Su-34M
Aktuality, Letectvo,

Rusi zabili veliteľa delostreleckého práporu 92. brigády, predtým mohli hacknúť Iridium

Na webovej stránke miestneho zastupiteľstva v Čugujeve v Charkovskej oblasti bola zverejnená informácia o smrti podplukovníka Alexeja Grečka, veliteľa delostreleckého práporu 92. samostatnej útočnej brigády ukrajinských pozemných síl. Túto informáciu nie je momentálne možné overiť priamo pri zdroji, stránka zastupiteľstva v Čugujeve nefunguje. Ako miesto zverejnenia informácie o smrti podplukovníka Grečka však pripadá do úvahy. Mesto Čugujev je späté s touto konkrétnou brigádou, ktorá má dve čestné pomenovania “Čugujevská” (základňu má Klugino-Baškirovke v Čugujevskom rajóne Charkovskej oblasti), resp. atamana Ivana Sirko.


 

Alexej Grečko sa mal podľa obvinení Rusov podieľať na teroristickom ostreľovaní civilného obyvateľstva v Belgorodskej oblasti a vzhľadom na dĺžku jeho služby v ukrajinských ozbrojených silách od roku 2000 je mu pripisovaná aj vina za ostreľovanie Donbasu počas antiteroristickej operácie v období od 6.4.2014 do 24.2.2022. Podľa pôvodnej správy miestneho zastupiteľstva v Čugujeve bol Grečka smrteľne zranený dňa 19.7.2024 a pochovaný dňa 22.7.2024.

 

 

Správa na sociálnej sieti X o smrti Grečka

 

Rovnako týmto sa celé kolo informačnej vojny nekončí, iba začína. Zhruba v rovnakom čase, ako sa objavili informácie o smrti A. Grečka vyšla reportáž agentúry Ria Novosti. Tá sa začínala v podstate nenápadne, návštevou redaktorov na fronte a rozhovorom s vybraným anonymným účastníkom špeciálnej vojenskej operácie slúžiacim pod nom de guerre “Gambit” v rádioelektronickej rozviedke.

 

Jeho úlohou (pri obsluhe pozemného mobilného systému rádiotechnickej rozviedky) je odpočúvať a zaznamenávať komunikáciu ukrajinských vojsk v pridelenom sektore v charkovskej oblasti a odovzdať ju na ďalšiu analýzu. Počas návštevy novinárov zaznamenáva rozhovor o konkrétnych stratách v ukrajinských vojskách. Jeden z volajúcich sa snaží spojiť s ukrajinským dôstojníkom s volacím znakom “Naum”, druhý volajúci mu však oznamuje jeho smrť v dôsledku intenzívnej bojovej činnosti ruských FPV dronov, požaduje pridelenie prostriedkov rádioelektronického boja a podáva správu o tom, že iný ukrajinský veliteľ “Samuraj” žije a bol z bojiska vyvezený.

 

“Gambit” konštatuje zlý morálno-psychologický stav ukrajinských vojsk, ktoré sú nútené bojovať svojimi veliteľmi a je im za to sľubovaná vidina rotácie a oddychu.

 

Ďalej sa výsledkom odpočúvania stáva rozhovor ukrajinskej vojačky s iným vojakom, “Gambit” konštatuje, že ženy slúžia v ukrajinskej armáde na menej významných pozíciách, v danom prípade mohlo ísť o spojárku kontrolno-priepustného bodu na perimetri Charkova alebo vidovú hlásku jeho protivzdušnej obrany.

 

Následne sa rozhovor stáva zaujímavejším a pôsobí dojmom riadeného úniku informácií:
“Spoliehajú sa (ukrajinskí velitelia) na satelitný komunikačný systém Iridium. Prístup je dosť náročný, ale riešia to špecializované útvary. Tieto stanice často používajú kľúčoví príslušníci ukrajinských ozbrojených síl. Takmer okamžite po zachytení signálu, v priebehu minúty alebo dvoch, dostaneme súradnice a prepošleme ich príslušným útvarom,” citovala RIA Novosti Gambita.

 

Inými slovami, ruské ozbrojené sily majú schopnosť napojiť sa na satelitný komunikačný systém Iridium. Tento systém často využívajú najvyšší predstavitelia ukrajinských ozbrojených síl, resp. vysokí velitelia. Po zistení signálu zvyčajne trvá len minútu alebo dve, kým sa určia jeho súradnice. Následne sú tieto koordináty odovzdané na rozhodnutie o akcii. Často sú zamerané útoky na zistené súradnice; v niektorých prípadoch môže rozhodnutie viesť k ďalšiemu prenasledovaniu zdroja signálu. Vyšší dôstojníci ukrajinských ozbrojených síl zrejme čelia vážnemu riziku, najmä ak sa ocitnú v blízkosti bojovej línie a použijú satelitnú komunikáciu.

 

Na západe sa zo správy nestal otvorený mainstream, skôr, než sa dostaneme ďalej je potrebné priviesť historickú vsuvku. Nedá sa potvrdiť ani vylúčiť, že čečenskému lídrovi Džocharovi Dudajevovi dňa 21.4.1996 v podstate vybuchol satelitný telefón s prispením dvoch rakiet Ch-27PS počas jeho asi 10-minútového rozhovoru s Konstantinom Borovym. Lietadlo včasnej výstrahy a velenia A-50 zafixovalo signál satelitného telefónu Inmarsat Dudajeva a jeho koordináty boli odovzdané frontovým stíhacím bombardérom Su-24MR, ktoré odpálili dve samonavádzacie strely Ch-27PS.

 

Operácia mohla byť podľa zdrojov vopred pripravená pod vedením veliteľa Jeľcinovej ochranky Alexandra Koržakova a riaditeľa FSB Michaila Barsukova. Bo zostavený tím vedcov, ktorých úlohou bolo vyvinúť zariadenie, ktoré by umožnilo zachytiť signál z telefónu Dudajeva smerujúci k satelitu, zaznamenať jeho koordináty a odovzdať ich bombardérom Su-24 nesúcim samonavádzacie strely Ch-27PS určené pôvodne na ničenie rádiolokátorov. Približné náklady na vývoj a výrobu tejto techniky boli 1 milión 200 tisíc dolárov. Jeľcin bez váhania nariadil prideliť požadovanú sumu. Vedecký tím zahŕňal 30 ľudí. V extrémne krátkom čase bolo zariadenie vyrobené. Ale sú aj iné verzie smrti Džochara Dudajeva.

 

 

Údajná posledná fotografia Džochara Dudajeva z ruskej strely zo dňa 21.4.1996 sa neprispôsobuje predchádzajúcej verzii, rovnako ako tej, že boli použité laserom navádzané strely namiesto Ch-27PS

 

Akokoľvek, zameranie satelitného telefónu Inmarsat je jedno a Iridium druhé, odstup 28 rokov nehrá veľkú úlohu. Tentokrát sa na západe špekuluje o účasti GRU (Hlavná správa rozviedky Generálneho štábu ozbrojených síl Ruskej federácie). Tá mala v priebehu rokov 2014-2022 pôsobiť proti dnešnému ukrajinskému protivníkovi formou kybernetických útokov, ktoré zasiahli aj kritickú infraštruktúru, politické procesy a satelitnú komunikáciu.

To malo zahrňovať v roku 2014 hacknutie ukrajinskej Centrálnej volebnej komisie a v rokoch 2015 a 2016 spôsobenie masívnych výpadkov v dodávkach elektriny po kyberútokoch na ukrajinskú energetickú sieť. Pred začiatkom špeciálnej vojenskej operácie malo v dôsledku činnosti správy dôjsť k výpadkom satelitných širokopásmových služieb na Ukrajine, čo vážne narušilo aj ukrajinskú vojenskú komunikáciu na začiatku konfliktu.

Vo februári 2022 mali Rusi infiltrovať vojenské, energetické a iné kritické siete za účelom zhromažďovania spravodajských informácií a potenciálne narušenie nimi prepojených systémov. Už 24.2.2022 v priebehu prvého dňa bojov došlo k výpadku satelitných modemov používaných desiatkami tisíc civilných aj vojenských a vládnych užívateľov na Ukrajine.

Za tejto situácie sa mohlo dospieť k rozhodnutiu o poskytnutí satelitných telefónov Iridium ukrajinským veliteľom, malo by to počiatočné výhody.
Satelitný komunikačný systém Iridium je sieť 66 satelitov na nízkej obežnej dráhe Zeme (LEO – low Earth orbit, 66 dnešných nových satelitov je aktívnych a 9 záložných, názov Iridium je odvodený od čísla 77, protónového čísla chemického prvku Iridium, s ktorým sa mal zhodovať pôvodne zamýšľaný počet satelitov, pôvodne sa však dospelo k číslu až 95 satelitov, z ktorých 66 bolo aktívnych a 29 záložných – dňa 10.2.20009 sa Iridium 33 vo výške 800 km nad Sibírou zrazil s vyradeným ruským vojenským komunikačným satelitom Kosmos-2251), ktoré poskytujú globálne hlasové a dátové pokrytie. Tento systém je jedinečný, pretože zabezpečuje konektivitu aj v najodľahlejších a neprístupných oblastiach sveta, vrátane oceánov, polárnych oblastí a horských oblastí, kde nie sú dostupné tradičné komunikačné siete.

Systém nie je nový a mal mať rozsiahle komerčné využitie na prelome dot.com bubble éry. Prvý hovor uskutočnil dňa 1.11.1998 vtedajší americký viceprezident Al Gore, ktorý volal pravnukovi Alexandra Grahama Bella Gilbertovi Grosvenorovi, vtedajšiemu predsedovi National Geographic Society. Určitou zhodou náhod prvý alebo pravdepodobne jeden z prvých Iridium hovorov na Slovensku uskutočnil autor článku, všeličo sa v živote pritrafí. V skutočnosti mohol byť aj jeden z posledných v globálnom meradle lebo dňa 13.8.1999, deväť mesiacov po vypustení satelitov vyplnila organizácia Chapter 11 bankruptcy file (bankrot s povolenou možnosťou reorganizácie) a o rok neskôr v auguste 2000 už firma Motorola navrhla deorbitáciu satelitov Iridium, čo by označovalo fyzickú likvidáciu projektu. V decembri 2000 americká vláda poskytla projektu 72 miliónov USD výmenou za dvojročný kontrakt a po masívnom výpredaji (ako sa na dnešných letákoch píše pri zľavách od 10% vyššie) spoločnosti s dlhom 4 miliardy USD za 25 miliónov USD sa obnovilo v roku 2001 poskytovanie telekomunikačných služieb. Zhodou okolností, práve včas, aby sa stihla invázia do Afganistanu po 9/11, kde mohla v horách zohrať satelitná komunikácia značnú úlohu.

Neskôr, dňa 14.1.2017 bolo vypustených prvých 8 zo súčasných 66 aktívnych a 9 záložných satelitov novej generácie Iridium NEXT (+ 6 je vyrobených ale ostávajú v zálohe na zemi, nosnou raketou bol SpaceX Falcon 9).

 

Informačná kampaň rok pred vypustením prvých satelitov novej generácie Iridium NEXT, koho podnietila na kúpu satelitného telefónu?

 

V tejto forme mohli slúžiť pri satelitnej komunikácii aj ukrajinským veliteľom. Jedným z hlavných dôvodov, prečo armády na celom svete uprednostňujú systém Iridium, je jeho spoľahlivosť. Konštelácia systému umožňuje nepretržité pokrytie povrchu Zeme s redundanciou, čo znamená, že ak jeden satelit zlyhá, iné môžu prevziať jeho úlohu a zabezpečiť neprerušovanú komunikáciu. To je kľúčové pre vojenské operácie, ktoré závisia od prenosu údajov a koordinácie v reálnom čase.

 

Systém Iridium tiež ponúka bezpečné komunikačné kanály, ktoré sú nevyhnutné pre vojenské použitie. V systéme sú zabudované možnosti šifrovania a ochrany proti rušeniu, ktoré poskytujú vysokú úroveň zabezpečenia informácií, preto bol preferovaný na prenos utajovaných údajov a vykonávanie tajných operácií. Ďalšou výhodou systému Iridium je komunikácia s nízkou latenciou (v tom zmysle slova, že satelity sú na nízkej obežnej dráhe Zeme a čas potrebný na prechod signálov medzi zemou a satelitom je v porovnaní s geostacionárnymi satelitmi výrazne skrátený).

 

Záver. Je na uvážení Ukrajincov, či možnú hrozbu zoberú vážne do jej preverenia a obetujú pritom vhodný komunikačný kanál, čo však môže viesť k nedostatkom vo velení v situácii, kedy hrozí krach ukrajinskej obrany na viacerých úsekoch frontovej línie.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov