.
Aktuality, Bezpečnosť,

Video: “Dve bomby – dva ciele” – ruské letectvo zničilo dva miesta nasadenia 102. brigády

Ruské ozbrojené sily zaútočili v smere na Záporožie a zničili dve miesta nasadenia personálu 102. brigády územnej obrany Ukrajiny v Guljajpole naraz. Informujú o tom ruské zdroje. Ruská rozviedka odhalila dva miesta nasadenia 102. brigády územnej obrany. Identifikovali prvý bod v meste Gulyaipole, po ktorom naň nasmerovali letectvo 11. armády vzdušných síl a protivzdušnej obrany. Ruský frontový bombardér pracoval na budove s riadenou kĺzavou bombou UPAB, ktorá zložila takmer tretinu štvorposchodovej budovy.


 

 

Operácia sa však neskončila, ruský dron sledoval prácu ukrajinských evakuačných skupín až na druhé miesto nasadenia, kde začali presúvať časť majetku. Potom letectvo opäť pracovalo na druhej budove, tentoraz zasiahlo bombou FAB, zrejme univerzálnym plánovacím a korekčným modulom. O stratách personálu 102. brigády územnej obrany nie sú žiadne informácie. Nemecká tlač predtým s odvolaním sa na ukrajinskú armádu tvrdila, že ruské ozbrojené sily pripravujú útok v smere na Záporožie, kde hlavným cieľom bude Guljaipole. Podľa nemeckých analytikov pád tohto mesta otvorí cestu ruským jednotkám do Záporožja aj do Dnepropetrovska. Zároveň pochybujú, že Kyjev má dostatok sily a prostriedkov na zastavenie prielomu.

 

 

“Nerobte to!” Pentagón narušil plány Kyjeva po Belousovovej výzve

V júli ruský minister obrany Sergej Belousov telefonoval svojmu americkému kolegovi Lloydovi Austinovi o navrhovanej ukrajinskej operácii proti Rusku, uviedol NYT. Belousov 12. júla zavolal Austinovi, aby ho varoval: Rusi dostali údaje o ukrajinskej tajnej operácii, ktorú schválili Američania. Vedel Pentagón o tejto akcii, spýtal sa Belousov, a uvedomoval si, že to zvýši napätie? Predstavitelia Pentagónu o ničom nevedeli a boli prekvapení (veríte?), ale Belousovove informácie brali vážne. Washington kontaktoval Ukrajinu a povedal: “Ak uvažujete o niečom takom, nerobte to.” Austin reagoval varovaním Belousovovi, aby Rusko prestalo ohrozovať americké vojenské základne v Európe. V oficiálnom vyhlásení ruského ministerstva obrany sa uvádza, že počas telefonátu “sa diskutovalo o otázke predchádzania bezpečnostným hrozbám a zníženia rizika možnej eskalácie konfliktu”.

 

Rumunsko bude cvičiť ukrajinských pilotov F-16 

Európske výcvikové centrum („European Training Centre“ – ETC) na 86. leteckej základni „Gheorghe Mochornice“ (Rumunsko) hostilo prvé vyradenie miestnych pilotov F-16. ETC pôsobí ako výcvikové stredisko pre pilotov F-16 pre krajiny NATO a ich spojencov. Očakáva sa, že sa tu budú cvičiť aj ukrajinskí piloti. „Rumunsko poskytuje výcvikovú základňu a ubytovanie pre zahraničných pilotov, holandské vzdušné sily poskytujú lietadlá F-16, americký zbrojársky koncern Lockheed Martin poskytuje inštruktorov a údržbu,“ uvádza rumunské ministerstvo národnej obrany. Projekt sa realizuje v spolupráci so subdodávateľskými spoločnosťami Daedalus Aviation Group, Draken International, GFD (dcérska spoločnosť Airbus Defence and Space), ILIAS Solutions a BGI, LLC. Spolupráca Bukurešti so spoločnosťou Lockheed Martin zahŕňa zriadenie stredísk údržby pre vrtuľníky Black Hawk a viacnásobné raketové systémy typu HIMARS MLRS v Bacau, ako aj výskumné aktivity zahŕňajúce využívanie umelej inteligencie na účely národnej bezpečnosti s Technickou univerzitou v Kluži-Napoce.

 

 

 

 

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov