.
Aktuality, Námorníctvo,

Kauza Ream – funguje v Kambodži tajná čínska námorná základňa?

Netrvá to už krátko, autor celý thriller sledoval od roku 2019. Na jar 2019 sa zdalo, že medzi Kambodžou a Čínou bola podpísaná tajná dohoda, ktorá mala Číne umožniť využívať kambodžský Ream ako čínsku námornú základňu.


 

Číne mal byť prístav na 30 rokov prenajatý s právom rozmiestňovať tam jednotky a skladovať zbrane v inštaláciách, ktorých plocha mala byť 192 akrov (77,7 hektárov). Mali mať vlastné mólo a ďalšiu infraštruktúru. Okrem toho, neďaleko prístavu už čínska firma stavala letisko a developerský projekt, ktorých civilná využiteľnosť vzbudzovala pochybnosti amerických spravodajských služieb.

 

Americké ministerstvo obrany najprv listom zo 6.7. 2019 požiadalo Kambodžu o vysvetlenie, prečo bola náhle odmietnutá americká ponuka na opravu prístavu Ream. Dňa 22.7.2019 potom americký denník The Wall Street Journal zverejnil konečnú verziu správy o základni s tým, že má k dispozícii aj predbežné zmluvy. O dva dni neskôr 24.7. 2019 Kambodža potvrdila doručenie listu od Pentagonu a vznik čínskej námornej základne dementovala.

 

Pomáhala jej s tým aj Čína vrátane vyjadrení popredných predstaviteľov. Neskôr, ale čínski analytici začali používať termín “Strategic Strong Point” v opise toho, čo by mohla základňa Ream predstavovať. Strongpoint je po anglicky silne opevnená obranná pozícia. USA označujú niektoré svoje základne ako strategic strong point – ide o tie najdôležitejšie ako Guam, Diego Garcia alebo Pearl Harbour.

 

V čínskom ponímaní sa význam mohol pohybovať od kvázi aliancie, cez zámorský prístav až po miesto, ktoré poskytuje podporu zámorským vojenským operáciám, respektíve slúži ako predsunutá základňa na rozvinutie ozbrojených síl v zámorí. Termínom Overseas Strategic Strong Point bola v Číne označená aj základňa v Džibuti, ktorá sa používa od 1.8.2017. Čínsky Strategic Strong Point sa má od amerického strategic strong point líšiť fundamentálne tým, že ponúka hospodárske benefity hosťujúcim štátom a tiež posilnenie ich bezpečnosti.

 

 

Rozsah čínskych investícií na južnom pobreží Kambodže bol už v roku 2019 pritom taký, že pokojne mohol zakryť prípadné vojenské aktivity. Čínske štátne firmy po celom svete stavajú alebo prevádzkujú strategickú infraštruktúru vrátane prístavov.
Je však rok 2024 a podľa USA sa naplnili ich obavy z roku 2019 a Ream funguje ako čínska námorná základňa. Pravda je, že rekonštrukcia Reamu sa v roku 2020 začala naozaj štýlovo – zbúraním budovy Taktického veliteľstva Národného výboru pre námornú bezpečnosť postavenej Američanmi. Neďalekú rampu pre nafukovacie člny s pevným trupom a ich údržbu však nechali stáť. Túto skvelú lodnú triedu medzitým od USA obdržalo aj ukrajinské námorníctvo.

 

Stavebné aktivity v prístave Ream boli pod neustálym dohľadom špionážnych a komerčných satelitov. USA požadovali od Kambodže transparentnosť v otázke účelu a rozsahu toho, čo sa v Reame deje aj pokiaľ ide o mieru zapojenia Číny

 

 

 

V roku 2022 Kambodža oficiálne priznala, že prístav modernizuje s grantovou pomocou od Čínskej ľudovej republiky. Má to zahŕňať suchý dok, predĺženie móla a bagrovanie dna prístavu, aby ho mohli využívať lode s výtlakom do 5 000 ton. Predĺžené mólo, dlhé takmer 300 metrov, bolo postavené v prvej polovici roku 2023 a v decembri sa k nemu priviazali dve čínske korvety.

 

Správa vydaná v decembri 2023 zdôrazňuje obavy amerického ministerstva zahraničných vecí o stratu kambodžskej autonómie v dôsledku exkluzívneho využívania prístavu Ream čínskym námorníctvom.

 

 

Tieto plavidlá využívali mólo niekoľko mesiacov a zdalo sa, že sú to jediné lode, ktoré ho používajú. Až do mája 2024, keď sa k nim pripojili tri ďalšie lode čínskeho námorníctva. Mali sa zúčastniť doteraz najväčšieho každoročného bilaterálneho cvičenia Číny a Kambodže Zlatý drak.

 

Inak sa ďalej oficiálne ďalej tvrdí, že v Reame žiadna čínska námorná základňa nie je a ani nemôže byť, pretože kambodžská ústava naďalej neumožňuje permanentnú prítomnosť cudzích vojsk na kambodžskom území. A ani niektoré zariadenia ako palivové nádrže a kotviská nie sú ešte úplne dokončené. Lenže Američanom pravdepodobne vadia dve veci, pre ktoré toto po piatich rokoch znova vytiahli.

 

Za prvé, Čína má základne na ostrovoch v Juhočínskom mori, Ream je však najbližšie Strait of Malacca – dlhému a úzkemu prielivu medzi Malajským polostrovom a Sumatrou, cez ktorý prepláva asi štvrtina svetového prepravovaného tovaru vrátane ropy.

 

 

Za druhé, začína to vyzerať ako precedens. Popri Reamu sa má vedieť o siedmich prístavoch, kde by Čína v priebehu dvoch až piatich rokov mohla získať námornú základňu. Ide o prístavy Hambantota na Srí Lanke, Bata v Rovníkovej Guiney, Gwadar v Pakistane; Kribi v Kamerune, Loganville na ostrove Vanuatu, Nacala v Mozambiku, ako aj Nouakchott v Mauretánii. Okrem týchto sa má Čína podľa správy Pentagonu zaujímať o základne aj v Mjanmarsku, Thajsku, Indonézii,Spojených arabských emirátoch, Keni, Tanzánii, Angole, Nigérii, Namíbii, Bangladéši, Papue Novej Guiney, Tadžikistane ako aj na Kube a Seychelských, prípadne Šalamúnových ostrovoch. Požijeme ešte tých päť rokov a uvidíme?

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov