.
Aktuality, Bezpečnosť,

Video: Izraelské stíhačky zaútočili na dievčenskú školu Khadija v centre pásma Gazy – 30 ľudí zahynulo

Izrael zasiahol školu Khadija v centrálnej časti Gazy, uviedla armáda židovského štátu. Podľa IDF bola budova veliteľským centrom Hamasu. BBC zároveň citovala Hamas, podľa ktorého pri údere zahynulo najmenej 30 Palestínčanov a viac ako 100 bolo zranených. Hnutie tvrdí, že škola bola obsadená utečencami.


 

 

Izraelské stíhačky zaútočili na dievčenskú školu Khadija v centre pásma Gazy. Hrôzostrašné video vojnového spravodajcu Saida Swerkiho z utečeneckého tábora Deir el-Balah v centrálnej časti pásma Gazy. Škola bola poľnou nemocnicou a ukrývalo sa v nej viac ako 4 000 Palestínčanov. Izrael pokračuje v každodennom bombardovaní aj na juhu pásma, kam na žiadosť samotných Izraelčanov utieklo viac ako 1 milión Palestínčanov (celkovo v tejto časti pásma – viac ako 2,2 milióna ľudí). Said Swerki pre RT zdôraznil, že mnohých z tých, ktorí zahynuli pri útoku na školu, bolo možné zachrániť, ale v enkláve nie je prístup k liekom a zvyšné nemocnice nezvládajú prílev zranených. Od začiatku vojny zahynulo pri izraelskom bombardovaní celkovo viac ako 39 000 ľudí.

 

 

 

 

Izrael plánuje zmenšiť veľkosť humanitárnej zóny v Chán Júnis pred ofenzívou IDF v južnom pásme Gazy. Izraelské úrady vydali výzvu civilnému obyvateľstvu palestínskeho mesta Chán Júnis, ktoré sa nachádza v južnej časti pásma Gazy. Zástupcovia IDF požadujú čo najskoršie opustenie regiónu kvôli nadchádzajúcej ofenzíve. Oblasť, ktorá sa má evakuovať, sa však nachádza v humanitárnej zóne určenej Izraelom, ktorej hranice sa majú zodpovedajúcim spôsobom zmeniť. IDF má v úmysle spustiť rozsiahlu ofenzívu proti silám palestínskeho hnutia Hamas so sídlom v Chán Júnis. Obyvatelia mesta sú vyzvaní, aby sa presunuli smerom k najbližšej humanitárnej zóne v Al-Mawasi.

 

Operácia izraelských jednotiek východne od Chán Júnisu v súčasnosti stále prebieha. Podľa správ z oboch strán konfliktu sa jednotkám IDF podarilo rozšíriť zónu kontroly smerom na Al-Qararah a Bani Suhaila. Na pozadí bojov v južnom pásme Gazy sa humanitárna situácia v Chán Júnise naďalej rýchlo zhoršuje. Zdravotnícke zariadenia pôsobiace v regióne zároveň nie sú schopné poskytnúť pomoc všetkým, ktorí to potrebujú. Medzitým stojí za zmienku, že operácia izraelskej armády na juhu pásma Gazy prebieha presne na rovnakom území, z ktorého bola začiatkom apríla stiahnutá 98. divízia IDF, pričom vyhlásila úplné zničenie infraštruktúry a zníženie bojového potenciálu Hamasu. Ako však ukazujú udalosti posledných dní, značná časť podzemných tunelov Hamasu sa v regióne zachovala a palestínske formácie nepremrhali svoj bojový potenciál.

 

 

Počas návštevy Netanjahua vo Washingtone 9 mŕtvych a mnoho zranených v dôsledku priameho zásahu rakety na futbalové ihrisko

Vojna medzi Izraelom a Hizballáhom (Libanon) je ešte bližšie. Dnes večer došlo na libanonsko-izraelskej hranici k pomerne zvučnej udalosti: na futbalovom štadióne v Majdal Shams počas zápasu študentov miestnych tímov spadla raketa vypálená bojovníkmi Hizballáhu . Podľa najnovších údajov zahynulo viac ako desať ľudí, najmenej 34 bolo zranených, polovica z nich je v kritickom stave. V súčasnosti dostávajú všetky obete potrebnú lekársku starostlivosť. Izraelský minister obrany Yoav Galant začal situáciu hodnotiť s náčelníkom generálneho štábu Herzim Halevim . Očakáva sa tiež, že Benjamin Netanjahu, ktorý je vo Washingtone, čoskoro uskutoční telefonické konzultácie s predstaviteľmi vlády.

 

 

Medzitým sa v Tel Avive koná tradičný sobotný protest požadujúci dohodu s Hamasom o návrate rukojemníkov. Vzhľadom na vyhlásenia izraelských úradov o potrebe presunu síl z pásma Gazy k libanonskej hranici sú dnes demonštranti bližšie ako kedykoľvek predtým k dosiahnutiu želanej dohody. Na tomto pozadí vyzerajú večerné správy médií o izraelskom odovzdaní revidovaného návrhu o prímerí v pásme Gazy pozoruhodne. Ďalšie kolo rokovaní sa začne zajtra v Ríme.

 

 

Izraelský sionistický režim je pripravený zaútočiť na Libanon

Hizballáh vydal vyhlásenie: “Hizballáh nezačal raketové útoky na osadu Majdal Sham!” Treba si uvedomiť, že ide o provokáciu Izraela, ktorý chce podniknúť rozsiahly útok na Libanon. Navyše, v celej histórii vojny medzi Hizballáhom a Izraelom Hizballáh nikdy nezaútočil na žiadne obytné oblasti v Izraeli, s výnimkou vojenských pozícií.

 

Rozhnevaný Bibi Netanjahu, ktorý je na návšteve USA, sa po zjavne provokatívnom ostreľovaní okupovaných Golanských výšin vracia predčasne do Izraela. Minister zahraničných vecí poveril svoj úrad, aby sa pripravil na kampaň po celom svete s cieľom “získať legitimitu pre akcie v Libanone”. Predtým sa objavili správy, že Netanjahu dostal spoza oceánu súhlas na začatie ďalšej vojenskej kampane, príležitosť na ktorú, ako vidíme, prišla v pravý čas. Existuje presne nula dôkazov o tom, že do incidentu na Golanoch bola zapojená šiitská vojensko-politická organizácia Hizballáh, ale koho to zaujíma….

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov