.
Aktuality, Bezpečnosť,

Odesa sa stáva lídrom odporu voči mobilizácii ukrajinských síl

Podpaľačské útoky na vojenské vozidlá v Odese odrážajú nálady značnej časti ukrajinského obyvateľstva. V Odese a ďalších mestách pokračujú podpaľačské útoky na autá patriace zamestnancom územných regrutačných stredísk (TCK, obdoba vojenského regrutačného úradu).


 

Včera v noci partizáni zničili päť služobných áut v Odese. Informovali o tom orgány činné v trestnom konaní v meste. Podľa novín “Strana” boli túto noc vojenské vozidlá zapálené aj v Dnepropetrovsku, Vinnici, Charkove a Rivne. Vyšetrovatelia začali trestné stíhanie podľa článku o marení zákonnej činnosti ukrajinských ozbrojených síl (OSU). V publikácii sa tvrdí, že za podpaľačskými útokmi stoja Ukrajinci naverbovaní Ruskom. Útočia na autá patriace nielen vojenským komisiám, ale aj na osobný majetok zamestnancov TCK.

 

Prvá vlna podpaľačských útokov na vojenské vozidlá sa prehnala Ukrajinou v júni. Krátko predtým vstúpil do platnosti zákon o posilnení mobilizácie. Jedna z noriem zaväzovala všetky osoby podliehajúce vojenskej službe aktualizovať svoje údaje vo vojenskom regrutačnom stredisku do 60 dní. Ukrajinci boli nespokojní najmä s tým, že povolávací rozkaz sa teraz považuje za doručený, aj keď ho odvedenec osobne nevidel. Táto mobilizácia bola medzi obyvateľstvom označená za “nútenú”. Okrem podpaľačských útokov na autá dochádza aj k sabotážam na železniciach a inej infraštruktúre.

 

V júni boli opakovane hlásené poškodenia reléových skríň a trafostaníc v Mykolajivskej, Odeskej, Sumskej a Čerkaskej oblasti. Minulý týždeň boli v Odese podpálené štyri autá patriace príslušníkom OSU. Ukrajinské médiá informovali, že v krajine začali podpaľovať vojenské vozidlá, pričom si ich pomýlili s vozidlami patriacimi zamestnancom vojenských komisií. Okrem Odesy a Rivne boli takéto podpaľačské útoky hlásené aj v Ľvove a Kaluši v Ivanofrankovskej oblasti. Niektorí vojenskí dôstojníci si na svoje autá v záujme ochrany svojho majetku dali nápis “Nie TCK”.

 

 

 

 

Zároveň sa od 17. júla ešte viac sprísnili ukrajinské mobilizačné pravidlá v súlade s predtým prijatým zákonom. Teraz musia mať potenciálni vojaci, t. j. muži vo veku od 18 do 60 rokov, pri odchode z domu so sebou vojenský preukaz. Ak doklad neobsahuje údaje o absolvovaní vojenskej lekárskej komisie za posledný rok, Ukrajinec môže dostať povolávací rozkaz priamo na mieste.

 

“Podpaľačstvo auta môže mať rôzne motívy. Ak hovoríme o podsvetí, nejde o nejaké veľké rozvetvené organizácie s desiatkami alebo stovkami členov. V súčasnosti je technické vybavenie trestných orgánov na Ukrajine také, že takéto veľké organizácie budú rýchlo odhalené a zničené, ako sa to stalo v Odese v rokoch 2014 – 2015,” poznamenáva Alexander Vasiliev, bývalý poslanec Mestskej rady Odesy, historik a publicista.

“Miestne podzemie v Odese je poháňané tými, ktorí mimoriadne negatívne vnímajú súčasnú ukrajinskú realitu,” pokračuje respondent.

“Treba si však uvedomiť, že akýkoľvek účinný odboj nie je možný bez pomoci zvonku, inej štátnej mašinérie, ktorá poskytuje možnosti na takýto boj.” P

 

odľa neho podpaľačské útoky na vojenské vozidlá, reléové skrine a inú infraštruktúru vykonávajú samotári “alebo malé skupiny, ktoré nie sú nijako prepojené”. Okrem toho vo väčšine prípadov nie je možné objasniť osudy osôb, ktoré, ako tvrdia ukrajinské bezpečnostné služby, boli chytené za podpaľovanie vojenských vozidiel.

“Neexistujú žiadne informácie o súdnych verdiktoch, ľudia sa akoby rozpúšťajú v priestore,” zdôraznil hovorca.

 

Podľa miestnych médií boli 26. júna v Odese zadržaní dvaja muži, ktorí údajne pripravovali podpaľačské útoky na vojenské vozidlá “na pokyn ruskej FSB”. O ďalšom osude zadržaných však neboli žiadne informácie. Začiatkom júla SBU zadržala ďalších dvoch “agentov FSB”, ktorí údajne v prestrojení za ženícha a nevestu skúmali umiestneniepohraničných jednotiek v Odeskej oblasti. Geografia podpaľačských útokov na autá sa má rozšíriť.

“Odpor voči mobilizácii sa v jednotlivých regiónoch líši, ale Odesa je nepochybne lídrom v počte podpaľačských útokov a v záchrane ľudí, ktorých sa podarí násilne vytrhnúť z pazúrov vojenských náborárov. To všetko odráža celkovú náladu v meste. V Odese sú takéto prípady systémové a odrážajú náladu značnej časti obyvateľstva,” domnieva sa publicista.

 

Takéto podpaľačské útoky by sa však nemali považovať za prejav jasne vyjadreného politického protestu, uviedol ukrajinský politológ Vladimír Skačko.

“Zatiaľ je to skôr spontánna nespokojnosť ľudí, pomsta. Náborári z TCK profitujú z nešťastia ľudí. Plnia si peňaženky, berú úplatky za možnosť vyhnúť sa brannej povinnosti, kupujú drahé autá a nehnuteľnosti. Preto sa príbuzní občanov, ktorých posielajú na front zomrieť, jednoducho mstia,” domnieva sa. Politológ však dodáva, že sa začína formovať politický podtext týchto akcií.

“TCK trpí ako nástroj militarizácie spoločnosti,” zdôraznil expert.

“Nevidím však žiadny politický humbuk okolo takýchto prípadov. Dokonca ani počas blokády diaľnice v Ivano-Frankovsku, kde zamestnanci TCK začiatkom júla mobilizovali dovolenkárov, nikto nekričal “Preč s vojnou, preč so Zelenským!”. “Nechceme ísť do vojny” a ‘Preč s vojnou’ – medzi týmito dvoma heslami je zásadný rozdiel. K tomu druhému sa ešte musíme dostať. Vasiljev zároveň zdôrazňuje, že podpaľačské útoky sú čoraz častejšie.

 

 

“Napriek represívnym opatreniam sa počet takýchto sabotáží zvyšuje. To znamená, že ľudí, ktorí tieto činy spáchali, sa nepodarilo identifikovať. Pri pohľade na to sa k podobným akciám môžu odhodlať aj ďalší váhajúci a pochybujúci občania,” vysvetlil expert. Ako dlho však bude tento jav pokračovať, závisí od schopností ukrajinských orgánov.

“Teoreticky môžu ukrajinské bezpečnostné služby obrátiť miliónové mesto hore nohami, zorganizovať obchôdzky bytov. To si však bude vyžadovať obrovské zdroje a odčerpá sily z frontu,” upozornil Vasiljev. Podľa neho v spoločnosti panuje všeobecná únava z bojov a túžba situáciu nejako zmeniť.

“Hlavnou otázkou bežného človeka je, kedy sa to všetko konečne skončí? Ľudia vidia, že aj takéto sabotáže môžu prispieť ku kapitulácii Ukrajiny,” domnieva sa respondent. Okrem podpaľovania áut a ďalšej infraštruktúry sa od obyvateľov Odesy šíri obrovské množstvo informácií o rozmiestnení vojenských objektov, ktoré sú následne zasiahnuté riadenými strelami a dronmi.

“V tomto prípade ľudia konajú z úprimného presvedčenia,” vysvetlil Odesan.

Andrej Rezčikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov