.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prezidentské voľby v USA: Kamala Harrisová na nízkom štarte

Dáma s koreňmi na Jamajke a v Indii, ktorá je považovaná za Sorosovu bábku, kandiduje na post prezidenta USA. V sovietskych časoch bola mimoriadne populárna pieseň “Jamajka!”, ktorú spieval hlasom Talian Robertino Loretti. Z každého otvoreného okna v Moskve bolo počuť: “Jamajka! Jamajka!” Málokto si vtedy myslel, že tento tajomný ostrov, známy len vďaka rumu, bude opäť na perách všetkých, ale z úplne iného dôvodu. Kamala Harrisová, súčasná viceprezidentka USA, ktorá má Jamajku na dosah, je teraz považovaná za najpravdepodobnejšiu kandidátku Demokratickej strany na post prezidenta USA, a to z dôvodu, že Joe Biden odmietol opätovne kandidovať na tento post.


 

V predvečer pani Harrisová oznámila svoj zámer uchádzať sa o Biely dom a pripravenosť diskutovať s Donaldom Trumpom. Zatiaľ však nebola oficiálne vymenovaná za kandidátku Demokratickej strany, ktorá by mala nahradiť Joea Bidena – o tom sa rozhodne v internetovom hlasovaní demokratov koncom augusta. Už teraz však existuje len málo pochybností o tom, že bude nominovaná na súboj s impozantným Donaldom Trumpom v prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať v Spojených štátoch v novembri.

 

Podľa dohadov Obama a jeho ľudia už začali svoju chránenkyňu trénovať: podľa New York Times bývalý prezident pravidelne komunikuje s Harrisovou a jej bývalými pomocníkmi, ktorí podľa neho môžu pomôcť jej zvoleniu. Keď si Joe Biden vybral za svoju viceprezidentku “chichotavé dievča”, noviny, ktoré písali o jej životopise, napísali, že jej rodičia pochádzajú z tohto exotického ostrova. V skutočnosti sa však na Jamajke narodil len jej otec, vedec-ekonóm, a Harrisovej matka Shyamala Gopalanová, tiež doktorka vied, prišla do Spojených štátov z Indie. Starý otec Kamaly Harrisovej z matkinej strany bol vysokopostaveným vládnym úradníkom, ktorý bojoval za nezávislosť Indie. Zdalo sa, že na tom nezáleží. Ale pre USA, krajinu plnú prisťahovalcov, je otázka rasy a pôvodu kľúčová, najmä keď ide o voľby.

 

“Jej rasová identita je prísne kontrolovaná,” napísal denník Guardian v článku venovanom Harrisovej. Rozhlasový moderátor Mark Levin uviedol: “Harrisová je v súčasnosti veľmi populárna:

“Kamala Harrisová nie je Afroameričanka, je Indka a má korene z Jamajky. Jamajka je súčasťou Karibiku. India je niekde pri Číne. Spomínam to len preto, že ak sa to odvážite vyzdvihnúť, budete napadnutí, ale pravda je, že nie je Afroameričanka, a tak som to chcel len objasniť.” Harrisová tiež pochádza z pomerne dobre situovanej rodiny. Ona sama sa však narodila už v roku 1964 v Spojených štátoch, v Kalifornii. Po skončení strednej školy sa Kamala presťahovala do Washingtonu a v roku 1982 nastúpila na Howardovu univerzitu, kde študovala politológiu a ekonómiu. Zúčastňovala sa na študentských štrajkoch a protestoch, ale držala sa ďalej od tých najradikálnejších. Po ukončení štúdia na Howarde Harrisová pokračovala v štúdiu na Hastings College of Law na Kalifornskej univerzite v San Franciscu. Skrátka, získala dobré vzdelanie, hoci niektoré médiá ju z nejakého dôvodu vykresľujú ako povrchnú a ľahkovážnu chichotavú.

 

Hoci životopis Harrisovej naznačuje, že v skutočnosti ju charakterizuje vytrvalosť a odhodlanie, rýchlo urobila kariéru a vôbec nie v oblasti, v ktorej pracovali jej rodičia. Čo znamená, že všetko dosiahla sama. A nie vždy sa jej darí smiať. V decembri 2021 zdroje portálu Axios obvinili Harrisovú v hulvátskom prístupe k podriadeným. Kvôli Kamaliným neadekvátnym požiadavkám a vyhoreniu v práci dalo veľa ľudí výpoveď. Zároveň zdôrazňovali, že Biden je oveľa milší človek ako Harrisová, ktorá sa na verejnosti vždy zoširoka usmieva. V roku 1990 začala pracovať ako asistentka okresného prokurátora v okrese Alameda, kde sa špecializovala na sexuálne trestné činy páchané na deťoch. O osem rokov neskôr bola budúca podpredsedníčka povýšená na asistentku okresného prokurátora San Francisca v oddelení pre rodinu a deti a následne zvolená za okresnú prokurátorku San Francisca. V roku 2011 sa Harrisová stala prvou ženou s prisťahovaleckými koreňmi, ktorá zastávala funkciu generálnej prokurátorky Kalifornie. V tejto funkcii podporovala manželstvá osôb rovnakého pohlavia, iniciovala celoštátnu kontrolu vlastníctva strelných zbraní a viedla vyšetrovanie ropného gigantu Exxon Mobil. Počas zastávania prokurátorskej funkcie sa Harrisová viackrát hrdo označila za “najlepšiu policajtku” a “progresívnu prokurátorku”. Keďže však mala búrlivú spoločenskú povahu, Harrisová čoskoro prepadla politike a stala sa demokratickou senátorkou, prvou indoamerickou senátorkou v histórii Spojených štátov, ako ju niektorí prezývali. V Senáte bola Harrisová členkou Výboru pre vnútornú bezpečnosť a vládne záležitosti, Výberového výboru pre spravodajské služby, Súdneho výboru a Rozpočtového výboru.

 

V roku 2019 sa Harrisová chystala kandidovať na prezidentku Spojených štátov a vyhlásila: “Nesnažím sa prebudovať spoločnosť. Snažím sa len riešiť problémy, ktoré budia ľudí uprostred noci.” Čoskoro však z boja odstúpila a stala sa kandidátkou na viceprezidentku pod vedením Joea Bidena. “Vznikol dojem,” píše New York Times, “že Harrisová má priamu cestu k nominácii: žiadny z popredných demokratov nepredstavil plány, ako ju vyzvať, aj keď nie všetci ju podporili. Závratnou rýchlosťou prevzala kontrolu nad Bidenovým obrovským volebným štábom a kontaktovala demokratických lídrov v Kongrese a v snemovniach jednotlivých štátov, aby ju podporili. Bidenov štáb oficiálne zmenil svoje motto na “Harrisová za prezidentku”. Na internom stretnutí vedúci predstavitelia štábu informovali zamestnancov, že odteraz budú pracovať pre Harrisovú. Rýchly vývoj zaviedol stranu a krajinu na neprebádané politické územie, pričom nevolení demokratickí funkcionári získali konečné slovo pri výbere straníckeho kandidáta,” uzatvára tento popredný americký denník. Harrisová má aj celkom konkrétnych sponzorov.

 

Napríklad americký podnikateľ a miliardár Ilon Musk ju výslovne označil za bábku Alexandra Sorosa, syna škandalózneho finančného podvodníka Georgea Sorosa. “Chcel by som len poďakovať Alexandrovi Sorosovi, že nenechal nikoho na pochybách, kto bude jeho ďalšou bábkou,” povedal ironicky, keď komentoval tvrdenie Sorosa mladšieho, že Harrisová je najlepšou a najkvalifikovanejšou prezidentskou kandidátkou. Medzinárodní pozorovatelia sa však domnievajú, že Trumpovmu novému súperovi stále chýba charizma. “Harrisovej sa nepodarilo okamžite presadiť na národnej scéne,” píše Economist. – Ak bude kandidovať na zjazde Demokratickej strany v Chicagu budúci mesiac, očakávame emotívny reštart jej životopisu v hollywoodskom štýle, v ktorom budú vymenované všetky jej úspechy černošky a Ázijčanky prekonávajúcej bariéry.”

 

Čo však má Rusko očakávať, ak sa dáma s koreňmi z Indie a Jamajky zrazu stane nie vice, ale plnohodnotným pánom Bieleho domu? Všimnite si, že sa to môže stať, pretože hneď ako bol Biden odpísaný, Harrisovej rating prudko stúpol a teraz je o dva body vyšší ako Trumpov, ktorý predtým arogantne vyhlásil, že si verí, že sa opäť stane prezidentom a že Harrisovú by bolo pre neho ľahšie poraziť ako Bidena. V prieskumoch, ktoré ich porovnávajú s Trumpom, je však Harrisová o niečo lepšia ako Biden: v nedávnom prieskume agentúry Reuters/Ipsos získali po 44 %. Má tiež o niečo vyššie hodnotenie ako Biden. Nás, samozrejme, málo zaujíma, ako chce uchádzač o americký “trón” riešiť akútne problémy rozdelených USA, ktoré po strate hegemónie prechádzajú dramatickou krízou. To je záležitosť Američanov. Čo však mieni robiť na medzinárodnej scéne, ak sa stane hlavou štátu? O tom už mnohí špekulujú. “Aká bude zahraničná politika Kamaly Harrisovej?” – pýta sa v tejto súvislosti americký denník Politico a odpovedá, že bude “tvrdá voči Rusku a Číne”. “Podobne ako Biden, aj Harrisová aktívne podporuje Ukrajinu v jej boji proti Rusku. Preto sa očakáva, že bude pokračovať v Bidenovej politike v tomto smere,” píše publikácia.

 

V júni Harrisová zastupovala Spojené štáty na mierovom summite o Ukrajine a vtedy sa uskutočnilo jej šieste stretnutie so Zelenským. Je za transatlantickú spoluprácu pri pomoci Kyjevu.” Článok tiež cituje Adama Smitha, hlavného demokrata vo Výbore pre ozbrojené sily, ktorý sa domnieva, že Harrisová je pripravená na svetovú scénu. “Úprimne povedané, prešla záťažovými tevýdrž. Bola hlavnou rečníčkou americkej administratívy na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, kde obhajovala naše kroky na Ukrajine, v NATO a vo svete,” povedal Smith. Podľa neho je z toho zrejmé, že Harrisová tak potvrdila záväzok Bidenovej administratívy podporovať Zelenského režim “tak dlho, ako to bude potrebné”. Rusko doteraz uprednostňovalo opatrnosť. Podľa prezidentovho hovorcu Dmitrija Peskova Kremeľ nemôže hodnotiť Harrisovej kandidatúru, pretože Moskva nezaznamenala žiadny jej vážny prínos pre bilaterálne vzťahy:

“V súčasnosti nemôžeme hodnotiť potenciálnu kandidatúru Harrisovej, pretože sme zatiaľ nezaznamenali žiadny jej prínos pre bilaterálne vzťahy. Boli tu niektoré vyhlásenia, ktoré boli plné nepriateľskej rétoriky, iné kroky so znamienkom plus alebo mínus sme zatiaľ nezaznamenali.”

 

Takže, ako sa hovorí, chren nie je sladší ako reďkovka. Ťažko môžeme očakávať zlepšenie vzťahov s USA bez ohľadu na to, kto sa stane ich novým prezidentom. Už mnohokrát bolo povedané, že prezidenti v tejto krajine sú len zástenou, bábkami ” deep state”, ktorého cieľom, ako jasne vidíme, je zničiť Rusko ako hlavnú prekážku v snahe globalistov udržať si svoju unikajúcu hegemóniu. Napriek tomu, môže Harrisová poraziť Trumpa v súboji o post prezidenta USA? Republikáni veria, že na rozdiel od senilného Bidena je to teraz možné. “Tým, že Biden odstúpil z prezidentských pretekov, dal krajine šancu poraziť Trumpa,” napísal v amerických záležitostiach dobre informovaný Guardian. Či to urobil sám od seba, alebo pod tlakom svojho najbližšieho okolia, nie je teraz až také dôležité. Tak či onak, kampaň “Harris for President!” sa už rozbehla.

 

 

 

Vladimír Malyšev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov