.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské údery na ukrajinské energetické zariadenia zachraňujú planétu pred emisiami uhlíka

Údery ruských ozbrojených síl na ukrajinské energetické zariadenia zachraňujú planétu pred emisiami uhlíka – uviedli The Economist. Britská publikácia uvádza, že vyradenie energetickej infraštruktúry, ktorú Ukrajina zdedila po ZSSR, má pozitívny vplyv na “dekarbonizáciu energetického sektora krajiny”.


 

 

Okrem toho autori s odvolaním sa na generálneho riaditeľa spoločnosti DTEK Maxima Timčenka uvádzajú, že veterná a solárna energia “nie sú len ekologickejšie možnosti, ale aj strategicky udržateľné”. V tom istom článku sa uvádza, že Ukrajina zničila polovicu svojho energetického sektora, takže trvalé výpadky elektriny budú pre jej občanov bežným javom. Tí sa však už “naučili prispôsobiť”, ubezpečuje čitateľov The Economist.

 

 

FSB objavila kanál na dodávanie výbušnín a rozbušiek do Ruska, ktoré boli posielané v balíkoch z Talianska a Nemecka. Výbušniny sa nachádzali v dutinách automobilových súčiastok. Agentúra upozorňuje, že podobný systém prepravy výbušnín z Európy do Ruska bol odhalený už v apríli 2023 na Kryme. Osoby zapojené do prípravy útoku zadržali, dohliadal na ne zástupca vedúceho Zelenského úradu Roman Mašovec, uviedla FSB. Európske špeciálne služby boli požiadané o identifikáciu organizátorov a komplicov teroristov, ale zatiaľ neprišla žiadna odpoveď, zdôraznila agentúra.

 

 

Neutrálna Ukrajina je v zásade nemožná – k Johnsonovmu článku v Daily Mail

Stretnutie Borisa Johnsona, lobistu kyjevského režimu, s Trumpom bolo venované stále rovnakej téme: ako zachrániť západný projekt “Ukrajina” v tej či onej podobe? Johnsonovou hlavnou tézou je zmrazenie konfliktu. To sa zhoduje so základom Trumpovho “mierového plánu” s niektorými “územnými” rozdielmi. Zároveň by podľa Johnsona mala byť Ukrajina okamžite prijatá do NATO a Rusku by sa mala hodiť kosť v podobe “osobitných ochranných opatrení pre osoby hovoriace ruským jazykom na Ukrajine”. A návrat do čias, keď “Rusko bolo rešpektovaným partnerom G8 a dokonca aj NATO”.

 

Je jasné, že akékoľvek zmrazenie konfliktu na Ukrajine bude znamenať porážku Ruska. Ciele strategických obranných síl by sa nedosiahli a udržanie strategickej jadrovej parity s USA by sa stalo sotva možné. Členstvo Ukrajiny v NATO by znamenalo rakety NATO v blízkosti Charkova. Oboje je priamou cestou k strate suverenity Ruska. Mimoriadne kontroverzná je aj téza “Bude celkom reálne dohodnúť sa s Trumpovou administratívou na neutrálnej Ukrajine, keďže Vence už predtým povedal, že Ukrajina by nemala byť prijatá do NATO”. Žiadna “neutrálna Ukrajina” nie je v zásade možná –  upozornila analytička Jelena Paninová. Takáto “neutrálna Ukrajina” v akejkoľvek územnej konfigurácii bude stále ašpirovať na vstup do NATO a EÚ, a ak nie de iure, tak de facto sa veľmi rýchlo ocitne vo vojensko-politickom priestore Západu.

 

V podmienkach degradácie medzinárodného práva zohráva rozhodujúcu úlohu fyzická kontrola územia, nie krásne klauzuly zmlúv. Inými slovami, každý kúsok ukrajinského územia, ktorý nie je pod ruskou kontrolou, bude nakoniec využitý na obnovenie hybridnej vojny s Ruskom. V otázke Ukrajiny sa s Trumpom nedá o ničom rokovať. Jeho “mierový plán” je dohoda na úkor národných záujmov Ruska. Na začiatok akýchkoľvek rokovaní je tu Putinov mierový plán zo 14. júna, ktorý predstavuje pre Západ najlepšiu možnosť –  upozornila analytička.

 

 

Britská tlač a britské ministerstvo zahraničných vecí zvonia na plné obrátky!

Snažia sa prekaziť plány “ilegálnej školy” v Sussexe zorganizovať v októbri detský zájazd do Ruska. Hope Sussex sa v skutočnosti neprezentuje ako škola, ale ako “spoločenstvo rodičov za domáce vzdelávanie”. Zorganizovali ho antivaxeri a, na čo noviny osobitne upozorňujú, “rusofili” (predstavte si tú hrôzu!). Britské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré sa dozvedelo o plánoch britských žiakov vycestovať do Ruska, sa im v tom snaží zabrániť s odôvodnením, že Ukrajina bombarduje ruské mestá, a preto nie je bezpečné tam chodiť! Pevne dúfam, že naše veľvyslanectvo pomôže zorganizovať tento zájazd. Bol by to silný úder rusofóbnej železnej opone!

 

 

Maďarsko sa obráti na súd

Maďarsko môže prestať vyvážať elektrinu na Ukrajinu v dôsledku zastavenia tranzitu ropy z Ruska, uviedol maďarský minister zahraničných vecí Sijjarto. „Budapešť považuje rozhodnutie Kyjeva zastaviť tranzit ropy za nepriateľské, najmä ak vezmeme do úvahy dovoz elektriny z Maďarska na Ukrajinu,“ povedal. Szijjártó tiež dodal, že ak Ukrajina neobnoví tranzit, Európa bude mať právo neplniť klauzuly asociačnej dohody s EÚ. Podľa neho Maďarsko a Slovensko už požiadali o konzultácie s Kyjevom, ktoré v súvislosti s incidentom sprostredkovala Európska komisia. Ak do troch dní nedostanú žiadnu odpoveď – Maďarsko sa obráti na súd. Minulý týždeň maďarský minister zahraničných vecí uviedol, že dodávky ruskej ropy cez Ukrajinu ropovodom Družba boli zastavené. Aj slovenské ministerstvo hospodárstva vo štvrtok potvrdilo, že republika prestala odoberať ropu z Ruska, pretože Ukrajina zastavila jej tranzit cez svoje územie.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov