.
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Útočná puška CZ BREN 3 posúva hranice

Česká zbrojovka predstavila na Eurosatory 2024, ktorý sa konal v júni tohto roka v Paríži nový útočný zbraňový systém CZ BREN 3, vylepšenú verziu platformy CZ BREN 2 s komorou na náboj 5,56 NATO a 300 AAC Blackout. Útočná puška CZ BREN 3 je tak všestrannejšia než kedykoľvek predtým.


 

Skutočným motorom inovácií je túžba posúvať minulé hranice, meniť zavedené štandardy k lepšiemu a uniknúť z väzieb, ktoré nás obmedzujú. Česká zbrojovka pevne verí v túto filozofiu a to ju viedlo k vývoju novej pušky CZ BREN 3. Takto komentuje novú útočnú pušku Česká zbrojovka:

Z úcty k predkom.

Keď sa povie BREN, napadne vám slovo “legenda”. Je známou skutočnosťou, že jeden z najznámejších guľometov na svete vychádzal z originálnej československej konštrukcie a vyrábal sa licenčne. Veď aj samotný názov britskej legendy sa skladá z prvých písmen miesta jej pôvodu a miesta následnej výroby tejto nadčasovej strelnej zbrane BRno a ENfield.

 

Tento model guľometu ZB 26, bol výsledkom jedinečnej kreativity našej dizajnérskej školy. Bol to taký úspešný koncept, že jeho slávnejší súrodenec je od svojho predstavenia pred mnohými desaťročiami stále vo výzbroji britskej armády a mnohých ďalších jednotiek po celom svete. V niektorých jednotkách slúžil aj po prelome tisícročí, v skutočnosti neuveriteľných 70 rokov. Jeho popularita bola spôsobená nadčasovým dizajnom, vynikajúcimi bojovými vlastnosťami a pôsobivou variabilitou. Keďže všetky tieto kvality zdieľa pôvodný BREN tak aj súčasná rada výberových pušiek CZ. Rozhodli sme sa nadviazať na úspech prvorepublikovej dizajnérskej školy a zostať v súlade s názvom.

 

 

Ideme vlastnou cestou
Veľké množstvo výrobcov zbraní už dlhé roky volí skratku v podobe jednoduchej úpravy jednej z dvoch existujúcich puškových platforiem. To však nikdy nebol prípad CZ. V minulosti sme sa veľakrát spoliehali na vlastné prostriedky, aj keď za cenu náročnejších rozvojových opatrení. Namiesto skratky sme zvolili tŕnistejšiu, často nevyšliapanú cestu. Výsledkom boli a sú originálne návrhy, ktoré v mnohých prípadoch nielen sledovali, ale priamo udávali trendy vo svojich kategóriách na dlhé desaťročia. Jedným z príkladov je legendárna pištoľ CZ 75, ktorá skutočne položila základ tvaru modernej poloautomatickej pištole a stala sa druhou najviac kopírovanou pištoľou na svete.

 

 

Na rozvoji rodiny CZ BREN sme spolupracovali s odborníkmi z ozbrojených síl. Veríme, že návrh strelnej zbrane tak, aby plne vyhovovala jej koncovému užívateľovi, s minimálnou potrebou následných úprav, je dôležitým kúskom skladačky pri navrhovaní takéhoto produktu.

 

 

 

Tým sme sa vyhli kompromisom, ktoré v minulosti vyvolávali obavy používateľov strelných zbraní. Už nebolo potrebné voliť medzi spoľahlivosťou a presnosťou. Odolnosť sa pri vyššej hmotnosti nedosahuje. Pohodlie a ergonómia sa už nevylučujú s praktickosťou.

 

Rodina CZ BREN

Ako prvá generácia rodiny CZ BREN ponúkla CZ 805 BREN svojim používateľom modernú strelnú zbraň 21. storočia a stala sa štandardnou služobnou puškou českej armády. Skúsenosti, ktoré CZ nadobudla pri jeho vývoji a výrobe, sa potom spojili so spätnou väzbou od ozbrojených síl, vrátane elitných jednotiek. V dôsledku toho vznikla jej nástupkyňa CZ BREN 2. Dôkazom toho, že sa nám podarilo viac ako úspešne nadviazať na kvality jej predchodkyne, je nielen uvedenie CZ BREN 2, ale aj výber českej armády ako štandardnej vojenskej pušky. Kvality tejto pušky oceňujú aj príslušníci elitnej francúzskej protiteroristickej jednotky GIGN. Ale to nie je všetko. CZ BREN sú v prevádzke v Maďarsku, Mexiku, Ghane, Keni, Portugalsku a mnohých ďalších krajinách po celom svete. Je ľahké vidieť, že to nastavilo vysokú latku.

 

 

BREN 3

Nová puška CZ BREN 3 vylepšuje vlastnosti svojej predchodkyne s dôrazom na maximalizáciu taktického výkonu. Skutočný prínos pre misie. Kdekoľvek a za akýchkoľvek podmienok. Na puške bolo vykonaných viac ako sto rôznych úprav, z ktorých mnohé nemusia byť na prvý pohľad zrejmé, ale všetky majú hlboký vplyv na jej spoľahlivosť, presnosť a životnosť. Vytvorili sme strelnú zbraň, ktorá prelomí zavedené hranice a stane sa synonymom dnešného vojaka 21. storočia. Ľahká, spoľahlivá, odolná, presná, pohodlná a so špičkovou modularitou. Poďme sa bližšie pozrieť na nový CZ BREN.

 

 

Komfort nadovšetko

Dokonalá súhra všetkých častí tela strelca je kľúčom k maximalizácii potenciálu strelnej zbrane. Aby takáto súhra fungovala, musí sa ergonómia strelnej zbrane zjednotiť so strelcom. CZ BREN 3 nadväzuje na svoju predchodkyňu, aby dala strelcovi maximálnu možnú slobodu v spôsobe uchopenia zbrane. Novinkou CZ BREN 3 je predĺžené predpažbie, ktoré si mnohí užívatelia žiadali. Samozrejmosťou zostáva komfortné ovládanie plynového voliča.

 

 

Môžete si vybrať medzi štandardným nastavením, zvýšeným záberom pre streľbu v náročných podmienkach a nižším množstvom plynu pre streľbu s tlmičom. Jednodielne duralové predpažbie je pripevnené k puške na niekoľkých miestach, aby bola zaistená maximálna pevnosť a odolnosť.

 

Jednou z vecí, ktoré sme sa rozhodli zachovať pri tejto novej strelnej zbrani, je rozloženie ovládacích prvkov, ktoré je založené na platforme AR-15. Ide najmä o obojručné vypúšťanie zásobníka a páku záchytu/uvoľnenia záveru. Veríme, že používatelia, ktorí budú prechádzať na CZ BREN 3 z tejto platformy, budú môcť pri jej prevádzke využiť svoju existujúcu “svalovú pamäť”, teda motoriku, ktorú časom nadobudli. Samozrejme, vylepšili sme ergonómiu spomínaných ovládacích prvkov a v prípade záchytu/povolenia záveru nechýba ani páčka v prednej časti lúčika, ktorá umožňuje jednoduché a extrémne rýchle ovládanie pri taktickom prebíjaní.

 

 

Rovnako ako všetky ostatné ovládacie prvky na puške je možné ich vymieňať zo strany na stranu. Strelec je preto vybavený obojručným ovládaním spolu so zníženou možnosťou zachytenia rukoväte o výstroj a absolútna modularita. Nemyslíme však len na ľavákov, ale aj na vyšších používateľov. Pažba je teraz asi o 2,5 cm dlhšia ako na predchádzajúcom modeli a ponúka štyri polohy, namiesto pôvodných troch. Nechýba ani vymeniteľná lícnica pre zvýšený komfort pri mierení. Okrem toho si môžete vybrať aj teleskopickú pažbu PDW so 4 polohami dĺžky, ideálna voľba pre CQB.

 

 

 

Upravili sme aj upevňovací bod pažby, aby bola odolnejšia v drsných podmienkach, aké sa vyskytujú na dnešnom bojisku.
K komfortu pri strebe nepochybne prispieva obsluha spúšte. CZ je známa po celom svete pre svoje vynikajúce spúšte v krátkych aj dlhých zbraniach. A je jedno, či ide o služobnú alebo športovú strelnú zbraň. Odpor spúšte je len 25 N, čo v kombinácii s mimoriadne plynulým chodom a krátkym resetom umožňuje vysoko presnú a rýchlu streľbu.

 

Trvanlivosť, trvanlivosť, trvanlivosť
Aj keď sa CZ BREN 2 osvedčila na širokej škále moderných bojísk, od rozpálenej púšte, cez mrazivý horský terén až po blatisté zákopy pripomínajúce drsné podmienky 1. svetovej vojny, neustále pracujeme na ďalších vylepšeniach. Naším cieľom je ponúknuť vojakovi 21. storočia ešte odolnejšiu a spoľahlivejšiu strelnú zbraň.

Puška CZ BREN 3 je postavená na puzdre z ľahkej hliníkovej zliatiny 7075-T6 Tento materiál je overený časom a je dokonca veľmi obľúbený v náročnom leteckom priemysle, kde sa z neho vyrábajú komponenty napríklad pre Gripeny a raketoplány.
Okrem toho sme pridali oceľové výstuhy na vybraných miestach , čo ďalej zvyšuje odolnosť pušky.
Pokročilú ochranu proti korózii poskytuje odolná nitridačná úprava, ktorú nazývame BoBox. V prípade duralových komponentov sa spoliehame na rokmi overený tvrdý elox.

 

 

Aby sme sa uistili, že všetko funguje ako má, podrobili sme pušku sérii prísnych testov. Tieto testy sú navrhnuté tak, aby simulovali skutočné bojové podmienky a overili správne fungovanie pušky v tých najnáročnejších podmienkach. Aby sme všetko dôkladne otestovali, vystavili sme zbraň hlbokému mrazu a teplu, kúpali sme ju v slanej vode, ťahali ju pieskom a blatom, hádzali vzduchom a vystrelili tony nábojov. Všetko prebehlo na výbornú.

 

Spoľahlivá a presná

Nie je ľahké vytvoriť dokonalú rovnováhu medzi spoľahlivosťou a presnosťou. V CZ neustále posúvame hranice v tejto oblasti. Výsledkom je, že CZ BREN 3 prešla oproti svojej predchodkyni niekoľkými výraznými zmenami. Závora má dva vyhadzovače. Naším cieľom bolo eliminovať problémy spojené so spoľahlivým vyhadzovaním použitých nábojníc, najmä v extrémne nepriaznivých podmienkach prostredia alebo pri extrémnom znečistení pušky.

 

Ale to nie je jediná zmena. Záver CZ BREN 3 má novo upravenú poistku proti spätnému rázu, ktorej cieľom je eliminovať riziko čiastočného spätného rázu už zablokovaného záveru, na ktorý je do určitej miery náchylná každá automatická zbraň. Jeho dizajn je teraz jednoduchší a efektívnejší.

 

Základný princíp funkcie CZ BREN 3 zostáva nezmenený. Uzamykanie zabezpečuje otočná závora so šiestimi výstupkami, ktoré zaisťujú pevné zaistenie závory pred každým výstrelom. Čím vyšší počet výstupkov, tým lepšie je rozloženie síl pôsobiacich na záver pri výstrele, a teda dlhšia životnosť. O automatickú funkciu zbrane sa stará systém odvodu spalín, ktoré sú na záver prenášané piestom s krátkym zdvihom. Systém takzvaného „plynového piestu s krátkym zdvihom“ je v súčasnosti najpopulárnejším systémom pre automatické dlhé zbrane.

 

.

 

Piest je oddelený, čo mu umožňuje nielen pohybovať sa po veľmi krátkej dráhe, ale tiež znižuje množstvo hmoty, ktorá sa pohybuje vo vnútri zbrane. Výsledkom je znížený spätný ráz pri zachovaní vysokej funkčnej spoľahlivosti. Navyše, na rozdiel od priameho plynového riešenia, z vyhadzovacieho otvoru nevyfukuje prebytočný plyn do tváre strelca. Táto výhoda je obzvlášť dôležitá pri použití CZ BREN 3 s tlmičom. Pre zaistenie maximálnej funkčnej spoľahlivosti sme zväčšili aj priestor na expanziu plynu.
Používatelia CZ BREN 3 sa samozrejme môžu spoľahnúť aj na naše mimoriadne presné a odolné hlavne kované za studena. Táto metóda kovania dokáže dokonale vytvarovať otvor, zaisťuje vysokú presnosť a dlhú životnosť, ktorá je ešte umocnená tvrdým chrómovým povlakom. Profil hlavne je teraz ťažší ako u predchádzajúceho modelu. Vďaka týmto faktorom sa používatelia môžu spoľahnúť na bezchybný a vysoký výkon.

 

Modulárna puška 21. Storočia

Modulárny dizajn zbrane sa hodí na akúkoľvek misiu tým, že vám umožňuje prepínať medzi dvoma kalibrami pomocou špeciálne navrhnutých súprav, ktoré pozostávajú iba z hlavne a predpažbia. Potrebujete použiť štandardný NATO 5,56x45mm? Samozrejme. Máte pred sebou nejakú špeciálnu misiu? A čo 300 AAC Blackout? Kompletná výmena je vhodná pre zbrojárov, pričom všetky vnútorné komponenty zostanú na svojom mieste. Na výber je aj množstvo dĺžok hlavne.

 

Začiatok novej éry

V CZ veríme, že sa nám podarilo prelomiť hranice, ktoré majú obmedzený pokrok. Všetky vyššie uvedené úpravy a inovácie sú výsledkom dlhoročných skúseností s vývojom vojenských strelných zbraní a jedinečnej kreativity našich konštruktérov.
CZ BREN 2 je vysoko cenená pre svoju spoľahlivosť a odolnosť aj v tých najtvrdších bojových podmienkach. Sme hrdí, že CZ BREN 3 stavia na vysoko rešpektovaných kvalitách svojej predchodkyne a ďalej zdokonaľuje základ, ktorý položil pôvodný guľomet BREN. CZ BREN 3 je tak nadčasovou puškou pre dnešné bojisko 21. storočia a nastavuje novú latku pre svoju kategóriu.

 

 

Toľko pohľad výrobcu. Ako ale všetci dobre vieme, každý nový model alebo výrobok z akejkoľvek oblasti výroby možno považovať za úspešný až vtedy ak bude overený praxou. Zbrane ako puška CZ BREN 3 sú špecifickým segmentom a sú overované a testované len v ozbrojených konfliktoch.

 

Aj keď nie je na mieste podporovať ozbrojené strety armád, lebo vojnové riešenie konfliktov je tou poslednou možnosťou ak zlyhá diplomacia , bohužiaľ v súčasnosti vo svete prebieha množstvo väčších alebo menších ozbrojených konfliktov. Ľudstvo sa ešte stále nedokázalo poučiť z minulosti a zabudlo na utrpenie, ktoré takéto konflikty prinášajú. Napriek tomu ale zbrane vždy boli a budú súčasťou života človeka, či už ako vojaka brániaceho svoju vlasť, či poľovníka starajúceho sa o ochranu prírody alebo športového strelca, ktorý chce svojou zbraňou dosahovať tie najlepšie športové výkony. Preto dúfam, že puška CZ BREN 3 bude plnohodnotnou a špičkovou zbraňou vojaka 21 storočia, ktorý  bude stáť na tej správnej strane.

Ondrej Antolík

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov