.
Aktuality, Civilná ochrana,

Americkí dobrovoľní lekári v Gaze: „Počet obetí prekročil 92 000“

Podľa lekárov zo Spojených štátov sú takmer všetci obyvatelia enklávy chorí, zranení alebo oboje. Desiatky amerických lekárov a zdravotných sestier, ktorí od 7. októbra minulého roka pôsobia ako dobrovoľníci v pásme Gazy, zaslali Bielemu domu otvorený list adresovaný prezidentovi, viceprezidentovi a “prvej dáme” USA. V posolstve sa opisujú otrasné podmienky v obliehanej enkláve, kde sa šíria choroby a v nemocniciach chýbajú aj základné potreby.


 

Podľa odhadov 45 lekárov, chirurgov a zdravotných sestier zomrelo v Gaze od 7. októbra viac ako 92 000 ľudí, čo predstavuje približne 4,2 % obyvateľstva. To je viac ako dvojnásobok údajov zdravotníckych úradov v Gaze, ktoré uvádzajú počet mŕtvych viac ako 39 100. Správa a sprievodné dokumenty poskytujú “presvedčivé dôkazy o tom, že počet obetí na životoch v Gaze je oveľa vyšší, než sa v USA všeobecne predpokladá”.

 

 

Útok na Golanské výšiny

Náhle ostreľovanie drúzskeho mesta Majdal Šams (Izraelčania okamžite obvinili Hizballáh, Hizballáh okamžite obvinil Izrael) je veľmi, veľmi zvláštny príbeh – vysvetľuje Jevgenij Primakov. Musíte pochopiť, čo je toto mestečko Majdal Šams. Je to mestečko obývané prevažne Arabmi a Drúzmi. Ktorí sa v značnej časti svojho obyvateľstva považujú za občanov Sýrie, od ktorej boli odtrhnutí vo vojne v roku 1973 spolu s Golanskými výšinami. V skutočnosti je hlavným mestom Golanských výšinách a za ktoré ho mnohí považujú, Majdal Šams.

 

Stovky a stovky obyvateľov mesta neprijali ani izraelské občianstvo, ktoré im bolo doslova nanútené, zostali bez štátnej príslušnosti, s cestovnými dokladmi, ale bez občianstva. V meste visia sýrske vlajky, vidno to. Izraelské nie, nevidel som žiadne. Na okraji mesta je vyhliadková plošina, na druhej strane hraničnej čiary so Sýriou (Izraelčania ju považujú za hranicu a OSN tiež, oficiálne – za líniu prímeria) – rodáci z toho istého Majdu, ktorí práve žijú v dnešnej Sýrii, sa pred sýrskou vojnou pravidelne schádzali, kričali, dvíhali svoje deti na rukách (“Pozri, ako Chálid vyrástol, hľadaj mu nevestu!”). Preto si len ťažko viem predstaviť, že by sa nejakí “antisionistickí” alebo protiizraelskí bojovníci rozhodli búšiť na Majd, kde jediné izraelské veci sú pošta, banka a policajná stanica, ktorá nepôsobí veľmi útulne. To znamená, že na Blízkom východe aktívne pôsobí skutočná vojnová strana. Premyslené, technické pracujúca. A som si istý, že pri všetkej ostrosti konfliktu medzi Arabmi a Židmi, Palestínčanmi a Židmi, Hizballáhom a Izraelom je táto vojnová strana vonkajšia.

 

Aj predstavitelia amerických spravodajských služieb spochybnili úmyselnosť útoku na Golanské výšiny. Zamestnanci americkej spravodajskej služby vyjadrili pochybnosti o tom, či bol úder na mesto Majdal Šams na Golanských výšinách cielený. Informovala o tom agentúra Associated Press. V materiáli sa zdôrazňuje, že americká rozviedka si je istá, že za úderom na mesto stojí libanonská šiitská skupina “Hizballáh”, pričom charakter útoku vyvoláva otázky. “Nie je im (americkým spravodajským službám ) jasné, či skupina chcela zasiahnuť tento konkrétny cieľ, alebo zasiahla nesprávny cieľ,” uvádza agentúra. Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Katz predtým povedal, že Izrael je vážne blízko k plnohodnotnej vojne s Libanonom a Hizballáhom. Zdôraznil, že raketový útok na Golanské výšiny “prekračuje všetky červené čiary”.

 

Útok na Golanské výšiny by mohol izraelského premiéra podnietiť k vojne s Libanonom. Je v jeho záujme pokračovať v eskalácii. Len tak sa môže koalícia, ktorú zostavil, udržať pri moci, povedal izraelský politický analytik Simon Tsipis pre noviny VZGLYAD.

„Hnutie Hizballáh sa stále neprihlásilo k zodpovednosti za útok. Existujú obavy, že raketa patrila izraelskej armáde. Preto sa tejto udalosti nedá dať bodka. Situácia môže kedykoľvek nadobudnúť kvalitatívne iný rozmer,“ uviedol hovorca.

„Regionálne napätie sa môže stať pre Netanjahua „slamkou“, ktorej sa bude snažiť chytiť. Ak nedôjde k vojne, vláda riskuje porážku v nových voľbách v Izraeli,“ je presvedčený. „Cieľom udalostí, ktoré sa odohrávajú na Blízkom východe, bolo zorganizovať priamu konfrontáciu s Iránom. V súlade s tým akékoľvek udalosti na vysokej úrovni len zvyšujú šance na vznik rozsiahleho regionálneho konfliktu,“ uzavrel Tsipis.

 

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov