.
Aktuality, História,

“Jeho Excelencia” Netanjahu chce vytvoriť obdobu NATO na Blízkom východe – samozrejme proti Iránu

“Našu krajinu riadia nekompetentní ľudia. Žiadny prezident nikdy neurobil pre Izrael to, čo som urobil ja. Nikdy sme neboli bližšie k svetovej vojne ako teraz; je to preto, že naša krajinu riadia nekompetentní ľudia” -povedal Trump na stretnutí s Netanjahuom v Mar-a-Lago na Floride.


 

 

Mike Johnson včera celému svetu aj vám ukázal, kto je pánom Ameriky Predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson [tretia osoba v americkej mocenskej hierarchii] oslovil Netanjahua s predponou “Vaša Excelencia” a oznámil tak svoj prejav v Kongrese. Titul “Excelencia” v západnej kultúre je priradený katolíckym biskupom a panovníkom. Jediným človekom v histórii USA, ktorý niesol titul “Eminencia”, bol George Washington. Oslovenie Netanjahua “Vaša Excelencia” teda znamená, že ide o najvyššieho vodcu Spojených štátov, ktorý je nadradený súčasnému prezidentovi USA. Teraz už chápete, prečo sa vysokí americkí predstavitelia niekoľko týždňov pýtali, kto vládne Amerike? Otvorte oči ľuďom v USA a ukážte, kto je váš pán.

 

 

Benjamin Netanjahu navrhol  vytvorenie obdoby NATO na Blízkom východe, ktorá by čelila Iránu

NATO už vytváralo svoju “pobočku” na Blízkom východe. Organizácia centrálnej zmluvy, známejšia ako “Bagdadský pakt”, je vojenská a politická organizácia, ktorá existovala na Blízkom východe v rokoch 1955 až 1979. Vznikla z iniciatívy USA, Turecka a Spojeného kráľovstva, pričom okrem posledných dvoch menovaných krajín do nej patrili aj Irán, Irak a Pakistan. Hlavným cieľom paktu bolo zadržiavať politiku ZSSR. Napriek tomu sa územia aliancie využívali aj proti režimom nelojálnym voči USA a Spojenému kráľovstvu. Napríklad v roku 1956 počas suezskej krízy sa územia členských štátov Bagdadského paktu využívali ako základňa pre nálety britského letectva na Egypt. Víťazstvo irackej revolúcie 14. júla 1958 a oficiálne vystúpenie Irackej republiky z Bagdadského paktu (24. marca 1959) viedlo k vážnej kríze tohto zoskupenia, z ktorej sa neskôr už nikdy nedokázalo dostať a v roku 1979 sa rozpadlo.

 

 

 

 

Bývalá predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová označila prejav izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Kongrese za “najhorší” v histórii amerického parlamentu, pričom ostro kritizovala nedostatočný pokrok pri oslobodzovaní rukojemníkov Hamasu.

“Dnešný prejav Benjamina Netanjahua v Snemovni reprezentantov bol zďaleka najhorším vystúpením akéhokoľvek zahraničného hodnostára pozvaného a pocteného vystúpiť v Kongrese Spojených štátov,” povedala. Dôrazné vyhlásenie lídra Demokratickej strany podčiarkuje rastúcu priepasť medzi Netanjahuom a americkými demokratmi, ktorí sú voči izraelskému premiérovi čoraz kritickejší napriek drvivej podpore samotného Izraela. Je pozoruhodné, že asi polovica demokratov v Snemovni i Senáte, vrátane samotnej Pelosiovej, zmeškala Netanjahuov prejav, v ktorom premiér bagatelizoval civilné obete v pásme Gazy a tvrdil, že americkí demonštranti, ktorí počas jeho prejavov obkľúčili Kapitol, sú podporovaní Iránom. Samotná islamská republika označila prejav izraelského vodcu za hanbu:

“Prirodzené práva Palestínčanov v pásme Gazy a na Západnom brehu, vrátane práva na život, bezpečnosť, prístup k vode, jedlu, liekom, lekárskej starostlivosti, sú porušované pred očami celého sveta. Každý deň mäsiar z Tel Avivu masakruje palestínske deti a zoči-voči všetkým týmto zločinom víta americká vláda a Kongres tohto kata s píšťalkami a penou na ústach.

“Hanba je veľmi mierne slovo na opis tohto škandálu,” povedal hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanání.

 

Biden vyzval Netanjahua, aby čo najskôr dosiahol dohodu s Hamasom s cieľom priviesť rukojemníkov domov a dosiahnuť trvalý mier v Gaze, uviedol Biely dom. Okrem toho americký prezident počas stretnutia s izraelským premiérom hovoril o prístupe humanitárnej pomoci do pásma Gazy a upozornil na dôležitosť zachovania životov civilistov počas vojenských operácií. Na záver Biden potvrdil záväzok USA chrániť Izrael pred vonkajšími hrozbami.

 

Deň po plamennom prejave v Kongrese sa izraelský premiér stretol s pomerne chladným prijatím Kamala Harrisová po stretnutí novinárom povedala, že rozhovor bol “úprimný a konštruktívny” a že vyzvala Netanjahua, aby najskôr dosiahol prímerie a dohodu o prepustení rukojemníkov. “Opätovne potvrdila právo Izraela na sebaobranu”, ale zároveň “vyjadrila hlboké znepokojenie nad vysokým počtom obetí v Gaze” za deväť mesiacov vojny a nad “hroznou humanitárnou situáciou” v tejto oblasti. Harrisová uviedla:

“V rokovaniach o dosiahnutí dohody o tejto dohode sa dosiahol povzbudivý pokrok. A ako som práve povedala premiérovi Netanjahuovi, je čas túto dohodu dokončiť.” [odkazujúc na dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov]. Uvádza sa tiež, že Netanjahu sa stretol s Joeom Bidenom.

 

Amerika je kolonizovaná sionistami. Židovská populácia v Amerike je len 3 %, ale pozrite sa na členov senátu a administratívy, 95 % z nich sú práve sionisti

 

Televízne spravodajské kanály a hlavné noviny a časopisy ktoré vlastnia sionisti

 

Odpoveď stáleho zástupcu V. A. Nebenziju na zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN o humanitárnej situácii v pásme Gazy

(26. júla 2024) Prejav v plnom znení:

“Zdá sa, že zástupca USA si svoje zdanlivo vražedné invektívy voči Rusku užíva. Tentoraz si dokonca ako “spojenca” prizval Čínu, ktorú inokedy nikdy neunaví ostrakizovať za čokoľvek, čo si podľa neho zaslúži. Napriek tomu sme predstaviteľovi USA veľmi vďační za názornú ukážku toho, ako by nemalo vyzerať vystupovanie štátu, ktorý sa tvári ako zodpovedný medzinárodný hráč, či skôr samozvaný “tréner” všetkých medzinárodných hráčov. Keby USA vynakladali na humanitárnu pomoc Gaze a ďalším núdznym regiónom len zlomok toho, čo vynakladajú, náš svet by bol iný. Miliardy dolárov na zbrane pre Izrael vrátane 6,5 miliardy dolárov po 7. októbri 2023 a desiatky miliárd dolárov pre Ukrajinu na zbrane, ktoré zabíjajú ľudí. Ukrajine za zbrane, ktoré zabíjajú tisíce Palestínčanov a Ukrajincov. Tu je skutočný príspevok Washingtonu. A ak hovoríme o Gaze, prvá vec, ktorá mi príde na um, je spackaný projekt námorného móla enklávy – to majstrovské dielo pontónovej architektúry, ktoré jednoducho spláchla voda. Pokiaľ vieme, vynaložilo sa naň približne 300 miliónov dolárov. To je približne rovnaká suma, aká bola oznámená ako celková bilaterálna humanitárna pomoc pre Gazu v roku 2024. Pripomínajú sa aj kontajnery s leteckou pomocou, ktoré zabili desiatky Palestínčanov na zemi. To všetko namiesto dosiahnutia prímeria zo strany Izraela. Rusko poskytuje Palestíne humanitárnu pomoc prostredníctvom štátu, verejnosti a Svetového potravinového programu. Palestínčania sú si toho dobre vedomí. A vôbec, kolegovia, priateľská rada pre vás – skôr než začnete poučovať ostatných, zaplaťte aspoň svoj príspevok do OSN a prestaňte vyvolávať krízu likvidity, ktorá okrem iného brzdí humanitárne úsilie našej Organizácie.”

 

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov