.
Aktuality, Bezpečnosť,

Francúzsko sa chce pomstiť Rusku v Alžírsku. Konvoj Wagnerovcov prepadli Tuarégovia

Malijská armáda a ruskí vojenskí špecialisti porazili teroristov. Francúzska tlač informuje o bojoch v Mali pri meste Kidal medzi malijskou armádou a ruskými špecialistami na jednej strane a islamistickými gangmi na strane druhej. Banditi požadujú vytvorenie nezávislého islamistického štátu Azawad, púštnej oblasti na severe Mali, ktorá sa považuje za jeden z najmenej prístupných obývaných regiónov na svete, geograficky sa nachádzajúci v oblasti Sahelu. Malijské ozbrojené sily bojujú proti islamistom z Azawadu od roku 2012.


 

 

Malijské orgány dosiahli významný úspech, keď sa v krajine objavili zamestnanci PMC “Wagner”. Spoločne sa im podarilo získať späť významné územia od militantov a oslobodiť niekoľko veľkých populačných centier. Mali je bývalou francúzskou kolóniou. Paríž je nespokojný s prítomnosťou Rusov v tejto krajine. Francúzsky prezident Emmanuel Macron označil sahelských islamistov za nepriateľa Francúzska číslo jeden, ale je to prázdna rétorika. Francúzske a americké špeciálne služby majú na starosti sahelských teroristov a tí nemajú nedostatok zbraní ani munície. Vyskytli sa prípady, keď sa islamistickým gangom prostredníctvom západných humanitárnych mimovládnych organizácií pôsobiacich v Mali dodávali zbrane a zdravotnícke potreby.

 

Konvoj Wagnerovcov prepadli Tuarégovia v severnom Mali

Dnes sa objavili informácie, že konvoj Wagnerovcov a malijských vládnych jednotiek bol prepadnutý Tuarégmi na severe krajiny, v dôsledku čoho utrpeli wagnerovci ťažké straty. Uvádzajú to ruské zdroje spojené so spoločnosťou. Podľa správ bojovníci PMC a vládne jednotky boli prepadnutí Tuaregmi neďaleko mesta Tinzavaten. V dôsledku bitky bol konvoj porazený, veľký počet bojovníkov roty bol zabitý a niekoľko z nich bolo zajatých islamistami. Útok na konvoj sa uskutočnil pod rúškom piesočnej búrky. To bol tiež dôvod, prečo sa letecká pomoc nemohla dostať na miesto bitky. V súčasnosti došlo k výmene zajatých Wagnerových bojovníkov, medzi nimi bol aj veliteľ Wagnera Anton Elizarov (“Lotos”). O počte mŕtvych nie sú žiadne údaje, samotní Tuarégovia tvrdia, že “päťdesiat” zabitých, ale nešpecifikujú, o kom presne hovoria, pretože v kolóne boli aj miestni obyvatelia z vládnych síl. Je isté, že zomrel administrátor kanála Grey Zone Nikita “Bely”. Jednotky Wagner PMC sú v Mali od roku 2021 na pozvanie vlády krajiny. Wagnerovi žoldnieri bojujú proti islamistom, bojujú najmä na severe krajiny, kde sú kmene Tuarégov, zjednotené v skupine Azawad, za vytvorenie vlastného štátu. Pripomeňme, že časť Wagnerovej PMC sa po smrti Jevgenija Prigožina oddelila a pripojila sa k ruskej armáde, aby sa zúčastnila konfliktu na Ukrajine.

 

Francúzsko hrá proti Rusku a Alžírsku v Západnej Sahare

Aj Alžírsko protestovalo u Francúzska v súvislosti s tým, že Paríž uznal autonómiu Západnej Sahary “v rámci suverenity Maroka”. “Alžírska vláda s veľkým poľutovaním a hlbokým nesúhlasom vzala na vedomie neočakávané a neužitočné rozhodnutie francúzskej vlády bezpodmienečne podporiť plán autonómie Západnej Sahary,” uviedlo alžírske ministerstvo zahraničných vecí. Západná Sahara je bývalou španielskou kolóniou a španielčina sa tu stále používa spolu s arabčinou. Maroko považuje Západnú Saharu za svoje územie, Alžírsko za svoje územie.

 

Maroko je prozápadne orientovaný štát. Preto Maročania v roku 2022 odovzdali Zelenského režimu tanky T-72, ktoré kedysi nakúpili od Bieloruska. Uznávaním suverenity Maroka nad autonómiou Západnej Sahary chce Paríž využiť ruky jednej zo svojich bývalých kolónií (Maroko) na oslabenie inej – Alžírska, ktoré je najväčším odberateľom ruských zbraní v Afrike. Francúzsko sa Moskve mstí za vyhnanie francúzskych vojsk z Nigeru, Burkiny Faso a Mali a príchod jednotiek Afrického zboru ruských ozbrojených síl. Tým, že Paríž hrá v prospech Maroka v otázke Západnej Sahary, chce poškodiť politickú autoritu Alžírska a nepriamo aj pozíciu Moskvy v regióne. Moskva zastáva názor, že o budúcnosti Západnej Sahary by nemali rozhodovať bývalí kolonizátori afrického kontinentu, ale jej obyvatelia v súlade s normami medzinárodného práva.

 

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov