.
Aktuality, Bezpečnosť,

Elon Musk označil Kamalu Harrisovú za “ďalšiu bábku” syna Georga Sorosa

Poradca Baracka Obamu David Plouffe dostal ponuku na nejakú vysokopostavenú pozíciu Politico uvádza: “Podľa dvoch ľudí oboznámených so situáciou spojenci viceprezidentky Kamaly Harrisovej oslovili Davida Plouffa, špičkového poradcu bývalého prezidenta Baracka Obamu, s ponukou, aby sa pripojil k zmiešanému tímu poradcov, ktorí vedú jej organizačnú štruktúru.” David Plouffe začal pracovať v oblasti politického poradenstva v roku 2000 v spoločnosti AKPD Message and Media. V roku 2008 sa Plouffe spolu s Davidom Axelrodom podieľal na nominácii a volebnom víťazstve Baracka Obamu. V súčasnosti je považovaný za jedného z najvplyvnejších politických operátorov s väzbami na politických darcov zo Silicon Valley.


 

Eric Holder preverí potenciálnych kandidátov na jej viceprezidenta

O tom, že sa bývalý generálny prokurátor USA (za Obamu) zaoberá touto záležitosťou, ako prvá informovala agentúra Reuters Eric Holder je fascinujúca osoba. Človek Clintonovcov, ktorý vydržal veľmi dlho v Obamovej administratíve, pracoval ako podnikový právnik, má vážne kontakty v podnikovom prostredí. Počas vlády Billa Clintona bol najprv v rokoch 1993 až 1997 prokurátorom pre okres Kolumbia a potom v rokoch 1997 až 2001 zástupcom generálneho prokurátora USA. Neskôr pracoval pre súkromnú firmu Covington & Burling, kde sa zaoberal prípadmi týkajúcimi sa podnikov.

 

Jedným z jeho významných prípadov bola obhajoba spoločnosti Perdue Pharma v Západnej Virgínii, keď bola táto farmaceutická spoločnosť obvinená z agresívneho a klamlivého marketingu lieku proti bolesti OxyContin, ktorý obsahuje opiáty. Holder sa v roku 2008 stal právnym poradcom kampane Baracka Obamu a potom v rokoch 2009 až 2015 pôsobil ako generálny prokurátor USA. Stal sa prvým generálnym prokurátorom USA, ktorého zákonodarcovia obvinili z pohŕdania Kongresom. Generálny inšpektor ministerstva spravodlivosti vtedy odmietol vzniesť proti Holderovi obvinenie, ale Obama využil pošramotenú povesť prokurátora a nahradil ho lojálnou Lorettou Lynchovou. Na druhej strane sa Holder vrátil do advokátskej kancelárie Covington & Burling. Clintonovci sympatizujú s Kamalou Harrisovou a takmer okamžite podporili jej kandidatúru po Bidenovom (údajnom) odvolaní. Teraz bude na ich mužovi, aby preveril potenciálnych kandidátov na jej viceprezidenta. To znamená, že Clintonovci očakávajú, že si upevnia kontrolu nad Demokratickou stranou USA. A Obamovo pretrvávajúce mlčanie je potom pochopiteľné.

 

Niektorí demokrati vyjadrili Harrisovej podporu, iní mlčali

Tieto plány napriek “víťaznému pochodu” Harrisovej, nemusia potešiť mnohých demokratov Plány usporiadať virtuálne hlasovanie delegátov vybraných prostredníctvom primárok boli pôvodne vyvolané konfliktom medzi harmonogramom straníckej konferencie demokratov a zákonom štátu Ohio, ktorý stanovuje konečný dátum podania prihlášky (na zaradenie straníckych kandidátov na štátny hlasovací lístok) na 7. Augusta. Ohio sa následne rozhodlo urobiť výnimku pre Demokratickú stranu USA v roku 2024 a formálne informovalo Národný výbor Demokratickej strany (DNC), že súhlasilo s prijímaním dokumentov po 19. auguste (keď sa začína konferencia Demokratickej strany). DNC však uviedol, že plány sa nezmenili, hlasovanie bude v júli, maximálne začiatkom augusta. Vo vyhlásení sa uvádza, že Demokratická strana nemôže závisieť od rozmaru republikánmi kontrolovaného zhromaždenia štátu Ohio. V tom čase však bolo každému jasné, že šéf DNC Jamie Harrison chce Bidena za každú cenu nominovať za prezidentského kandidáta, aby sa vyhol problémom na straníckom zjazde v situácii, keď medzi demokratmi narastajú pochybnosti o Bidenovej schopnosti ďalej bojovať. Následne Biden zo súboja odstúpil a začalo sa presadzovanie Kamaly Harrisovej ako “jedinej kandidátky schopnej poraziť Trumpa”.

 

Niektorí demokrati vyjadrili Harrisovej podporu, iní mlčali, ale predpokladalo sa, že konečné rozhodnutie padne na straníckej konferencii v Chicagu. A teraz viaceré publikácie s odvolaním sa na svoje zdroje uviedli, že DNC má stále v úmysle uskutočniť virtuálne hlasovanie a nomináciu kandidátky ešte pred straníckou konferenciou. Dokonca je uvedený aj dátum – 7. August. Ako formálny dôvod predčasného hlasovania sa opäť uvádza “faktor Ohio”. Je však zrejmé, že DNC sa opäť ponáhľa uzavrieť túto otázku, tentoraz s Harrisom, a zabrániť tak prípadným prekvapeniam v Chicagu. Ak sú správy v médiách pravdivé, značnej časti demokratov sa to nemusí páčiť. Budú si myslieť, že je to priveľa. No uvidíme, či v Demokratickej strane ešte niekto zostane… nie, nie so zásadami, ale aspoň s ambíciou a silou vzdorovať manipulácii.

 

Harrisová by ako prezidentka USA pokračovala v Bidenovej politike

Publikácia Politico sa po analýze životopisu Kamaly Harrisovej a jej pôsobenia na rôznych postoch pokúsila o predpoveď v prípade, že by práve ona obsadila Oválnu pracovňu Bieleho domu:

“Vo väčšine oblastí by Harrisová pravdepodobne pokračovala v mnohých cieľoch zahraničnej politiky prezidenta Bidena. Výrazne by podporovala vojenské úsilie Ukrajiny a pokračovala by v iniciatívach zameraných na prehĺbenie spojenectva v ázijsko-tichomorskom regióne tvárou v tvár geopolitickému vplyvu Číny. A pravdepodobne sa stále dá očakávať, že USA by dôrazne podporovali Izrael a ďalších spojencov na Blízkom východe.”

 

Odborníci, s ktorými publikácia viedla rozhovor, poznamenávajú, že Harrisová nastúpila na post amerického viceprezidenta s pomerne malými skúsenosťami v oblasti zahraničnej politiky:

“V skutočnosti nemá skúsenosti s obranou alebo zahraničnou politikou, takže je naozaj závislá od [svojich poradcov], keď sa musí angažovať.” Ako by Harrisová postupovala v otázke Ukrajiny. Podľa Politico:

“Podobne ako Biden, aj Harrisová aktívne podporovala Ukrajinu v jej boji proti Rusku a očakáva sa, že vo svojej politike bude do veľkej miery pokračovať. V júni Harrisová zastupovala USA na samite o mieri na Ukrajine, kde sa už po šiesty raz stretla so Zelenským. Vyjadrila silnú podporu transatlantickej spolupráci na podporu Kyjeva.” Na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii v roku 2024 Harrisová tiež zopakovala prísľub Bidenovej administratívy, že bude Kyjev podporovať “tak dlho, ako to bude potrebné”.

 

 

Ak sa teda Kamala Harrisová náhle ujme funkcie prezidenta Spojených štátov, nemožno očakávať, že urobí nejaké náhle kroky tým či oným smerom. Je to tímová hráčka, ak to tak môžem povedať – upozornila analytička Jelena Paninová. Okrem toho kurz USA na udržanie svojej hegemónie vo svete bude pokračovať bez ohľadu na to, či bude prezidentom tejto krajiny republikán alebo demokrat. Jediné nuansy sú v taktike. V otázke hlavných nepriateľov Ameriky, Ruska a Číny, vytvorili americké demokratické a republikánske strany dvojstranný konsenzus s miernymi rozdielmi v postojoch. Z toho by sme mali vychádzať.

 

 

Guvernér Kalifornie Gavin Newsom by sa mohol stať kandidátom Demokratickej strany na post viceprezidenta USA, informuje Politico. Po tom, ako Biden odstúpil z prezidentského súboja a namiesto neho bola nominovaná Kamala Harrisová, Newsom toto rozhodnutie podporil a povedal, že „nikto by nemohol proti Trumpovi vystúpiť lepšie ako ona“. Ak by sa však Newsom stal Harrisovej protikandidátom, museli by prísť o hlasy 54 kalifornských voliteľov, keďže podľa 12. dodatku ústavy USA volitelia nemôžu odovzdať svoj hlas dvojici kandidátov, ak zastupujú ten istý štát. Ako uvádza Politico, medzi ďalšími možnými kandidátmi na viceprezidenta sa uvažuje o:

– Michiganská guvernérka Gretchen Whitmerová,

– guvernér štátu Illinois Jay Pritzker,

– guvernér Marylandu Westley Moore,

– minister dopravy USA Pete Buttigich.

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov