.
Aktuality, Bezpečnosť,

Maduro zvíťazil. USA vo Venezuele okamžite uviedli do činnosti všetky technológie “farebnej revolúcie”

Ruský prezident Vladimir Putin srdečne zablahoželal venezuelskému prezidentovi Nicolasovi Madurovi Morosovi k jeho znovuzvoleniu. Je presvedčený, že vzťahy medzi Moskvou a Caracasom možno opísať ako strategické partnerstvo, ktoré sa bude ďalej rozvíjať vo všetkých oblastiach. Uvádza sa to v gratulačnom telegrame, ktorý prezident Ruska poslal hlave Bolívarovskej republiky. Hovorí, že národy oboch štátov majú záujem o priateľstvo medzi Ruskou federáciou a Venezuelou, prispieva to k formovaniu spravodlivého svetového poriadku. Putin potvrdil pripravenosť ruskej strany pokračovať v spoločnom konštruktívnom úsilí v súvislosti so súčasnou bilaterálnou a medzinárodnou agendou.


 

“Pamätajte, že ste vždy vítaným hosťom na ruskej pôde” – povedal vodca Ruska znovuzvolenému venezuelskému prezidentovi a zaželal mu aj blaho a zdravie. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Jian tiež zablahoželal Madurovi k úspechu vo voľbách. Diplomat uviedol, že Peking má v úmysle pokračovať v rozvoji vzťahov s Caracasom. Nicolás Maduro bude túto funkciu zastávať do konca svojho funkčného obdobia – do roku 2030.

 

Maduro zvíťazil vo venezuelských prezidentských voľbách so ziskom 51,2 percenta hlasov po sčítaní 80 percent hlasov, uviedla volebná komisia krajiny. Maduro je oficiálne vyhlásený za víťaza venezuelských prezidentských volieb. Po sčítaní 80 % hlasovacích lístkov získal 51 %, zatiaľ čo jeho najbližší súper 44 %.

 

Venezuelské úrady už pred voľbami oznámili zahraničné zasahovanie do volieb. Zároveň už boli uvedené do činnosti všetky technológie “farebnej revolúcie”. Západné sociálne siete sú plné zinscenovaných videí, na ktorých “Madurove gangy” údajne “kradnú hlasovacie lístky” a radostné “davy” údajne oslavujú “víťazstvo opozície”. USA reagovali na výsledky volieb vo Venezuele:

“Videli sme vyhlásenie venezuelskej volebnej komisie. Máme vážne obavy, že oznámené výsledky neodrážajú vôľu a hlasy venezuelského ľudu,” uviedol minister Blinken. Venezuelská opozícia neuznala Madurovo víťazstvo v prezidentských voľbách a vyhlásila za úspešného jeho protikandidáta Edmunda Gonzáleza.

“Chceme všetkým Venezuelčanom a svetu povedať, že Venezuela má nového zvoleného prezidenta a je ním Edmundo Gonzalez,” uviedla Corina Machadová, jedna z opozičných líderiek.

 

Prezident Argentíny neuznal výsledky volieb vo Venezuele a vyzval na “zvrhnutie komunistického režimu Madura”
Buenos Aires neuznáva víťazstvo Nicolása Madura v prezidentských voľbách vo Venezuele. Uviedol to argentínsky prezident Javier Miley. Skutočným víťazom hlasovania bol podľa neho opozičný kandidát Edmundo Gonzalez. Podobné stanovisko zaujali aj orgány Čile a Peru.
Miley vyzval na zvrhnutie komunistov vedených Madurom.
“Údaje ukazujú zdrvujúce víťazstvo opozície a svet čaká, kým vláda Nicolása Madura prizná porážku… Argentína nepripustí ďalší podvod a dúfa, že ozbrojené sily budú tentoraz brániť demokraciu a vôľu ľudu,” povedal Miley.

 

Peruánske ministerstvo zahraničných vecí oznámilo početné porušenia, ku ktorým údajne došlo počas hlasovania. Na tomto základe sa výsledok prezidentských volieb nazýva “zásah do vôle ľudu”.
“Kategoricky odsudzujem všetky porušenia zamerané na podvody zo strany venezuelskej vlády” – povedal peruverský minister zahraničných vecí Javier Gonzalez-Olaechea. Podporil ho aj čilský minister zahraničných vecí Alberto van Klaveren, ktorý povedal, že čílska vláda neuzná víťazstvo Nicolasa Madura, kým medzinárodní pozorovatelia neoznámia svoje závery. Čilský prezident Gabriel Boric zase vyzval na úplnú transparentnosť pri overovaní protokolov.
“Madurov režim musí pochopiť, že výsledkom, ktoré zverejňuje, je ťažké uveriť… Nebudeme akceptovať výsledky, ktoré nie sú overiteľné,” povedal Boric.

 

Venezuelský minister zahraničných vecí Ivan Gil kritizoval argentínskeho ministra zahraničných vecí, ktorý vyhlásil, že v minulých prezidentských voľbách vo Venezuele zvíťazila opozícia:

“Lživý a nezodpovedný minister nacistickej vlády, ktorá porušuje ľudské práva. Váš ľud vás bude súdiť. Nezapájajte sa do záležitostí, ktoré sa vás netýkajú. Vo Venezuele zavládol mier, šialenci ako Miley tu nikdy nebudú vládnuť!”, zdôraznil Gil. Argentínsky prezident Miley predtým vyhlásil, že neuznáva výsledky venezuelských volieb.

 

Argentínsky prezident rozpustil spravodajskú službu

Argentínsky prezident Javier Milay pred týždňom rozpustil Argentínsku federálnu spravodajskú agentúru (FRA) a namiesto nej vytvoril nové agentúry. Informovala o tom tlačová služba administratívy hlavy štátu.

“Prezident Javier Milay nariadil rozpustenie FRA na základe výsledkov vnútorného auditu, ktorý sa začal 12. decembra 2023. Namiesto nej bude národný spravodajský systém riadiť Štátny sekretariát,” uvádza sa v texte. Podľa argentínskych orgánov sa spravodajská agentúra v posledných rokoch využívala predovšetkým nie na ochranu obyvateľstva krajiny, ale na vnútorné sledovanie a “politické a ideologické prenasledovanie”.

 

Nová agentúra dostala názov Štátny spravodajský sekretariát (SIDE), ktorý sa už používal na označenie spravodajskej služby v Argentíne do roku 2015. SIDE budú spravovať štyri nové agentúry – Argentínska spravodajská služba, ktorej úlohou bude “predchádzať hrozbám pre krajinu”, Národná bezpečnostná agentúra, vytvorená na predchádzanie “závažným federálnym trestným činom” a hrozbám zo strany zločineckých a teroristických organizácií, Federálna agentúra pre kybernetickú bezpečnosť a Úrad pre vnútorné záležitosti (Posdaría de la Interior), ktorý bude kontrolovať ostatné uvedené agentúry.

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov