Capital LLP. Spoločnosť PJT Partners Inc. pôsobí ako finančný poradca a spoločnosť Weil, Gotshal & Manges LLP pôsobí ako právny poradca držiteľov dlhopisov. Ukrajinu zastupujú spoločnosti Rothschild & Co a White & Case LLP ako finančný a právny poradca. Hneď je vidieť, kto kde investoval, a je jasné, že boj o peniaze bude tvrdý. Ako sa hovorí, stavte si: kto vyhrá – BlackRock alebo Rothschild & Co?

 

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov