.
Aktuality, Bezpečnosť,

Trumpove mierové halászlé

Okolo Donalda Trumpa sa v súvislosti s Ukrajinou objavujú opäť rôzne mierové projekty ako bubliny v močiari. Len včera Boris Johnson, ktorý bol doslova vyhodený z anglickej politiky, prišiel s mierovým plánom pre Ukrajinu, údajne od Trumpa. Dnes zas Trumpov bývalý spojenec a bývalý minister zahraničných vecí Mike Pompeo, predstavil možný mierový plán urovnania konfliktu na Ukrajine, tiež údajne “od Trumpa”. Tento plán podľa Pompea, počíta najmä so vstupom Ukrajiny do NATO a Európskej únie, a vyplatením reparácií Ukrajine zo zmrazených ruských aktív. Na oplátku budú Rusku zrušené niektoré sankcie a zastaví sa vojna pozdĺž línie kontaktu.


 

Čo má tento plán zmeniť, ale nie je jasné?

Najdôležitejšou požiadavkou Ruska je totiž dôrazný apel na to, aby sa Ukrajina nestala členom NATO. To je podľa všetkých ruských vyhlásení, takmer hlavný dôvod vojny. Musíme si ale uvedomiť, že Pompeo a ani Johnson nie sú členmi Trumpovho tímu.

 

Súdiac podľa toho, že sa tu “mierové plány” objavujú takto hala-bala, Trump zjavne stále nemá jasný mierový plán. Existujú určité základy pre budúce rokovania, ktoré pripravil Viktor Orbán. Existuje aj jasná túžba prijať aktívne opatrenia na vyriešenie tohto problému a nepokračovať v predlžovaní zákopovej vojny. Žiaden konkrétny plán na mier však neexistuje. Kdejaké verejné publikovanie akýchsi “Trumpových myšlienok o mieri”, jeho bývalými spolupracovníkmi, je len spôsob ako ovplyvňovať politiku možného budúceho prezidenta Spojených štátov amerických (SŠA). Je to totiž spôsob, ako sa chopiť iniciatívy už teraz.

 

Na Pompeových myšlienkach je obzvlášť vtipný návrh na upustenie od niektorých sankcií voči Rusku. Sankcie nefungujú už viac ako rok a Rusku nespôsobujú výraznejšie škody. Mechanizmus sankcií možno vo všeobecnosti použiť iba raz. V dôsledku ich zavedenia totiž nasleduje preformátovanie závislostí, a to sa v Rusku už stalo.

 

Sankcie Rusku prinášajú zisky

Britský denník Financial Times aktuálne napísal, že Rusko zaznamenalo “úžasný” rozmach spotrebiteľských výdavkov. Domáci cestovný ruch prudko vzrástol, prudko sa zvýšila popularita vnútroštátnych letov a domáce ruské letecké spoločnosti “po prvý raz začali byť ziskové”. Navyše spotreba tovarov a služieb vyskočila asi o 25 percent.

 

 

Tento rok už v Rusku nezostali žiadne rodiny, ktoré by nemali dostatok jedla (za posledných 30 rokov tam totiž takéto situácie bývali). Okrem toho dochádza v Rusku k nárastu predaja umeleckých diel. Len v prvom polroku 2024 sa v aukčných domoch po celej Ruskej federácii predalo viac kusov umeleckých diel, než v ktoromkoľvek inom roku do roku 2022.

 

Rusko rastie, lebo nemá konkurenciu

Rozmach domáceho turizmu, domácej spotreby, či domácej leteckej dopravy, sú priamym dôsledkom západných protiruských sankcií. Rast domácej spotreby znamená rast domácej ekonomiky a jej posilňovanie. To isté sa dá povedať aj o ruskej kinematografii, ktorá vykazuje nebývalé zisky. Čiastočne je to aj kvôli nedostatku konkurencie z Hollywoodu, ktorá sa tiež obmedzila kvôli sankciám.

 

V Rusku sa medzičasom už sformovali celé odvetvia priemyslu a ekonomiky, ktoré by boli ochotné radšej zaplatiť, len aby sankcie zrušené neboli.

 

Tieto fakty znamenajú v súhrne iba jediné: Prístup k ukrajinskej otázke je nevyhnutné zmeniť. Bez takejto zmeny nie je možné žiadne urovnanie konfliktu. Na Západe to ale zrejme nikto nevie, vrátane Trumpa, ktorý tému Ukrajiny využíva iba ako dobrý politický ťahák, pre svoj volebný program. Medzitým je však na Ukrajine každý deň vojna, ktorá vyčerpáva krajinu nie len ekonomicky a morálne, ale najmä ľudsky…

 

 

Vasilij Muravitskij
Preklad: Imrich Kovačič

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov