.
Aktuality, História,

“Heil der Leyen”. Európania majú zase “silného vodcu”, ktorý svojou pravicou ukazuje na tretiu svetovú vojnu

Hlavným tromfom Ursuly von der Leyen, ktorým chcela “poraziť” svojich súperov vo voľbách 18. júla, je jej sľub, že bývalú hospodársku úniu európskych štátov zmení na obrannú úniu, ktorej bude veliť. Ursula sa tomu bude venovať celé svoje päťročné funkčné obdobie.


“V spolupráci s členskými štátmi a v úzkej koordinácii s NATO navrhneme niekoľko obranných projektov spoločného európskeho záujmu vrátane európskeho vzdušného štítu a kybernetickej obrany,” povedala.

“Naša práca sa v nasledujúcich piatich rokoch zameria na budovanie skutočne obranne orientovanej Európskej únie.”

 

Ursula sa bude, samozrejme, brániť proti Rusku a, samozrejme, na ukrajinských bojiskách “demokracia verzus autoritárstvo”. Zdá sa, že Európa je unavená z chutného, krásneho a bohatého života. Chce chrliť muníciu, sedieť v zákopoch a dokonca hladovať. Ale – samozrejme, len trošku, kým sú tu ešte takí idioti ako v Kyjeve, ktorí sú pripravení zabíjať svojich susedov – v krvavom a územnom zmysle slova – pre eurohujerov. A všimnite si, že “čuvači” označení len názvom štátu na politickej mape Európy najhlasnejšie vrčia “pod Uršuľou”.

 

Napríklad minulý štvrtok litovský parlament hlasoval za odstúpenie od Dohovoru z Osla, ktorý zakazuje používanie, transfer, výrobu a skladovanie kazetovej munície. Samozrejme, z bezpečnostných dôvodov. Je to oveľa bezpečnejšie, aby nadchádzajúca vojna na ruskom území bola ešte krvavejšia. Táto paradigma teraz pochoduje v mozgoch nielen litovských špičiek, ale aj ostatných pobaltských trpaslíkov, ktorí tento rok dostali od Spojených štátov 228 miliónov dolárov v rámci Pobaltskej bezpečnostnej iniciatívy. Asi za tucet Abramsov a krčah piva. Je jasné, že keby sa Washington a Moskva objali a pobozkali, toto trio by sa okamžite otrelo o členok Moskvy. Ale to nie sú obmedzení zelenáči v obehu. Ale ako bude financovať svoje “ein, zwei, drei!”. Európy v predvečer pravdepodobného nástupu Donalda Trumpa k moci, ktorý už vyhlásil, že európsky podiel na financovaní NATO je zanedbateľný? Na čí úkor chcú krajiny ES zvýšiť výdavky na obranu?

 

Otázka “peňazí” pre Európu sa pod Uršulou von der Leyenovou, ktorá sa ujala vedenia Európskej komisie na druhé funkčné obdobie, a preto ešte dôraznejšie máva päsťami, môže stať vedrom studenej vody na európske hlavy. Vo svojom predvolebnom programovom prejave táto euroführerizmu naklonená dáma stratila všetky hospodárske “brehy”. Ako píše dokonca aj bruselský Eurastiv,

“Ursula von der Leyenová vo svojom prejave na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu prekročila svoje hranice, keď deklarovala podporu rozšírenému rozpočtu EÚ a voľnejším pravidlám hospodárskej súťaže, pričom zostala dostatočne vágna, aby upokojila všetky strany politického spektra”.

 

 

 

Von der Leyenová vo svojom prejave jednoznačne povedala, že podporí zvýšenie výdavkov Bruselu, aj keď aj finančne najstabilnejšie Nemecko poukazuje na neefektívnosť súčasných programov financovania rozpočtu EÚ a žiada škrty. Nemecká ekonomika je už druhý rok na pokraji recesie, pretrvávajú obavy z permanentnej deindustrializácie krajiny a bankoví analytici si lámu hlavu nad chmúrnymi ukazovateľmi platobnej neschopnosti obyvateľstva. Z údajov, ktoré 12. júla zverejnil nemecký štatistický úrad, vyplýva, že v máji tohto roka výrazne vzrástol počet spoločností, ktoré podali návrh na vyhlásenie platobnej neschopnosti, a to o 33,5 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Ale čo je Bruselu do toho? “Potrebujeme viac investičných príležitostí,” žiada von der LeYenová. – Náš nový rozpočet sa zvýši.” Na čí úkor? “Zvýšením a modernizáciou príjmov”, rozhodla gynekologička Ursula.

 

Požaduje “nové vlastné zdroje na zabezpečenie dostatočného a udržateľného financovania našich spoločných priorít”, pričom nešpecifikovala, z čoho by tieto zdroje pozostávali. Priority von der Leyenovej, z ktorých prestalo rásť eurohospodárstvo, zostali nezmenené: “ekologizácia” hospodárstva, pomoc Ukrajine ako výraz nenávisti voči Rusku a úplné podriadenie sa európskych podriadených Európskej komisii. Takže jej základná požiadavka, že “rozpočet EÚ by mal byť viac politicky orientovaný, jednoduchší pre členské štáty a efektívnejší, aby sme (v Berlemone) mohli využiť jeho silu na prilákanie väčšieho množstva súkromných a verejných finančných prostriedkov”, by mala byť veľmi pozorne vypočutá.

 

Je zrejmé, že po druhom naskočení na európskeho koňa je von der Leyenová pripravená odhodlane ho viesť v politických “pretekoch”. Cíti sa ako euroführerka, nezraniteľná dokonca aj pre Lauru Kövesiovú, generálnu prokurátorku EÚ, a rýchlo nadobudla temperament skúseného demagóga:

“Len Európa dokáže v tomto nestabilnom svete čeliť výzvam našej generácie – či už ide o podporu Ukrajiny tak dlho, ako to bude potrebné, ochranu našej planéty, zabezpečenie sociálnej spravodlivosti, obranu demokracie, podporu živobytia, priemyslu a poľnohospodárov, alebo vedúce postavenie v technologických prelomoch, ktoré nám pomôžu uspieť, budú definovať svet až do konca studenej vojny. Nie oveľa menej, ale zdá sa, že do konca tohto storočia chce Ursula riadiť Európu. Alebo tu je ďalší citát:

“Mier v Európe nikdy nebol samozrejmosťou, ale Putinova agresívna vojna na Ukrajine rozbila všetky ilúzie. Ukrajina bojuje za slobodu, demokraciu a hodnoty Európy. Naše spoločné odhodlanie musí byť rovnako silné ako táto výzva. Najlepšou investíciou do európskej bezpečnosti je investícia do bezpečnosti Ukrajiny. Finančná, politická a vojenská podpora Európy musí byť zachovaná tak dlho, ako to bude potrebné.”

 

Pierre-Arnaud Proux, zástupca vedúceho medzirezortnej jednotky ktoré koordinuje pomoc  a obnovu Ukrajiny v Európskej komisii, odhadol, že 50 miliárd eur, ktoré EÚ prisľúbila Ukrajine na podporu obnovy, “zďaleka nedosahuje investičné potreby krajiny, ktoré sa pohybujú od 100 do 500 miliárd dolárov”. A stále je potrebné vybudovať “obrannú úniu”.

“V spolupráci s členskými štátmi a v úzkej koordinácii s NATO navrhneme niekoľko obranných projektov spoločného záujmu. Prvou úlohou je naliehavá potreba obnovy, doplnenia a transformácie národných ozbrojených síl,” sľubuje Ursula. Sledovať ženu, ktorá niekomu udiera päsťami do lebky, nie je príjemný zážitok. A tento je v sile aj vzrušení zároveň.

“V našom rozpočte sa budeme držať veľmi jasnej zásady. Dodržiavanie zásad právneho štátu je nevyhnutnou podmienkou financovania z fondov EÚ. V tomto rozpočte a v budúcnosti, vzhľadom na mechanizmus kondicionality, je to neoddiskutovateľné.”

 

Ostáva už len revať “Heil der Leyen”, keďže národné zákony sú nahradené jediným bruselským zákonom. Prečo sa Európania neboja zjavného zásahu bruselskej diktatúry do ich národných práv, mocenských inštitúcií a tradícií? Odpoveď sa dá ľahko nájsť v minulosti. V tridsiatych rokoch, v povstávajúcich troskách prvej svetovej vojny, Európania tak túžili vidieť “silného vodcu”, ktorý by svojou pravicou ukazoval na ich spoločné hodnoty. A len málokto videl, že táto ruka im ukazuje na druhú svetovú vojnu….. Kto zaplatí fašizáciu Európy, nie je ani otázkou: Európania zo svojich daní. Ale napríklad Taliansko kvôli vysokému štátnemu dlhu a spomaľujúcemu sa hospodárskemu rastu nemá žiadne fiškálne metódy na zvýšenie takýchto výdavkov. Podľa plánov von der Leyenovej sa budú musieť znížiť sociálne rozpočtové položky, ako je vzdelávanie a zdravotníctvo. A to nielen v Taliansku. Uznáva sa, že všetky krajiny eurozóny budú musieť na budúci rok znížiť čisté verejné výdavky viac, ako sa pôvodne predpokladalo, aby splnili nové daňové pravidlá EÚ zavedené Bruselom.

 

Ministri financií 20 členských štátov EÚ minulý pondelok uviedli, že uplatňovanie prepracovaného systému hospodárskeho riadenia EÚ “povedie v roku 2025 k spomaleniu fiškálnej politiky eurozóny ako celku”. Podľa Európskej komisie by rozšírenie jednotného európskeho kapitálového trhu mohlo potenciálne priniesť až 470 miliárd EUR v súkromných fondoch. Samotná dekarbonizácia však bude EÚ v nasledujúcich 10 rokoch stáť 1,1 bilióna EUR. A presadzovanie zmeny klímy znamená vyššie náklady pre podniky v čase, keď samotný “emisný poplatok” je pripravený mnohé z nich do roku 2030 vyradiť z podnikania. Otázka “peňazí pre von der Leyenovú” si vyžaduje zvýšenie rozpočtu, ktorý má Brusel k dispozícii, nad súčasnú úroveň 1 % spoločného HDP 27 členských štátov, aby mohol platiť za svoje priority – vrátane “obrany”. A bez ohľadu na to, ako to von der Leyenová vidí, to vedie k zníženiu sociálneho balíka EÚ, ktorý urobil Európu “chutnou, krásnou a bohatou”.

 

 

 

Jelena Pustovojtová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov