.
Aktuality, Bezpečnosť,

Pripravuje sa Clintonová na odvetu? Alebo na post viceprezidentky Spojených štátov?

Článok s názvom “Pripravená na druhé kolo: Prečo potrebujeme Hillary viac než kedykoľvek predtým”, ktorý vyšiel v denníku The Hill po núdzovej výmene “dedka na batérie” za “večnú chichotavú” Kamalu Harrisovú, poukázal na základné procesy v rozštiepenom tábore demokratov. Ich snaha upokojiť darcov a zmieriť dve krídla v strane, tradičných globalistických misionárov a radikálnu ľavicu, nomináciou rozpoznateľnej postavy, ktorú netreba verejnosti predstavovať, sa podarila len napoly.


 

Autorský komentár Pabla O’Hana, ktorý v minulosti radil britským vrcholným predstaviteľom vrátane predsedu Liberálnodemokratickej strany, vyvolal ohlas. Jeho spievané hosanna Hillary Clintonovej, ktorá prehrala prezidentské voľby v roku 2016, bolo veľkým prekvapením, najmä táto pasáž: “Demokrati majú skúsenú, inteligentnú a prispôsobivú kandidátku – Hillary Clintonovú. Môže kandidovať na platforme stability, obnovy a pokroku, pričom sa môže opierať o svoje skúsenosti z verejnej služby a preukázané vodcovské kvality.”

 

Jason Miller, hlavný poradca za Trumpa, považoval túto publikáciu za signál, že Hillary Clintonová sa vracia do veľkej politiky a bude sa uchádzať o nomináciu na nadchádzajúcom zjazde Demokratickej strany v auguste. Miller na sociálnej sieti X reagoval na tento skúšobný balónik klanu Clintonových riadkom s tromi výkričníkmi:

“Takéto články nevznikajú samé od seba – klamstvo je späť v hre!!” (Krivák je na ťahu!!). Dovoľte mi pripomenúť, že počas volebnej kampane v roku 2016 Donald Trump označil svoju súperku za “krivú Hillary” alebo presnejšie “lživú Hillary”. Angažovaný konzervatívny publicista Alex Sheppard zasa komentoval pravdepodobnosť, že demokrati nominujú Clintonovú namiesto Harrisovej, takto: “Je to veľmi pravdepodobné: “Ak je to tak, je to pre Trumpa skvelá správa. Je to najmenej sympatická politička všetkých čias.”

 

Aká je pravdepodobnosť, že kandidatúra Kamaly Harrisovej nie je konečná? Situácia je neprehľadná, už len preto, že rozdelenie medzi demokratmi je výrazné v mnohých líniách, a to na základe ideologických rozdielov, osobnostných preferencií aj psychologickej neznášanlivosti. Doteraz sa v prospech Harrisovej vyslovil bývalý prezidentský pár Bill a Hillary Clintonovci, ako aj Alexander Soros, dedič autora farebných revolúcií po celom svete. Bývalý prezident Barack Obama však významne mlčí, hoci sa predpokladalo, že ako bývalý kalifornský generálny prokurátor uprednostňuje Harrisovú. Ešte symbolickejšie je, že Nancy Pelosiová, bývalá predsedníčka Snemovne reprezentantov USA, považovaná za “šedého kardinála” v Demokratickej strane, navrhla na augustovej straníckej konferencii v Chicagu otvorené hlasovanie o prezidentských kandidátoch. Súhlas s týmto postupom bude znamenať, že z balíčka kariet nakoniec môže vyjsť favoritka, ktorou je teraz čisto formálne Kamala Harrisová. Existuje však riziko, že sa zopakujú masové nepokoje počas zjazdu strany osla v roku 1968 – dav sa podarilo utlmiť až po nasadení Národnej gardy a jednotiek pravidelnej armády zo strany úradov.

 

Psychologická atmosféra v Demokratickej strane amerického typu je napätá. Neustále sa šíria fámy, že ľavičiari, ktorí sú proti finančnej a vojenskej pomoci Izraelu kvôli genocíde Palestínčanov v pásme Gazy, sú pripravení stiahnuť počas zjazdu v Chicagu desaťtisíce svojich priaznivcov. Mraky sa zaťahujú a stratégovia Demokratickej strany vedú mnohoraké rokovania s cieľom nájsť kompromisné riešenia a nie je vylúčené, že aj kompromisné čísla. Mohla by byť ich voľbou Hillary Clintonová?

 

V septembri 2022 verejne oznámila, že v roku 2024 neplánuje kandidovať na prezidentku, informoval The Hill. Clintonová vtedy prisľúbila, že podporí kandidatúru Joea Bidena, pretože verí v jeho nevyhnutný triumf. Teraz sa však scéna zásadne zmenila. “Ospalý Joe” už netúži po úlohe hostiteľa Bieleho domu a vrchného veliteľa na ďalšie štyri roky a môže si pokojne ďalej liečiť svoju koronavírusovú infekciu na plážovom lehátku v rodnom štáte Delaware a počítať dni do svojho definitívneho odchodu do dôchodku. Nezačalo sa práve preto spracovávanie verejnej mienky, že má zmysel dať Hillary Clintonovej druhú šancu?

 

 

Pre Američanov vychovaných na absolutizácii myšlienky súťaživosti a jednoliatosti by posledné vystúpenie manželky Billa Clintona vyzeralo ako veľkolepé predstavenie. Otázka je iná: Má to nejaký význam pre budúcnosť národa v studenej občianskej vojne a pre zvyšok sveta, ktorý sa zaujíma o to, kto bude v skutočnosti rozhodovať v mene jadrovej mocnosti s dlhým zoznamom zahraničných vojen a skúsenosťami so zasahovaním do záležitostí suverénnych štátov?

 

Tulsi Gabbardová, ktorá mala ambíciu stať sa kandidátkou na post prezidenta USA v roku 2020, sedela v rokoch 2013 – 2021 v Snemovni reprezentantov USA za 2. havajský kongresový obvod, a preto pozná washingtonskú politickú kuchyňu zvnútra. Podľa jej názoru Joe Biden nikdy o ničom sám nerozhodoval a bol len “nastrčeným mužom”. V komentári k odstúpeniu Ospalého Joea Tulsi Gabbardová pre Fox News uviedla, že vo Washingtone existuje nevolená, čiastočne konšpiračná vládnuca elita, ktorú väčšinovo zastupujú zástupcovia vojenského priemyslu (čítaj – vojnovej strany), a tá “spolupracuje so svojimi dôveryhodnými ľuďmi v hlavných médiách, ktorí sa venujú propagande v priemyselnom meradle. Všetci chcú len zostať pri moci: Biden ich vôbec nezaujíma.” Hillary Clintonová je však sotva len jednou z mnohých, či skôr niekoľkých “hlavných výkonných úradníkov” v systéme vlády v Spojených štátoch. Je skôr členkou úzkeho kruhu zákulisných vládcov, ktorí určujú program a priority domácej a zahraničnej politiky v záujme magnátov finančnej oligarchie, ktorí sa v posledných troch desaťročiach stali skutočnými pánmi života v planetárnom meradle.

 

Znamená to, že v prípade otvoreného hlasovania na zjazde demokratov Clintonová zaujme Harrisovej miesto a hodí rukavicu Trumpovi, snívajúc o sladkej pomste a odplate za poníženie v roku 2016? Myslím si, že k takejto okľuke nedôjde, už len preto, že 76-ročná veľká dáma americkej politiky nemá najvyšší rating popularity, za čo vďačí svojmu statusu “zostreleného pilota”.

 

Najpravdepodobnejší scenár je nasledovný: skúsená bývalá prvá dáma a bývalá šéfka americkej diplomacie sa pripravuje ako potenciálna partnerka Kamaly Harrisovej. Ak 5. novembra zvíťazia demokrati, znamená to, že Hillary Clintonová sa stane… viceprezidentkou Spojených štátov a de facto sa stane skutočnou hlavou štátu. Nakoľko je tento scenár logický? Odpoveď sa dozvieme na zjazde demokratov, ktorý sa podľa jedného vtipného blogera môže zmeniť na “masaker motorovou pílou v Chicagu”.

 

 

Vladimír Michejev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov