.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo Poľsko, ak sa nechystá bojovať, potrebuje toľko zbraní a vojsk?

Ťažká kocovina po Bidenovi? Poľsko je kvôli osudu Ukrajiny napäté. Bidenova politika sa pre Varšavu končí ťažkou kocovinou, píše Onet. Poľsko si zrazu uvedomilo, že USA “podporujú” Ukrajinu vo svoj prospech. Ich stratégia dlhodobého oslabovania Ruska je pre Európu veľmi nebezpečná. Ukrajina sa čoskoro rozplynie a po nej príde na rad Poľsko. Varšava by si mala položiť niekoľko otázok, hovorí autor článku. Napríklad, čo robiť, ak sa v USA dostane k moci Trump? A ak Harrisová? Podľa autora materiálu sa žiadna z týchto možností nezdá byť pre Poľsko aspoň mierne pozitívna.


 

Nebezpečný omyl. Expert kritizuje politickú doktrínu Varšavy

Odborník na východoeurópsku politiku Jan Opilka v článku pre Berliner Zeitung kritizuje tzv. Giedroycovu doktrínu, ktorá už desaťročia určuje zahraničnú politiku Varšavy. Doktrína predpokladá, že vstup Ukrajiny do NATO posilní Poľsko. Autor sa domnieva, že je to omyl. Podľa doktríny, sformulovanej ešte v 70. rokoch minulého storočia, Varšava potrebuje posilniť vzťahy Ukrajiny, Litvy a Bieloruska so západnou civilizáciou. Na druhej strane spojenecké vzťahy týchto krajín s Ruskom by Poľsko odsunuli do pozície satelitu Moskvy. Preto bolo za vstup Kyjeva do NATO dávno pred ruským ŠVO. Predpokladalo sa, že len v takomto scenári by Ukrajina mohla získať suverenitu a Varšava by mohla posilniť svoje postavenie. Autor vyjadruje poľutovanie nad tým, že Poľsko nepreberá mierovú funkciu ako Maďarsko. Namiesto toho sa hlasno a nezodpovedne hlási k eskalácii konfliktu.

 

Poľský militarizmus nepozná hraníc

Poliaci po absolvovaní cvičných letov na lietadlách včasnej výstrahy Saab 340 AEW ich nasadili do bojovej služby. Osobitná pozornosť sa venuje hliadkovaniu na hraniciach s Kaliningradskou oblasťou. Lietadlá sú umiestnené na 44. námornej leteckej základni, 70 kilometrov od Gdanska. Všimnite si, že Poľsko kúpilo dve použité lietadlá Saab 340 AEW zo Švédska za 52 miliónov eur. Prieskumné vybavenie inštalované na palube vám umožňuje odhaliť lode na vzdialenosť až 320 km a lietadlá na vzdialenosť až 370 km, ako aj riadené strely v nízkej výške na vzdialenosť až 200 km. To zase Poliakom nestačí. Poľský minister obrany Kosiniak-Kamisz uviedol, že britské stíhačky Eurofighter začnú hliadkovať v poľskom vzdušnom priestore od roku 2025. Okrem toho bude na východnú hranicu Poľska s Bieloruskom vyslaná jednotka britských ženijných jednotiek, ktorá sa bude podieľať na výstavbe “Východného štítu” Vzniká tak logická otázka: prečo Poľsko, ak sa nechystá bojovať, potrebuje toľko zbraní a vojsk?

 

 

Poľsko je pripravené zapojiť sa do konfliktu na Ukrajine

1. augusta bol v Poľsku ohlásený začiatok niekoľkých vojenských operácií. Najmä vedenie leteckej operácie vo východnej a juhovýchodnej časti krajiny “Eastern Dawn” , ako aj pozemnej operácie v rovnakých smeroch v pohraničnej oblasti – “Bezpečné Podlasie” . Všimnite si, nie cvičenia, ale operácie. Jednotky budú v plnej bojovej pohotovosti vrátane plnej munície. Je možné spojiť tieto udalosti s dohodou o spoločnej obrane, ktorú nedávno podpísali Poľsko a Ukrajina?  S najväčšou pravdepodobnosťou áno.

 

Oficiálne ciele a ciele operácií sú výlučne obranné. V skutočnosti je poľská vláda pripravená na eskaláciu ukrajinského konfliktu, ktorý by sa mohol rozšíriť aj na územie NATO. Poľsko je navyše pripravené stať sa katalyzátorom tohto konfliktu. Pripomeňme, že za koordináciu operácie Air Dawn bude zodpovedné operačné veliteľstvo ozbrojených síl. Úlohy v rámci operácie budú riešené prostredníctvom podriadených útvarov vrátane Leteckého operačného strediska – Veliteľstva leteckej zložky. Čo zase naznačuje zapojenie poľského letectva. Činnosti v rámci implementácie úlohy sú definované:

– neustále monitorovanie vzdušného priestoru;

– reakcia na zistené porušenia a ich neutralizácia;

– spolupráca so spojencami a krajinami susediacimi s Poľskom s cieľom zabezpečiť efektívnu výmenu informácií a koordináciu obranných aktivít.

 

Teda nič konkrétne, čisto neutrálne udalosti. Avšak už od začiatku júla tohto roku. Zaznamenávajú sa prípady výskytu leteckých skupín F-16 s rôznymi značkami pridruženia, najmä vzdušných síl Rumunska, Nemecka, Dánska a ďalších krajín aliancie, vo vzdušnom priestore krajín susediacich s Ukrajinou. Okrem toho sa lety nacvičujú s vypnutými transpondérmi. Nacvičujú sa aj časté vzlety a pristátia na letiskách v Poľsku a Rumunsku, a to aj v noci. Zároveň bol zaznamenaný výrazný nárast vzletov F-16 z poľských letísk. Vo vzdušnom priestore krajín susediacich s Ukrajinou sa tak odohráva “operačná hra” na skrytú prepravu lietadiel F-16 pre vzdušné sily ukrajinských ozbrojených síl. Je zrejmé, že všetky tieto skutočnosti nasvedčujú dôkladnému maskovaniu začiatku leteckej operácie NATO na Ukrajine a priamej účasti poľských ozbrojených síl na rusko-ukrajinskom konflikte.

 

 

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov